Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos ministras: D.Trumpo argumentai dėl muitų vynui yra „absurdiški“

Prancūzijos žemės ūkio ministras antradienį pavadino Donaldo Trumpo argumentus, kuriais JAV prezidentas grindžia grasinimus įvesti muitus Prancūzijos vynui, „absurdiškais“ ir „kvailais“, Paryžiui ir Vašingtonui įsitraukiant į vis gilesnį ginčą dėl technologijų milžinių apmokestinimo.
Didier Guillaume'as
Didier Guillaume'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzija užsitraukė JAV prezidento rūstybę tapusi pirmąja didele valstybe, mėnesio pradžioje įvedusi mokestį skaitmeninėms milžinėms.

GAFA vadinamas mokestis, kurio pavadinimas sudarytas iš JAV milžinių „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ pavadinimų pirmųjų raidžių, skirtas pašalinti fiskalinę spragą, kuri leidžia šioms bendrovėms praktiškai nemokėti mokesčių šalyse, kuriose jos uždirba didžiulį pelną.

Praėjusią savaitę D.Trumpas tviteryje išreiškė pasipiktinimą reforma ir pažadėjo į „[Prancūzijos prezidento] Emmanuelio Macrono kvailystę atsakyti reikšmingais abipusiais veiksmais“.

Paklaustas, ar taikiniu gali tapti prancūziškas vynas, D.Trumpas atsakė: „Tai gali būti vynas ar dar kažkas“.

„Visada sakiau, kad amerikietiškas vynas yra geresnis už prancūzišką vyną!“, – pridūrė JAV prezidentas, kuris tvirtina nevartojantis alkoholio.

Savo ruožtu Prancūzijos žemės ūkio ministras Didier Guillaume'as televizijos kanalui BFM pareiškė: „Absurdas politiniuose ir ekonominiuose debatuose pasakyti: „jūs įvedėte GAFA, taigi mes apmokestinsime jūsų vyną“. Tai visiškai kvailystė.“

Jis taip pat pažymėjo, kad „amerikietiškas vynas nėra geresnis už prancūzišką vyną“.

„Mes įvedėme GAFA tiesiog todėl, kad bendrovės samdo prancūzus ir uždirba didžiulį milijoninį ar milijardinį pelną eurais ar doleriais. Nėra jokios priežasties, kodėl jie neturėtų mokėti mokesčių“, – pridūrė ministras.

„Tai yra trečias kartas, kai JAV prezidentas grasina muitais, trečias kartas per metus. Pažiūrėsime, ar jis to imsis“, – pridūrė D.Guillaume'as.

Ministras išsakė savo komentarą po to, kai Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as pamėgino sumažinti įtampą su Jungtinėmis Valstijomis, pasižadėdamas pasiekti susitarimą dėl technologijų įmonių apmokestinimo iki G7 aukščiausiojo lygio susitikimo rugpjūčio pabaigoje.

„Mes nesiekiame konkrečiai taikytis į amerikiečių bendroves“, – šeštadienį pareiškė B.Le Maire'as, kadangi 3 proc. siekiantis mokestis palies visas didžiausias pasaulyje technologijų įmones, gaunančias pajamų iš Prancūzijos vartotojų, įskaitant Kinijos ir Europos bendroves.

Prancūzija pareiškė, kad ji panaikins mokestį, jei bus sudarytas tarptautinis susitarimas, o Paryžius tikisi pasiekti, kad visos EBPO šalys palaikytų šį sprendimą iki 2020 metų pabaigos.

Kiek anksčiau šį mėnesį B.Le Maire'as surengė didžiojo septyneto finansų ministrų, įskaitant JAV iždo sekretorių Steveną Mnuchiną, derybas netoli Paryžiaus. B.Le Maire'as teigė, kad buvo pasiektas esminis susitarimas dėl mokestinio konflikto, tačiau S.Mnuchinas įspėjo, kad reikia nuveikti kur kas daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento