Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 13 /13:37

Premjeras: TATENA misijos apsaugos Ukrainos atomines elektrines

Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis antradienį pareiškė, kad Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) sutiko siųsti nuolatines grupes į šalies branduolines jėgaines, įskaitant Rusijos kontroliuojamą Zaporižios atominę elektrinę, kuri yra kovų židinys.
Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis
Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis / „Zuma press“/„Scanpix“

Ukrainos branduoliniai objektai kelia didelį susirūpinimą nuo pat karo pradžios prieš beveik 10 mėnesių. Atakos apink kelis iš šių objektų, įskaitant Černobylio elektrinę, kursto nuogąstavimus dėl branduolinės nelaimės.

„Misijų tikslas – apsaugoti elektrines ir užfiksuoti visus bandymus jas paveikti iš išorės, ypač Rusijos agresoriaus vykdomus apšaudymus“, – po susitikimo Paryžiuje su TATENA vadovu Rafaeliu Grossi socialiniuose tinkluose paskelbtame pareiškime teigė D.Šmyhalis.

Ukrainiečių premjeras sakė, kad TATENA komandos bus nusiųstos į Zaporižios, Rivnės, Chmelnyckio, Pietų Ukrainos ir Černobylio elektrines, bet terminų nenurodė.

D.Šmyhalis nurodė per susitikimą su R.Grossi dar kartą paraginęs demilitarizuoti Zaporižios elektrinę ir pavadino tai Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio prioritetu.

TATENA jau yra atsiuntusi komandų į Zaporižios elektrinę, esančią regione, kurį Rusija paskelbė aneksavusi.

„Elektrinės padėtis vis dar labai rizikinga“, – prieš susitikimą sakė R.Grossi. – Pradėjome aiškintis, kaip stiprinti jos apsaugą ir, visų svarbiausia, pasiekti susitarimą elektrinei apsaugoti, kuriame, akivaizdu, turės dalyvauti rusai.“

Ukraina praėjusią savaitę apkaltino Rusijos pajėgas po „žiauraus sumušimo“ sulaikius du svarbius Zaporižios atominės elektrinės – didžiausios Europoje – darbuotojus.

Pastaraisiais mėnesiais reguliariai Rusijos vykdomas Ukrainos energetinės sistemos apšaudymas sutrikdė elektros tiekimą į atomines elektrines ir iš jų, o tai pakurstė nerimą dėl jų saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas