Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje žmonės nuo 65-erių skiepų pasui turės gauti pastiprinamąją dozę

Prancūzijoje žmonės nuo 65 metų, norėdami lankytis restoranuose, kultūros renginiuose ar keliauti tarpmiestiniais traukiniais, turės pateikti įrodymą, kad yra pasiskiepiję pastiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze, antradienį paskelbė prezidentas Emmanuelis Macronas.
Vakcinacija Prancūzijoje
Vakcinacija Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo rugpjūčio skiepų pasas tapo įprasta gyvenimo dalimi daugeliui Prancūzijos gyventojų. Baigus skiepijimo kursą sugeneruotą QR kodą reikia parodyti einant į įvairias vietas.

„Nuo gruodžio 15-osios jums (65 metų ir vyresniems žmonėms) reikės pateikti įrodymą dėl pastiprinamosios dozės, kad prasitęstumėte savo sveikatos paso galiojimą“, – sakė E.Macronas, kreipdamasis į šalies gyventojus.

Jis perspėjo, kad COVID-19 atvejų Prancūzijoje vėl daugėja. Dėl šios priežasties kaukės nuo pirmadienio vėl bus privalomos visiems pradinių mokyklų moksleiviams, po E.Macrono kalbos paskelbė Švietimo ministerija.

Naująja taisykle dėl asmenų nuo 65 metų bus dar labiau sugriežtinti ir taip vieni griežčiausių reikalavimų Europoje. Kai vasarą šios priemonės buvo įvestos, šalyje vyko protestai, bet vėliau jie aprimo.

„Su pandemija dar nebaigta“, – sakė E.Macronas ir paaiškino, kad nors padėtis Prancūzijoje šiuo metu geresnė nei Vokietijoje ar Jungtinėje Karalystėje, sergamumas per pastarąją savaitę padidėjo 40 procentų.

Prezidentas pažymėjo, jog „visi tyrimai rodo“, kad šeši mėnesiai po skiepo „imunitetas silpsta, todėl didėja rimtos [COVID-19] formos rizika“.

„Sprendimas šiam imuniteto silpimui yra papildoma vakcinos dozė“, – sakė jis.

„Atsakingi ir vieningi“

E.Macronas taip pat paragino šešis milijonus Prancūzijos gyventojų, galinčių pasiskiepyti, bet dar negavusių pirmosios dozės, tai padaryti.

„Tai apeliavimas į atsakomybę: pasiskiepykite“, – sakė jis.

Pasak E.Macrono, daugiau kaip 80 proc. intensyviosios slaugos palatose Prancūzijoje gulinčių COVID-19 pacientų yra vyresni nei 50 metų. Prezidentas paskelbė, kad vyriausybė gruodį pradės 50–64 metų žmonių skatinimo pasiskiepyti papildoma vakcinos doze kampaniją, ir nurodė, kad tokią kampaniją dėl 65 metų ir vyresnių asmenų dabar reikia spartinti.

Atrodo, kad prezidentas labai nori sėkmingos kovos su koronavirusu prieš balandį įvyksiančius rinkimus, kai tikriausiai sieks antros kadencijos, nors tokio sprendimo dar nėra paskelbęs.

Daug analitikų buvo įspėję dėl didelio pasipriešinimo jo vasaros planams dėl COVID-19 paso, bet ši strategija padėjo smarkiai padidinti pasiskiepijusių žmonių skaičių.

„Būti laisviems tokioje šalyje kaip Prancūzija reiškia būti atsakingiems ir vieningiems. Tad kliaujuosi jumis“, – sakė E.Macronas.

Prancūzijos lyderis pridūrė, kad „vien vakcinos nepakanka“, todėl taisyklės dėl kaukių dėvėjimo turi išlikti.

„Bet kokie svarstyti sušvelninimai bus atidėti siekiant palikti esamas taisykles“, – sakė jis ir nurodė, kad bus griežtinami sveikatos pasų patikrinimai.

E.Macrono žodžiais, Prancūzija dėl vakcinavimo yra „tarp labiausiai apsaugotų šalių pasaulyje“, bet „turėsime gyventi su šiuo virusu, kol bus imunizuota visa pasaulinė populiacija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai