Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pražiūrėjo naujienas: vėl platina melagieną, kad „Pfizer“ vadovas nesiskiepijo

Praėjus beveik ketveriems metams po vakcinavimo nuo COVID-19 pradžios internete dalijamasi interviu su farmacijos kompanijos „Pfizer“ vadovu Albertu Bourla, kuris esą patvirtina, kad nesiskiepijo kolegų sukurta vakcina. Tai nėra tiesa – pokalbis buvo nufilmuotas dar 2020-ųjų gruodį, kai jis neturėjo vakcinuotis nei pagal amžių, nei pagal sveikatos būklę, nei pagal darbo pobūdį.
Kad nesiskiepijo nuo COVID-19, „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla sakė 2020-ųjų gruodį, kai neturėjo vakcinuotis nei pagal amžių, nei pagal sveikatos būklę, nei pagal darbo pobūdį
Kad nesiskiepijo nuo COVID-19, „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla sakė 2020-ųjų gruodį, kai neturėjo vakcinuotis nei pagal amžių, nei pagal sveikatos būklę, nei pagal darbo pobūdį / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Nebuvo priežasčių skubėti skiepytis

Ištrauka iš interviu su A.Bourla liepos pabaigoje pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. „Pfizer“ generalinis direktorius niekada nesivakcinavo savo vakcinomis, nes žinojo, kaip tai mirtina…“ – dar pakomentavo ji.

36 sek. trukmės klipe matyti, kaip televizijos laidos vedėja sako girdėjusi, kad A.Bourla dar nesiskiepijo, ir klausia, kada jis ketina tai padaryti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kad nesiskiepijo nuo COVID-19, „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla sakė 2020-ųjų gruodį, kai neturėjo vakcinuotis nei pagal amžių, nei pagal sveikatos būklę, nei pagal darbo pobūdį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kad nesiskiepijo nuo COVID-19, „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla sakė 2020-ųjų gruodį, kai neturėjo vakcinuotis nei pagal amžių, nei pagal sveikatos būklę, nei pagal darbo pobūdį

Nusijuokęs vyras atsako, kad kai tik galės.

„Nenoriu būti pavyzdys, kad lendu be eilės, – aiškina jis. – Esu 59-erių, geros sveikatos, nedirbu pirmosiose (sveikatos apsaugos sistemos) linijose, taigi nepriklausau tiems, kuriems rekomenduojama skiepytis.“

Iš ženklo už vedėjos nugaros matyti, kad rodoma JAV televizijos NBC laida. Pagal šį pavadinimą, girdimą laidos vedėjos vardą (Meg) ir verslininko paminėtą amžių nesunku išsiaiškinti, kada buvo transliuotas interviu.

Paieška „Google“ rodo, kad su A.Bourla kalbėjosi CNBC (minėtos televizijos verslo kanalo) laidos „Squawk Box“ vedėja Meg Tirrell. Interviu buvo transliuotas 2020 m. gruodžio 14 d. Kanalas paskelbė visą pokalbio transkripciją, jis publikuojamas ir „YouTube“.

VIDEO: CNBC interviu su „Pfizer“ generaliniu direktoriumi Albertu Bourla

Taigi A.Bourla apie nesiskiepijimą kalbėjo pačioje vakcinacijos pradžioje, kai visas dėmesys buvo sutelktas asmenis, esančius rizikos grupėse – sveikatos apsaugos sistemos darbuotojus, vyresnius, silpnesnio imuniteto ar gretutinių ligų turinčius žmones ir pan.

Kaip žinoma, nuo COVID-19 būtent jie pradėti skiepyti kaip tik 2020 m. gruodį, vos keliomis dienomis anksčiau nei vyko pokalbis. Tuo metu JAV vakcinų dar nebuvo tiek, kad pasiskiepyti galėtų visi norintys.

Dėl skiepo nevyko į Izraelį?

Ta pati ištrauka iš interviu su A.Bourla su panašiais komentarais – esą vakciną nuo COVID-19 kartu su Vokietijos įmone „BioNTech“ sukūrusios kompanijos vadovas nesiskiepijo – buvo platinama ir 2022 m. pradžioje.

Apie melagienas, gimusias iš šio pokalbio, tuomet rašė ir portalas 15min.

Taip pat skaitykite: Melas, kad „Pfizer“ vadovas A.Bourla nesiskiepijo: jis jau gavo trečią dozę

„Pfizer“ vadovo žodžiai melagienų bangą buvo įkvėpę ir dar anksčiau – 2021 m. pavasarį. Jis neva dėl tariamai negauto skiepo atšaukė kelionę į Izraelį.

Nei vienas, nei kitas teiginys nebuvo tiesa. A.Bourla pasiskiepijo gana greitai – 2021 m. vasarį. Nepaisant to, internete ėmė sklisti kitokia informacija. Mat tų metų kovo 7-ąją Izraelio leidinyje „The Jerusalem Post“ pasirodė straipsnis, esą verslininkas atšaukė kitą dieną turėjusį įvykti vizitą į šią šalį, nes nėra visiškai pasiskiepijęs.

Pranešimų apie atšaukiamą vizitą būta ir kitur Izraelio žiniasklaidoje, bet juose pateikta daugiau aplinkybių.

Kelionė turėjo sutapti su 10 mln. „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos dozių pristatymo pabaiga, jos metu esą galėjo būti kalbama apie vakcinų gamyklos statybą šalyje.

Nuogąstaujant, kad vizitas gali būti įvertintas kaip neleidžiama netrukus turėjusių vykti parlamento rinkimų propaganda, buvo rekomenduota jį atšaukti. Tai padaryta paties A.Bourlos sprendimu.

Šie straipsniai buvo interpretuoti klaidingai, iš to ir gimė melagiena. Socialiniuose tinkluose net buvo aiškinama, esą A.Bourlai net buvo uždrausta patekti į Izraelį.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/„Pfizer“ vadovas Albertas Bourla neskubėjo skiepytis, kai buvo skiepijami prioritetinių grupių atstovai
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/„Pfizer“ vadovas Albertas Bourla neskubėjo skiepytis, kai buvo skiepijami prioritetinių grupių atstovai

„Pfizer“ nepaaiškino planų pasikeitimo, tik aptakiai nurodė, kad vizitas atidedamas iki pavasario pabaigos, kai „ribojimai dėl koronaviruso bus atšaukti ar sušvelninti ir pagerės kelionės sąlygos“.

Taip pat skaitykite: Ištraukė seną melą – ne, „Pfizer“ vadovas nevengė skiepų nuo COVID-19

A.Bourla tuo metu jau buvo sulaukęs pirmosios vakcinos dozės. Kovą jis pasiskiepijo ir antrąja doze, tuo pats pasigyrė savo paskyroje „Twitter“.

„Džiaugiuosi gavęs antrą „Pfizer“/„BioNTech“ COVID-19 vakciną, – rašė jis. – Nėra nieko, ko norėčiau labiau savo artimiesiems ir žmonėms visame pasaulyje nei tokia pati galimybė.

Nors kelionė toli gražu nebaigta, nenuilsdami dirbame, kad įveiktume virusą.“

2021 m. spalio vidury A.Bourla paskelbė, kad, ruošdamasis kelionei į Europą, pasiskiepijo ir trečiąja doze.

Melagieną, kad verslininkas vengė skiepytis nuo COVID-19, yra paneigę faktų tikrintojai iš naujienų agentūros „Reuters“, Jungtinės Karalystės visuomeninio transliuotojo BBC, JAV dienraščio „USA Today“ ir tinklalapio „Full Fact“.

15min verdiktas: melas. Netiesa, kad „Pfizer“ generalinis direktorius A.Bourla nesiskiepijo nuo COVID-19. Jis gavo mažiausiai tris dozes, o interviu, kuriuo paremta klaidinga išvada, buvo duotas vos pradėjus vakcinavimą nuo koronaviruso, kai pirmiausiai buvo skiepijami prioritetinių grupių atstovai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas