Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzijos prezidentas ragina laikytis santūrumo Artimuosiuose Rytuose

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį pareiškė, jog kalbėjosi su Jungtinių Arabų Emyratų ir Saudo Arabijos lyderiais ir kad visi trys ragina laikytis „santūrumo“ siekiant išvengti eskalacijos Artimuosiuose Rytuose.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kalbėjausi su [JAE] prezidentu Mohamedu bin Zayedu  (Mohamedu bin Zajedu) ir [Saudo Arabijos] sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu) apie padėtį Artimuosiuose Rytuose. Raginame visus veikėjus būti atsakingus ir laikytis santūrumo, kad būtų išvengta regioninio sukrėtimo“, – parašė jis socialiniuose tinkluose.

„Eskalacija neatitinka niekieno interesų“, – pabrėžė Prancūzijos lyderis.

Po praėjusią savaitę Irane įvykusio palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės) nužudymo, dėl kurio Iranas ir jo sąjungininkai kaltina Izraelį, vis labiau nerimaujama, kad gali būti imtasi atsakomųjų veiksmų prieš Izraelį.

Saudo Arabija ir Iranas dažnai remia priešingas regioninių konfliktų puses.

Tačiau dvi Artimųjų Rytų valstybės, pernai tarpininkaujant Kinijai netikėtai pasiekusios susitarimą, atnaujino santykius, kurie septynerius metus buvo nutraukti.

Jungtiniai Arabų Emyratai 2020 metais normalizavo santykius su Irano prisiekusiu priešu Izraeliu pagal vadinamuosius Abraomo susitarimus.

I. Haniyeh nužudymas įvyko tęsiantis Izraelio kariniam puolimui, per kurį buvo nusiaubtas Gazos Ruožas ir kurį išprovokavo precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš pietų Izraelį pernai spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas