Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 08 /12:05

Prie Japonijos užfiksuoti du galingi žemės drebėjimai, paskelbta cunamių grėsmė

Prie Japonijos ketvirtadienį užfiksuoti du galingi žemės drebėjimai.

Iš pradžių įvyko 6,9 balo požeminis smūgis, o netrukus po jo – 7,1 balo drebėjimas. Anot JAV geologijos tarnybos (USGS), šie smūgiai įvyko netoli pietinės Japonijos Kiūšiū salos.

Transliuotojas NHK, remdamasis meteorologais, pranešė, kad tikėtinos iki metro aukščio cunamio bangos Kiūšiū ir Šikoku salų pakrantėje.

VIDEO: Du galingi žemės drebėjimai supurtė dalį Japonijos, gali smogti cunamiai

„Nekart smogs cunamiai. Prašome neplaukti į jūrą ir nesiartinti prie kranto, kol nepanaikintas perspėjimas“, – socialiniame tinkle „X“ pranešė Japonijos meteorologijos agentūra.

Apie žalą kol kas nepranešama.

Pasak USGS, pirmasis požeminis smūgis užfiksuotas 16 val. 42 min. vietos (10 val. 42 min. Lietuvos) laiku 33 km gylyje, apie 29 km į pietryčius nuo Kiūšiū esančio Mijadzakio.

Antrasis smūgis įvyko neparėjus nė minutei 20 km į šiaurės rytus nuo Mijadzakio.

Japonijos vyriausybė įsteigė specialią darbo grupę reaguoti į žemės drebėjimus.

Japonija priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – sričiai, dėl tektoninių plokščių judesių pasižyminčiai dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Salyne įvyksta maždaug 1,5 tūkst. drebėjimų per metus, bet net stiprūs drebėjimai paprastai padaro nedaug žalos dėl šalyje taikomų specialių statybos technologijų ir griežtų taisyklių.

Japoniją vis dar persekioja prisiminimai apie 2011 metų kovą prie šiaurės rytinių krantų įvykusį galingą 9 balų stiprumo povandeninį žemės drebėjimą, sukėlusį cunamį, per kurį žuvo arba dingo be žinios apie 18 500 žmonių.

2011 metais dėl cunamio Japonijos Fukušimos atominėje elektrinėje taip pat išsilydė trys reaktoriai, o tai sukėlė didžiausią pokario katastrofą šalyje ir rimčiausią branduolinę avariją nuo Černobylio laikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas