Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 09 /12:07

„Premium“ klasės automobiliai ir dvarai: tyrėjai sako atskleidę A.Lukašenkos turtą

Baltarusių žurnalistas Stepanas Putilo ir „Telegram“ kanalo „NEXTA“ komanda paviešino tyrimą apie de facto Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos korupciją. Pasak autorių, autokratui priklauso 18 nekilnojamojo turto objektų ir 4 mln. eurų vertės automobilių kolekcija.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Autoriai tyrimą paviešino platformoje „Youtube“ pavadinimu „Auksinis dugnas“. Antradienio rytą vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 1,2 mln. kartų.

Pasak autorių, iš pradžių jie norėjo atlikti nedidelę A.Lukašenkos nuosavybės apžvalgą, tačiau proceso metu su jais susisiekė žmonės, artimai susiję su autoritataro korupcinėmis schemomis.

„Jie pateikė tiek informacijos, kad mums reikėjo kelis kartus visiškai perrašyti scenarijų“, – rašo autoriai.

VIDEO: Tyrimas apie Aliaksandro Lukašenkos turtą

„Premium“ klasės automobiliai

Filme pasakojama apie 18 nekilnojamojo turto objektų, kuriais, pasak autorių, naudojasi A.Lukašenka. Tarp jų – „Nepriklausomybės dvaras“ Minske, poilsio bazė Vitebskio apskrityje, ūkis Bresto apskrityje, rašo „Deutsche Welle“.

Atidarant „Nepriklausomybės dvarą“ 2013 metais A.Lukašenka sakė, kad jo statyboms nebuvo „išleistas nė vienas biudžeto rublis“, pastebi „Current Time“.

Pasak „NEXTA“ šaltinio, rezidencijų, kurias A.Lukašenka iš esmės privatizavo, priežiūra kas mėnesį atsieina dešimtis milijonų dolerių.

Kitas šaltinis tikino, kad „Nepriklausomybės dvare“ yra sauna, baseinas, žiemos sodas, oranžerija, vyno rūsys ir sraigstasparnio nusileidimo aikštelė. Bendras dvaro plotas – 50 tūkst. kvadratinių metrų.

2020-ųjų protestų metu į šį dvarą A.Lukašenka atskrido sraigtasparniu su automatiniu ginklu rankose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Pasak tyrėjų šaltinio, prisistatančio A.Lukašenkos administracijos darbuotoju, rezidencijų statyboms buvo naudojamos Europos Sąjungos (ES) subsidijos ekologijai.

Prabangūs automobiliai

Anot tyrimo autorių, A.Lukašenkai priklauso „Premium“ klasės automobilių kolekcija, tarp kurių – „Audi“ už 100 tūkst. eurų, „Maybach“ už 1,5 mln. eurų, „Rolls Royce“ už 170 tūkst. eurų, „Mercedes“ už 160 tūkst. eurų ir „Tesla“ už 100 tūkst. eurų.

A.Lukašenka 2019 metais sakė, kad „Tesla“ elektromobilį jam padovanojo kompanijos vadovas Elonas Muskas, kuris šios informacijos nepatvirtino.

Pasak šaltinių, automobilių kolekcija vertinama 4 mln. eurų. Esą į šią sumą neįtrauktos automobilių priežiūros išlaidos – dar šimtai tūkstančių eurų per mėnesį.

Dar prieš paviešinant filmą A.Lukašenka komentavo gandus, kad jam priklauso asmenins dvaras. Pasak autokrato, jam priklauso nedidelis tik namas, kur jis užaugo su mama.

„Jei kas nors rasite Lukašenkos dvarą, iškart apsigyvenkite“, – sakė jis.

S.Putilo „Current Time“ sakė gavęs dokumentus, patvirtinančius visą filme pristatytą informaciją. Tiesa, jokia nuosavybė nėra įforminta A.Lukašenkos vardu, o valstybės arba jam artimų verslininkų, „kuriais pasitikime, apie kuriuos turi kompromituojančios informacijos, už kurią bet kuriuo metu gali įkalinti“

Pernai rugpjūtį paskelbus, kad A.Lukašenka buvo perrinktas prezidentu didele balsų persvara, tūkstančiai baltarusių išėjo į gatves. Protestų mastas sumažėjo, tačiau jie vis dar tęsiasi, protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, sąžiningų rinkimų ir politinių kalinių paleidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas