Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzijos vidaus reikalų ministras sako norintis referendumo dėl imigracijos

Prancūzijos naujasis vidaus reikalų ministras, siekiantis „atkurti tvarką“, pritarė tam, kad būtų surengtas referendumas dėl imigracijos, nors pripažino, kad šiuo metu pagal konstituciją toks balsavimas nėra galimas.
Romain Doucelin/SIPA / Romain Doucelin/SIPA
Romain Doucelin/SIPA / Romain Doucelin/SIPA

„Negalime Prancūzijoje surengti referendumo dėl imigracijos, – sekmadienį vakare transliuotojui LCI sakė Bruno Retailleau (Briuno Retajo). – Dėl to apgailestauju.“

Paklaustas, ar pats asmeniškai nori surengti tokį balsavimą, griežtajai linijai atstovaujantis ministras atsakė: „Taip, tūkstantį kartų taip.“

„Iš pradžių reiktų peržiūrėti konstituciją“, – pridūrė jis.

Šiuo metu imigracijos nėra tarp klausimų, dėl kurių galima rengti referendumus.

Pasak B. Retailleau, per pastaruosius 50 metų imigracija smarkiai paveikė Prancūzijos visuomenę, bet prancūzai vis tiek neturi „galimybės išreikšti savo nuomonę“.

Pabrėžęs, jog nemano, kad imigracija suteikė Prancūzijai galimybių, ministras sakė, kad ji turėtų būti kontroliuojama ir kad jis yra pasirengęs panaudoti „visus mūsų turimus svertus“.

„Imigraciją būtų galima suvaldyti tik tuo atveju, jei turėtume bendrą planą“, – pridūrė jis.

B. Retailleau, kuris tvirtina, kad jo prioritetas yra atkurti tvarką, paskyrimas gerai iliustruoja vyriausybės poslinkį į politinio spektro dešinę pradėjus dirbti naujajam ministrui pirmininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė).

Jo vyriausybė buvo suformuota po šią vasarą įvykusių ir aiškaus laimėtojo neiškėlusių rinkimų.

Prancūzijos politikos poslinkis atitinka bendrą Europos tendenciją. Ją atspindi ir austrų kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos (FPOe) sekmadienio pasirodymas Austrijos nacionaliniuose rinkimuose, surenkant daugiausiai rinkėjų balsų.

Neseniai įvykdytas nusikaltimas, kai buvo išžaginta ir nužudyta 19-metė studentė iš Paryžiaus, o įtariamuoju buvo nurodytas vienas marokietis, dar labiau pakurstė Prancūzijos debatus dėl imigracijos.

22 metų įtariamasis praėjusią savaitę buvo sulaikytas Šveicarijoje. Prancūzų pareigūnai sakė, kad šis vyras turėjo būti deportuotas.

B. Retailleau sekmadienį atkreipė dėmesį į galimybę pailginti žmonių, kuriems nurodyta išvykti iš Prancūzijos, maksimalų sulaikymo terminą. Tai būtų viena iš priemonių.

Atskirai ministras laikraščiui „Le Journal du Dimanche“ sakė, kad „teisės viršenybė nėra nei abstrakti, nei neliečiama“.

B. Retailleau komentarai sulaukė ir pagyrų, ir kritikos.

Žemųjų parlamento rūmų – Nacionalinės Asamblėjos – pirmininkė Yael Braun-Pivet (Jael Braun-Pivė) sakė, kad yra susirūpinusi.

„Kai padėtis įtempta, kai kyla krizės, teisės viršenybe negalima abejoti“, – pirmadienį sakė ji.

Buvęs prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) teigė, kad „imigracija yra problema“ ir kad Prancūzijai reikia „viską pakeisti“, net jei nėra jokios „magiškos formulės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas