Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje policija likvidavo protesto prieš oro uosto statybas stovyklą

Prancūzijoje daugiau nei 2 tūkst. policininkų pirmadienį dalyvavo išvarant paskutinius protestuotojus iš antikapitalistų stovyklos apleistoje teritorijoje šalia vakarinio Nanto miesto, kurioje ketinta statyti oro uostą.   
Prancūzijoje policija likvidavo protesto prieš oro uosto statybas stovyklą
Prancūzijoje policija likvidavo protesto prieš oro uosto statybas stovyklą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gausios policijos pajėgos prieš aušrą atvyko į šią vietovę Landų Notr Dame, kad iškeldintų apie 100 protestuotojų, užėmusių šią teritoriją, kad užkirstų kelią kontroversiškai vertinamo oro uosto statyboms.

Nors statybų projekto vėliau buvo atsisakyta, protestuotojai atsisakė palikti užimtą teritoriją.

Policininkai panaudojo ašarines dujas, kad išvaikytų protestuotojus, svaidžiusius į saugumo pajėgų narius Molotovo kokteilius ir bandžiusius užtverti jiems kelią degančių medienos padėklų ir padangų barikadomis.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad per operaciją vienam pareigūnui buvo sužalota akis. Saugumo šaltiniai nurodė, kad vienas asmuo buvo sulaikytas.

Sausį vyriausybė atsisakė ne vieną dešimtmetį kurptų planų pastatyti naują oro uostą Atlanto vandenyno pakrantės regione. Teritoriją užėmusiems protestuotojams buvo nurodyta iki pavasario išsikelti.

Tačiau dalis margo ekologijos aktyvistų, ūkininkų ir antkapitalistų būrio narių, pavertusių šią teritoriją autonominio gyvenimo būdo utopinio eksperimento vieta, pareikalavo, kad jiems būtų leista pasilikti.

Aplinkosaugininkų teigimu, naujas oro uostas, turėjęs atsieiti 730 mln. eurų, yra nereikalingas, turint galvoje palyginti nedidelį skrydžių skaičių Nanto oro uoste.

Išplatintame pareiškime protestuotojai reiškė pasipiktinimą, kad griaunami jų nameliai ir pašiūrės, ir žadėjo: „Mes nepasitrauksime“.

Aktyvistai šią teritoriją užėmė 2008 metais ir čia įkūrė komuną, kurią apibūdina kaip tvaraus ūkininkavimo ir politinių diskusijų pavyzdinį modelį.

Pirmasis bandymas juos iškeldinti 2012 metais baigėsi nesėkme.

Sausį šalies prezidentas Emmanuelis Macronas galutinai atsisakė planų ten statyti oro uostą.

Projekto šalininkai tvirtino, kad oro uostas atneštų didžiulės naudos vietos ekonomikai.

Tuo tarpu aplinkosaugininkai argumentavo, kad ši vietovė išsiskiria unikalia flora bei fauna, o naujas oro uostas, turėjęs atsieiti 730 mln. eurų, yra nereikalingas, turint galvoje palyginti nedidelį skrydžių skaičių Nanto oro uoste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai