Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos prezidentas E.Macronas pasveikino britų karalienę su valdymo jubiliejumi

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį pasveikino britų karalienę Elizabeth II su jos platininiu valdymo jubiliejumi ir pavadino ją abi šias šalis nuo Antrojo pasaulinio karo laikų siejančia gija.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Pastaruosius 70 metų Prancūzijos Respublikos prezidentai kliovėsi vos keliomis konstantomis... Jūsų atsidavimas mūsų aljansui ir mūsų draugystei išliko“, – angliškai sakė E.Macronas vaizdo sveikinime karalienei.

Jis prisiminė „tamsius laikus“, kai karalienės šeima per karą „savo namuose priėmė generolą Charles'į de Gaulle'į“.

Karo metų prancūzų pasipriešinimo lyderis ir Penktosios respublikos prezidentas Ch.de Gaulle'is dėl nacių Vokietijos okupacijos buvo pasitraukęs į Londoną.

Nuo tada „visą gyvenimą mūsų aljansui atsidavusi“ Elizabeth II „džiaugdavosi drauge su mumis ir matė didelę Prancūzijos žmonių meilę“ jai, sakė E.Macronas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II

Perėjęs prie prancūzų kalbos, kurią karalienė puikiai moka, neseniai perrinktas Prancūzijos lyderis pasakė britų monarchei, kad ši jos šventė yra „nuoširdžios ir didelės draugystės, vienijančios dvi mūsų šalis“, šventė.

Nors Jungtinė Karalystė ir Prancūzija yra artimos sąjungininkės, tarp jų kilo įtampa Britanijai 2020 metais išstojus iš Europos Sąjungos.

Britų ir prancūzų vyriausybės nesutarė dėl tokių klausimų kaip prekyba po „Brexito“ ir nuolatiniai migrantų bandymai mažais laiveliais plaukti iš Prancūzijos į JK.

Pastarosiomis dienomis Britanijoje pykstama dėl elgesio su Liverpulio futbolo klubo „Liverpool“ gerbėjais per šeštadienį įvykusį UEFA Čempionų lygos finalą Paryžiuje. Prancūzų ministrai kaltina nevaldomus sirgalius dėl chaoso, kai policijai teko panaudoti ašarines dujas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento