Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzijoje tūkstančiai žmonių protestuoja prieš naująjį ministrą pirmininką

Tūkstančiai kairiųjų demonstrantų šeštadienį išėjo į gatves visoje Prancūzijoje protestuoti prieš centro dešiniųjų pažiūrų politikos veterano Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) paskyrimą ministru pirmininku ir pasmerkti prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) „valdžios užgrobimo“.
SEBASTIEN BOZON / AFP
SEBASTIEN BOZON / AFP

Protestai vyko Paryžiuje, taip pat kituose miestuose, įskaitant Nantą vakaruose, Nicą ir Marselį pietuose bei Strasbūrą rytuose.

Ketvirtadienį E. Macronas M. Barnier, 73 metų buvusį užsienio reikalų ministrą ir buvusį Europos Sąjungos „Brexito“ derybininką, paskyrė ministru pirmininku, siekdamas žengti į priekį po liepą įvykusių pirmalaikių rinkimų, per kuriuos jo centristų aljansas prarado santykinę daugumą parlamente.

Penktadienio vakarą M. Barnier sakė, kad yra atviras visų politinių pažiūrų ministrų, įskaitant „kairiųjų pažiūrų žmones“, paskyrimui.

Tačiau kairiųjų koalicija, kuri po rinkimų tapo didžiausia Prancūzijos politine jėga, nors ir pritrūko mandatų bendrai daugumai užtikrinti, į E. Macrono sprendimą dėl M. Barnier paskyrimo reagavo su nerimu.

Šeštadienį daugelis demonstrantų liejo pyktį ant E. Macrono, o kai kurie ragino jį atsistatydinti.

„Penktoji respublika žlunga“, – sakė protestuotoja Manon Bonijol (Manon Bonižol). 

„Kol E. Macronas bus valdžioje, reikšti savo balsą bus beprasmiška“, – pridūrė 21 metų mergina.

Griežtosios kairės lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas (Žanas Liukas Melanšonas), kurio partija „Nepalenkiamoji Prancūzija“ (LFI) su savo sąjungininkais priklauso kairiųjų blokui, anksčiau pareiškė, jog dešiniojo sparno atstovo paskyrimas premjeru reiškia, kad rinkimai „iš prancūzų buvo pavogti“, ir paragino prancūzus išeiti į gatves.

Šeštadienį jis paragino šalininkus ruoštis mūšiui. „Jokios pauzės nebus“, – pažadėjo jis.

„Demokratija – tai ne tik menas pripažinti, kad laimėjai, bet ir nuolankumas pripažinti, kad pralaimėjai“, – iš sunkvežimio per protestą Paryžiuje sakė J. L. Melenchonas.

20-metis studentas Abelis Couaillier (Abelis Kuajė) sakė, kad jį pribloškė M. Barnier, kurį jis pavadino senu drambliu, paskyrimas.

„Aš vis dar jaunas, noriu tikėti, kad galime ką nors pakeisti, ir toliau eisiu balsuoti“, – pridūrė jis.

Policija prognozavo, kad Paryžiuje protestuos iki 8 tūkst. žmonių. Kituose Prancūzijos miestuose vyko mažesni protestai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi