Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 04 14 /13:46

Prasidėjo didelio masto apsikeitimas Jemeno karo belaisviais

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) pranešė, kad penktadienį prasidėjo žiauraus Jemeno pilietinio karo didelio masto apsikeitimas belaisviais.
Belaisviai Adeno oro uoste
Belaisviai Adeno oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“

Pasak organizacijos, iš sukilėlių kontroliuojamos Sanos į vyriausybės kontroliuojamą Adeną išskrido pirmasis lėktuvas.

„Pirmasis skrydis iš Sanos jau įvyko“, – naujienų agentūrai AFP sakė TRKK patarėja žiniasklaidai Jessica Moussan, pranešdama, kad prasideda tris dienas truksianti operacija, kurios metu bus paleista beveik 900 belaisvių.

Penktadienį tarp šių dviejų miestų skris daugiau kaip 300 belaisvių. Vėliau jie bus paleisti ir Marabe bei Mokoje, taip pat kaimyninėje Saudo Arabijoje esančiuose Rijade ir Abhoje.

Šis apsikeitimas yra dar vienas įrodymas, kad po to, kai šią savaitę Sanoje įvyko husių sukilėlių ir Saudo Arabijos, pagrindinės Jemeno vyriausybės karinės sąjungininkės, delegacijos derybos dėl paliaubų, įtampa mažėja.

2014 metais Irano remiami husiai perėmė Sanos kontrolę, nuversdami tarptautiniu mastu pripažintą vyriausybę. Tai išprovokavo kitų metų kovą prasidėjusią Saudo Arabijos vadovaujamą karinę intervenciją.

Šimtai tūkstančių žmonių žuvo dėl tiesioginių ir netiesioginių priežasčių kare, kuris, Jungtinių Tautų duomenimis, sukėlė vieną didžiausių humanitarinių krizių pasaulyje.

Praėjusį mėnesį Saudo Arabija ir Iranas susitarė atkurti oficialius ryšius po septynerius metus trukusio diplomatinio įšalo. Šis pranešimas greitai pakeitė diplomatinį žemėlapį.

Mažinant įtampą devynios arabų šalys vėliau penktadienį susitiks Saudo Arabijos Džidos mieste aptarti 12 metų trunkančio Irano sąjungininkės Sirijos narystės Arabų lygoje sustabdymo dėl jos kruvino pilietinio karo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius