Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 27

Prieš klimato susitikimą Egipte – nelinksma JT ataskaita

Pasaulio šalys nevykdo savo įsipareigojimų kovoti su klimato kaita, todėl Žemei gresia ateitis, kurioje bus gausu intensyvesnių potvynių, gaisrų, sausrų ir karščio bangų, taip pat toliau nyks gyvūnų bei augalų rūšys, teigiama trečiadienį Jungtinių Tautų paskelbtoje ataskaitoje.
Nusekęs Mido ežeras JAV
Nusekęs Mido ežeras JAV / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tik 26 iš 193 šalių, kurios pernai sutiko sustiprinti savo veiksmus kovos su klimato kaita srityje, įgyvendino ambicingesnius planus.

Dvi didžiausios pasaulio teršėjos – Kinija ir Jungtinės Valstijos – ėmėsi tam tikrų veiksmų, tačiau šiemet neprisiėmė naujų pažadų, o derybos dėl klimato kaitos tarp jų buvo įšaldytos mėnesiams.

Ataskaitoje teigiama, kad drastiškai nesumažinus šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo, planeta iki 2100 metų atšils vidutiniškai 2,1–2,9 laipsnio Celsijaus, palyginti su ikipramoniniu laikotarpiu.

Tai daug daugiau nei 1,5 laipsnio Celsijaus – ši riba buvo nustatytą svarbiame 2015 metų Paryžiaus susitarime – ir bus peržengtas slenkstis kai, mokslininkų teigimu, katastrofiško klimato poveikio planetai tikimybė gerokai išauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas