Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš Talibaną protestuojantys afganistaniečiai iškėlė nacionalinių vėliavų

Ryžtingai nusiteikę vėliavomis mojuojantys protestuotojai ketvirtadienį išėjo į Afganistano miestų gatves, minėdami šalies nepriklausomybės metines praėjus kelioms dienoms po to, kai valdžią užgrobė Talibanas, iškėlęs savo paties baltas vėliavas ant vyriausybinių pastatų.
Protestas Kabule
Protestas Kabule / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas naujienų agentūros AFP darbuotojas Kabulo priemiestyje Vazir Akbar Chane matė grupę vyrų ir moterų, išskleidusių didelę juodos, raudonos ir žalios spalvų vėliavą ir nepabūgusių pro šalį pikapu važiavusių Talibano kovotojų.

Transporto priemonė sumažino greitį, talibai sužiuro į protestuotojus, bet galiausiai nuvažiavo tolyn, ignoruodami viešai rodomą nepaklusnumą.

1919 metais tuometis emyras Amanullah Khanas paskelbė Afganistano nepriklausomybę po Trečiojo britų ir afganų karo. Nuo to laiko šalis turėjo įvairių vėliavų.

Vėliausia jų buvo priimta 2013 metais ir yra sudaryta iš trijų vertikalių juodos, raudonos ir žalios spalvų juostų. Vėliavos centre pavaizduotas baltas valstybės herbas.

Trečiadienį Džalalabado mieste Talibano kovotojai pradėjo šaudyti, vaikydami dešimtis afganistaniečių protestuotojų, taip pat išskleidusių didelę nacionalinę vėliavą nepriklausomybės metinių išvakarėse. Pranešama, kad per tą incidentą žuvo mažiausiai du žmonės.

Taip pat buvo nepatvirtintų pranešimų apie ketvirtadienį įvykusį šaudymą šiaurės rytiniame Kunaro mieste.

Per „Twitter“ paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti keli automobiliai ir motociklai, važiuojantys per Kabulo priemiestį, taip pat iškėlę nacionalines vėliavas.

Kitame vaizdo įraše, padarytame Kabule esančioje Abdul Haqo aikštėje, matyti džiūgaujanti minia ir vyras, kuris užsliuogė stiebu ir viršuje pritvirtino vėliavą.

Dar kitame įraše matyti dešimtys protestuotojų, nešančių vėliavas kitoje sostinės dalyje.

Pastarosiomis dienomis Afganistane buvo dažniau matomos baltos Talibano vėliavos, ant kurių užrašytas musulmonų tikėjimo išpažinimas – šachada. yra baltas audeklas.

Ketvirtadienį Talibanas paskelbė pranešimą, kuriuo kovotojai pripažino nepriklausomybės dieną ir pergalę prieš Britanijos imperiją, taip pat dešimtmetį trukusią sovietų okupaciją, pasibaigusią 1989 metais.

„Afganistaniečiai labai didžiuojasi, kad jų šalis šiandien yra ant nepriklausomybės nuo amerikiečių okupacijos slenksčio“, – pridūrė islamistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas