Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priešlėktuvinės gynybos sistemas iš JAV Ukraina gaus greičiau nei tikėtasi

Ukraina pakilo į pirmąją vietą prioritetinių amerikietiškų oro gynybos sistemų gavėjų sąraše. Pirmieji tiekimai prasidės šią vasarą. Aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas ir šaltiniai Kongrese sakė CNN.
NASAMS
NASAMS / Krašto apsaugos ministerijos nuotr.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai šį sprendimą pavadino „gana nepaprasta“ politikos korekcija Ukrainai kritišku metu. Tiekimas Ukrainai prasidės šią vasarą, ir kol kas nežinoma, kiek šalių ši situacija paveiks.

„Jei nebūtume to padarę dėl Ukrainos, jie nebūtų galėję išlaikyti savo svarbiausių priešlėktuvinės gynybos atsargų iki žiemos. Šis sprendimas priimtas siekiant užtikrinti, kad jie galėtų apsiginti nuo šių nesiliaujančių Rusijos raketų ir dronų atakų“, – sakė pareigūnas.

CNN šaltiniai patikslino, kad Ukrainos įrašymas į pirmąją vietą ginkluotės gavėjų sąraše pirmiausia susijęs su perėmimo raketomis, skirtomis sistemoms „Patriot“ ir NASAMS. Pirmenybė išliks tol, kol Kyjivas gaus „pakankamą kiekį“ šių itin svarbių oro gynybos priemonių. Šiuo atveju įvardijamas mažiausiai 16 mėnesių laikotarpis.

Valstybės departamento ir Pentagono pareigūnai deda „intensyvias diplomatines pastangas“, siekdami pranešti nukentėjusioms šalims, kad jos gaus raketas perėmėjas su atidėjimu, sakė Baltųjų rūmų pareigūnas.

Šaltiniai, su kuriais kalbėjosi žurnalistai, arba nežino, arba neatskleidžia sąrašo šalių, kurios turės stoti į eilę dėl amerikiečių oro gynybos. Buvo pasakyta tik tai, kad Ukrainos pasitraukimas iš prioriteto neturės įtakos priešlėktuvinės gynybos eksportui į Taivaną.

„Iki šiol, bent jau privačiose diskusijose, daugelis šių šalių suprato ir įvertino šio sprendimo būtinybę. Jei kuri nors iš mūsų partnerių atsidurtų tokioje gyvenimiškoje situacijoje, kokioje dabar yra Ukraina, mes perkeltume dangų ir žemę, kad jiems padėtume, ir ta šalis dabar yra Ukraina“, – sakė Baltųjų rūmų pareigūnas.

Pasak CNN, idėją pakoreguoti pasaulinį JAV priešlėktuvinės gynybos tiekimo sąrašą pirmą kartą iškėlė J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas balandžio viduryje, kai Rusija suintensyvino savo oro kampaniją prieš Ukrainą, o Kongresas dar nebuvo patvirtinęs naujos karinės pagalbos programos.

Pentagonas pasiūlė variantų, kaip tai įgyvendinti, o galutinis planas, kaip Ukrainą iškelti į prioritetų sąrašo viršų, buvo parengtas gegužės pabaigoje.

„Dabar veiksmingai mobilizuojame savo gynybos pramonės potencialą, kad gautume oro gynybos raketų perėmėjų, kurios nuo surinkimo linijos nukeliauja tiesiai į Ukrainą, ir tai suteiks jiems pakankamą kiekį, kad jie artimiausioje ateityje galėtų apsisaugoti nuo Rusijos raketų atakų“, – sakė šaltinis.

J. Bidenas pasidalijo naujienomis su V. Zelenskiu praėjusią savaitę, kai jie susitiko G7 aukščiausiojo lygio susitikimo Italijoje kuluaruose, sakė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas