Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje pagerbiamas 13 Malyje žuvusių karių atminimas

Paryžiuje šimtai žmonių pirmadienį dar prieš oficialią ceremoniją atėjo pagerbti 13 karių, žuvusių per operaciją prieš džihadistus Malyje, privertusią iš naujo perskaičiuoti šešerius metus trunkančios kampanijos Vakarų Afrikoje kaštus.
Prancūzijoje laidojami Malyje žuvę kariai
Prancūzijoje laidojami Malyje žuvę kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karstus su žuvusiųjų palaikais vežančiai automobilių kolonai važiuojant Aleksandro III tiltu link Invalidų rūmų – karinės ligoninės ir muziejaus – niūrią tylą nutraukdavo pasigirsdavę pavieniai plojimai.

13 prancūzų karių žuvo praėjusį pirmadienį per operaciją prieš džihadistus šiame šiauriniame Malyje, kur smurtas pastaraisiais mėnesiais išaugo.

Prancūzijos kariuomenei tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs pavienis incidentas per beveik keturis dešimtmečius. Jis privertė dar kartą suabejoti Prancūzijos pajėgų operacijos „Barkhane“ Malyje ir kitose keturiose Sachelio regiono šalyse efektyvumu. Prancūzija Malyje yra dislokavusi apie 4 500 karių.

„Scanpix“/AP nuotr./Laidojami Malyje žuvę prancūzų kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Laidojami Malyje žuvę prancūzų kariai

23 metų Margot Louvet iš pietrytinio Gapo miesto atvyko dalyvauti gedulingoje procesijoje vilkėdama marškinėlius su vieno iš žuvusiųjų, 22 metų Antoine'o Serre'o atvaizdu ant jų.

„Jis buvo perlas, maloniausias ir dosniausias (žmogus), – sakė ji naujienų agentūrai AFP. – Būti čia yra tam tikras būdas jo gedėti, suvokti, kad jis nesugrįš.“

Vėliau pirmadienį prezidentas Emmanuelis Maconas turėtų vadovauti žuvusiųjų pagerbimo ceremonijai ir apdovanoti juos Garbės legiono ordinais po mirties.

Ceremonijoje turėtų dalyvauti maždaug 2,5 tūkst. žmonių. Gedulingos apeigos bus transliuojamos ir dideliame ekrane prie Invalidų rūmų.

„Garbė būti čia, – sakė 54 metų Emmanuelle Pojul, stovėdama ant Aleksandro III tilto. – Svarbu, kad žmonės čia būtų ir palaikytų jų draugus bei šeimas“.

„Neatmeta jokių galimybių“

Prancūzijos pajėgų tikslas Malyje yra apmokyti vietos saugumo pajėgas kovai su džihadistais, tačiau kol kas šios pastangos nebuvo labai sėkmingos, nepaisant ilgus metus trunkančių raginimų kitoms sąjungininkėms suteikti daugiau finansinės paramos ir technikos.

Per pastaruosius šešerius metus Sachelio regione žuvo 41 prancūzų karys.

Prancūzijos pajėgos įsitraukė kovą su džihadistais 2013 metais, kai islamistų kovotojai įsivežė į Malio šiaurę ir greitai veržėsi pirmyn, kol nebuvo nustumti.

„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos karys Malyje
„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos karys Malyje

Nepaisant prancūzų pajėgų buvimo regione, persigrupavę džihadistai ir toliau vykdo mirtinas atakas, smurtas išplito į kaimynines šalis.

E.Macronas pareiškė, kad po šios sraigtasparnio katastrofos „Barkhane“ misija bus iš pagrindų persvarstyta, „neatmetant jokių galimybių“.

Jis pakartojo savo raginimą sąjungininkams labiau įsitraukti į kovą Sachelyje, Paryžiui iki šiol nesugebėjus įtikinti kitų sąjungininkių reikšmingai prisidėti.

Tik Jungtinė Karalystė yra pasiuntusi sraigtasparnių ir saugumo pajėgų narių į pagalbą Vakarų Afrikoje Prancūzijos dislokuotam kontingentui, o JAV teikia žvalgybos pagalbą, stebėdama džihadistų judėjimą Vakarų Europos dydžio teritorijoje.

Kol kas „Barkhane“ misijoje dalyvaujančių karių sugrąžinimo į tėvynę reikalauja vienintelė kraštutinių kairiųjų pažiūrų partija „La France Insoumise“ („Nepasidavusi Prancūzija“).

Remiantis naujausiais Prancūzijos tyrimų grupės „Ifop“ tyrimo duomenimis, 58 proc. apklaustųjų pritaria operacijai Sachelyje. Pirmadienį paskelbti duomenys beveik nesiskiria nuo ankstesnės 2013 metų kovą atliktos apklausos duomenų.

Prieštaringai vertinamos karikatūros

Savaitgalį satyrinis žurnalas „Charlie Hebdo“ savo interneto svetainėje paskelbė virtinę prieštaringai vertinamų karikatūrų, susiejusių 13 kareivių žūtį su neseniai vykusia kariuomenės savanorių verbavimo kampanija.

Viename piešinyje E.Macronas stovi prie karsto priešais šūkį: „Aš papildžiau gretas, kad išsiskirčiau iš minios.“

Prancūzijos kariuomenės štabo viršininkas generolas Thierry Burkhardas išreiškė „pasipiktinimą“ dėl šių karikatūrų atvirame laiške pareiškęs, kad jos sudrumstė sielvartaujančių žuvusiųjų šeimų narių gedulą.

Žurnalo redaktorius Laurent'as Sourisseau, žinomas kaip Rissas, sekmadienį bandė apginti žurnalo „satyrinę dvasią“, tačiau taip pat pripažino Prancūzijos pajėgų darbo ir karių aukų svarbą.

„Mes žinome, kad jų misija yra sunki ir jie susiduria su negailestingais priešais“, – sakoma atsakyme į Th.Burkhardo laišką, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Žuvusiųjų karių laidotuvių ceremonijoje dalyvaus ir Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita, namuose bandantis numalšinti augantį priešiškumą prancūzų ir kitoms užsienio pajėgoms, padedančioms kovoti su islamistų kovotojais.

Malio rytiniame Menakos mieste sekmadienį buvo nušauti du žandarai, pranešė vienas vietos pareigūnas.

I.B.Keita šeštadienį paragino Malio gyventojus „nekąsti į šiandien mums duodančias rankas“.

Jungtinės Tautos šį mėnesį pranešė, kad nuo sausio džihadistų smurto aukomis Malyje ir Burkina Fase tapo daugiau nei 1,5 tūkst. civilių gyventojų, dar daugiau nei milijonas buvo priversti palikti savo namus penkiose regiono šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai