Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš planuojamą TATENA vizitą Zaporižioje, nerimą keliančios žinios iš darbuotojų: tvyro baimės atmosfera

Pasirodžius informacijai, kad netrukus Rusijos užimtoje Zaporižios AE gali apsilankyti TATENA atstovai, elektrinės darbuotojai prabilo apie tai, kad Rusijos specialiosios tarnybos, siekdamos uždrausti darbuotojams kalbėti apie AE kylančius pavojus, ėmėsi kankinimų.
Rusijos karys prie Zaporižios AE
Rusijos karys prie Zaporižios AE / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai Zaporižios atominės elektrinės darbuotojai pasakojo leidiniui „The Telegraph“. Informacija taip pat pasidalijo Ukrainos atominių elektrinių operatorė „Energoatom“ savo telegram kanale.

Darbuotojų teigimu, Zaporižios AE tvyro baimės atmosfera.

„Esame sunerimę dėl galimo TATENA atstovų vizito, nes rusai rengia provokacijas, o paskui kaltina Ukrainą. Atrodo, kad būtent tai jie ir ketina daryti“, – sakė Ukrainos branduolinės energetikos aktyvistas.

Skelbiama, kad Rusija planuoja sumažinti ukrainiečių personalo skaičių, o į kiekvieną vadavietės kambarį ruošiasi „pasodinti“ po kelis Rusijos atstovus, „kurie garsiai šauks, kad laukia Kyjivo režimo išardymo“.

Rusijos okupantai suima ukrainiečius darbuotojus ir siunčia juos „į rūsį“ pokalbiams, po kurių, remiantis „Energoatom“ žinute ir „The Telegraph“, žmonės apskritai nebeprataria „nė žodžio“.

Tikėtina, kad TATENA atstovų vizito metu tokį spaudimą patyrę darbuotojai kalbės tai, kas jiems buvo liepta.

„Jaučiamės tarsi griežto režimo kalėjime, kuriame patiriame nuolatinį psichologinį spaudimą, neturime jokio ryšio su šeimomis, nes jie nutraukė visas ryšio linijas ir uždraudė naudotis mobiliaisiais telefonais. Negalime stebėti aktyvios stoties įrangos, nes jie uždraudė judėti po teritoriją naktį. Turbinų salėse jie išdėstė savo įrangą ir užblokavo praėjimą. Dėl to nuolat kildavo darbininkų ir rusų karių susirėmimų“, – leidiniui sakė Zaporižios AE pareigūnas.

AE tebedirbantys žmonės „The Telegraph“ pasakojo, kad rusai nori išjungti reaktorius ir atjungti jėgainę nuo Ukrainos elektros tinklo, tačiau kol kas to padaryti nepavyko dėl techninių problemų ir grėsmių saugumui, okupacinės pajėgos ieško būdų, kaip išspręsti šiuos klausimus.

Avarijos atveju elektrinėje būtų įjungiami dyzeliniai generatoriai, kurie gali užtikrinti šaldymo sistemos veikimą 72 valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas