Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 22 /15:05

Prie Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekso kilo naujų susirėmimų

Izraelio policija su riaušėms malšinti skirta ekipuote penktadienį įsiveržė į žydams ir musulmonams šventą kompleksą Jeruzalės senamiestyje, kai palestiniečiai jaunuoliai ėmė svaidyti akmenis į vartus, prie kurių budėjo pareigūnai.
Prie Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekso kilo naujų susirėmimų
Prie Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekso kilo naujų susirėmimų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Smurtas prie Al Aksos mečetės komplekso atsinaujino, nors Izraelis laikinai uždraudė jame lankytis žydams. Palestiniečiai žydų maldininkų lankymąsi šiame komplekse laiko provokacija.

Medikai informavo, kad per susirėmimus, kurie po kelių valandų nurimo, buvo sužeista daugiau nei du tuzinai palestiniečių.

Per pastarąją savaitę prie Al Aksos mečetės komplekso reguliariai vyko palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimai. Įtampa išaugo po virtinės kruvinų išpuolių Izraelyje ir karinių operacijų okupuotame Vakarų Krante. Iš Gazos Ruožo, kurį kontroliuoja palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“, į Izraelį buvo paleistos trys raketos.

Tai pakurstė nuogąstavimus, kad gali pasikartoti pernykščiai įvykiai, kai protestai ir smurtas Jeruzalėje galiausiai peraugo į 11 dienų karą tarp Izraelio ir „Hamas“.

Penktadienį ryte palestiniečių jaunuoliai ėmė svaidyti akmenis į policininkus, budėjusius prie komplekso vartų, sakė du liudininkai palestiniečiai, saugumo sumetimais kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Tuomet policininkai su riaušėms malšinti skirta ekipuote įsiveržė į kompleksą, šaudydami guminėmis kulkomis ir panaudodami kurtinamąsias granatas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Izraelio karys
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Izraelio karys

Izraelio policija sakė, kad palestiniečiai, kai kurie iš jų – nešini „Hamas“ vėliavomis, prieš aušrą ėmė rinkti akmenis ir statyti įtvirtinimus. Pasak policijos, kai palestiniečiai ėmė svaidyti akmenis, pareigūnai laukė, kol bus baigta ankstyvo ryto malda, ir tik tada įžengė į kompleksą.

Dešimtims jaunų kaukėtų vyrų svaidant į policininkus akmenis ir leidžiant fejerverkus, kai kurie vyresnio amžiaus palestiniečiai bandė juos sutramdyti, tačiau buvo ignoruojami. Šalia vartų, prie kurių kilo susirėmimai, užsidegė medis. Policija nurodė, kad medis užsiliepsnojo nuo palestiniečių fejerverkų.

Vėliau ryte susirėmimai nurimo, kai kita dešimčių palestiniečių grupė pareiškė norinti išvalyti teritoriją prieš pagrindinę savaitinę vidudienio maldą, kurioje reguliariai dalyvauja dešimtys tūkstančių musulmonų maldininkų. Policininkai atsitraukė prie vartų, o palestiniečiai liovėsi svaidyti akmenis.

Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio draugijos medicinos pagalbos tarnyba informavo, kad nukentėjo 31 palestinietis, 14-a iš jų buvo nuvežti į ligonines. Pasak policijos, į ligoninę taip pat nuvežta viena pareigūnė, kuriai į veidą pataikė akmuo.

Ant kalvos Jeruzalės senamiestyje stovintis Al Aksos mečetės kompleksas yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, žydų vadinama Šventyklos kalnu, nes ten kadaise stovėjo bibliniai judėjų maldos namai. Komplekse dažnai prasiveržia smurtas tarp izraeliečių ir palestiniečių.

Palestiniečiai ir kaimyninė Jordanija, kuri yra musulmonų šventųjų vietų Jeruzalėje oficiali sergėtoja, kaltina Izraelį, kad šis leidžia vis daugiau žydų lankytis šioje vietoje su policijos palyda, pažeisdamas senus susitarimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai prie Al Aksos mečetės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai prie Al Aksos mečetės

Pastaraisiais metais vis mažiau paisoma ilgai galiojusio draudimo žydams melstis šiame komplekse. Tai kursto palestiniečių nuogąstavimus, kad Izraelis planuoja perimti šią vietą arba ją padalyti.

Izraelis sako, kad nori išsaugoti status quo, o dėl smurto kaltina „Hamas“ vykdomą kurstymą. Anot jo, saugumo pajėgos priverstos imtis veiksmų prieš akmenis svaidančius asmenis, nes turi užtikrinti žydams ir musulmonams laisvę melstis.

Kaip ir anksčiau, nuo penktadienio paskutines dešimt musulmonų šventojo Ramadano mėnesio dienų žydų grupėms draudžiama lankytis komplekse.

Šįmet Ramadanas sutampa su septynias dienas trunkančia Pascha, viena didžiausių žydų švenčių, ir krikščionių Velykomis. Atšaukus daugumą dėl koronaviruso pandemijos taikytų suvaržymų, šventiniu laikotarpiu į Jeruzalės senamiestį plūstelėjo dešimtys tūkstančių visų trijų religijų tikinčiųjų.

Senamiestis yra Jeruzalės rytinėje dalyje, kurią Izraelis, kaip ir Vakarų Krantą bei Gazos Ruožą, užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą. Vėliau Izraelis Rytų Jeruzalę aneksavo, nors didžioji dalis tarptautinės bendrijos šio žingsnio nepripažįsta. Palestiniečiai šiose trijose teritorijose siekia įkurti savo valstybę su sostine Rytų Jeruzalėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas