Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš rinkimus Armėnija – Rusijos orbitoje, bet genocidą pripažinusios JAV parodė Vakarų svarbą

Atsistatydinęs ir kitą mėnesį parlamento rinkimuose greičiausiai vėl nugalėsiantis Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas spėjo pademonstruoti, kad yra Maskvai patogus partneris. Tačiau JAV sprendimas pripažinti armėnų genocidą parodė, kad svarbūs yra ir Vakarai.
Nikolas Pašinianas atiduoda pagarbą žuvusiems armėnų kariams
Nikolas Pašinianas atiduoda pagarbą žuvusiems armėnų kariams / „Scanpix“/AP nuotr.

N.Pašinianas pateisino rinkėjų lūkesčius dėl kovos su korupcija, politinių ir ekonominių reformų, sako Richardas Giragosianas, Regioninių studijų centro Jerevane direktorius.

Tačiau jam pakenkė netikėtas, precedento neturintis Armėnijos pralaimėjimas kare su Azerbaidžanu dėl Kalnų Karabacho.

Lapkritį Maskva, Baku ir Jerevanas sudarė paliaubas, kurios užbaigė šešias savaites trukusį karą, nusinešusį tūkstančius gyvybių. Remiantis susitarimu, didžioji dalis pastaruosius dešimtmečius Armėnijos kontroliuoto Kalnų Karabacho regiono buvo perduota Azerbaidžanui.

VIDEO: Azerbaidžano gatvėse šventė, o Armėnijoje protestuotojai niokoja vyriausybinius pastatus

Toks žingsnis supykdė dalį armėnų, ėmusių reikalauti N.Pašiniano atsistatydinimo. Pats jis sakė neturėjęs kitos išeitis – sustabdyti karo veiksmus jo reikalavo karininkai.

Pasak analitikų, N.Pašinianą, 2018 metais į valdžią atėjusį po spalvotosios revoliucijos ir surengus ilgą laiką šalyje nematytus laisvus bei sąžiningus rinkimus, iš pradžių Rusija vertino įtariai.

Tačiau dabar Maskva jį remia ir nori, kad N.Pašiniano vyriausybė sugrįžtų į valdžią, sako R.Giragosianas.

„Manau, kad Pašinianas yra tarsi Putino trofėjus: paklusnus, teisėtas lyderis, itin kontroliuojamas Rusijos. Po Rusijos primestų paliaubų dėl Karabacho, Armėnija, net ir vadovaujama Pašiniano, yra labai tvirtai Rusijos orbitoje“, – 15min sakė jis.

Žurnalistas Kirilas Krivošejevas carnegie.ru pastebi, kad tiek N.Pašinianas, tiek opozicijai atstovaujantis buvęs Armėnijos prezidentas, Vladimiro Putino sąjungininkas Robertas Kočiarianas prieš rinkimus lankėsi Rusijoje.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nikolas Pašinianas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nikolas Pašinianas ir Vladimiras Putinas

R.Kočiarinas valandos ilgio interviu Rusijos televizijai išdėstė savo manifestą, o N.Pašinianas į Armėniją grįžo su 15 tūkst. rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ dozių.

Pasak K.Krivošejevo, N.Pašinianas galbūt nėra toks atsidavęs Maskvai kaip R.Kočiarinas, tačiau būdamas valdžioje jis parodė Rusijai, kad būti būti patogus partneris. Todėl greičiausiai Maskva stebės situaciją padėdama tai vienai, tai kitai pusei.

Pasak R.Giragosiano, Kalnų Karabacho krizė pakeitė armėnų požiūrį į Rusiją. Dabar ji laikoma atsakinga už armėnų Kalnų Karabache saugumą – regione buvo dislokuota apie 2 tūkst. rusų taikdarių.

„Dabar net labiausiai proeuropietiški Armėnijos visuomenės elementai mato Rusiją kaip būtiną saugumo partnerę. Manau, kad ilgalaikėje perspektyvoje požiūris pasikeis, nes karo metu Armėnijai trūko Rusijos paramos“, – sakė jis.

VIDEO: Kautynės dėl Kalnų Karabacho nutrauktos: armėnai išsikrausto iš Azerbaidžano užimtų teritorijų, masiškai padeginėja savo namus

Rusija ir Armėnija priklauso Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija, kuri įpareigoja teikti karinę paramą agresijos prieš vieną iš narių atžvilgiu. Tačiau Maskva tikino, kad sutartis neapima ginčytino Kalnų Karabacho regiono.

N.Pašinianas taip pat pareiškė, kad Armėnija karo metu panaudojo labai mažai rusiškų trumpojo nuotolio „Iskander“ raketų, nes jos pasirodė esančios nepatikimos.

„Primityvus diskursas“

Pasak R.Giragosiano, prieš birželio 20-osios išanktinius parlamento rinkimus politinis diskursas yra labai primityvus – jis sukasi tik apie asmenines simpatijas N.Pašinianui. Savo ruožtu opozicija – diskredituota ir nepopuliari.

R.Kočiariną, nuverstą 2018-ųjų revoliucijos metu, palaiko 6 proc. rinkėjų, o už N.Pašiniano vadovaujamą aljansą „Mano žingsnis“ balsuotų 32 proc. rinkėjų.

„O po rinkimų, kuriuose Pašinianas greičiausiai laimės, susidursime su iššūkiu, kuriam niekas nėra pasiruošęs – ekonominiu atsigavimu nuo COVID-19 pandemijos“, – teigė R.Giragosianas.

Pirmadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis išvyko pirmojo oficialiojo vizito į Pietų Kaukazą – lankysis Armėnijoje, Sakartvele ir Azerbaidžane

Anot R.Giragosiano, G.Landsbergio vizitas yra „simbolinės svarbos“. Analitikas tikisi, kad vizito metu armėnams bus pademonstruota, jog tapo dar svarbiau investuoti į ES ir Armėnijos visapusiškos ir tvirtesnės partnerystės susitarimą (angl. EU-Armenia Comprehensive and Enhanced Partnership Agreement, CEPA).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

URM vadovas Jerevane lankysis kelios dienos po to, kai JAV pripažino 1,5 mln. armėnų nužudymą per Pirmąjį pasaulinį karą genocidu.

„Laikas tai padaryti buvo labai tinkamas: buvo parodyta Vakarų, JAV svarba bei reikšmė. Tai yra labai geras ženklas atsižvelgiant į geopolitinę Rusijos pergalę dėl karo Kalnų Karabache“, – sakė 15min sakė R.Giragosianas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai