Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priešpiečiai pasaulio lyderiams – iš maisto atliekų

Valstybių vadovai yra pripratę prie ištaigingų vakarienių, tačiau sekmadienį Jungtinėse Tautose jiems buvo pateiktas siurprizas – „atliekos“. Šefai sekmadienį pagamino priešpiečius vien tik iš tų produktų, kurie turėjo keliauti į šiukšliadėžę. Jie taip tikisi atkreipti dėmesį, koks milžiniškas kiekis kokybiško maisto yra išmetamas, ir kaip tai prisideda prie klimato kaitos, rašo „The Global Post“.
Maisto produktai šiukšliadėžėje
Maisto produktai šiukšliadėžėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JT būstinėje priešpiečiams buvo pateikti vegetariški mėsainiai – paplotėliai buvo pagaminti iš daržovių, kurios būtų išmestos, nes neatitinka standartų. 

Kartu lėkštėse buvo ir garnyras iš netobulos formos ir krakmolingų kukurūzų, kurie paprastai atiduodami gyvulių ėdalui gaminti. 

Desertas – iš sulčių išspaudų, kurios paprastai būna išmetamos, riešutų likučių ir kakavos pupelių lukštų.

Užuot valgę jautieną, valgysime kukurūzus, kurie maitina jaučius, – sakė šefas.

„Užuot valgę jautieną, valgysime kukurūzus, kurie maitina jaučius, – sakė šefas Danas Barberis. – Iššūkis buvo sukurti kai ką tikrai skanaus iš to, ką mes paprastai išmetame.“

Meniu jis kūrė kartu su Samu Kassu – buvusiu Baltųjų rūmų šefu, kuris kartu su Michelle Obama pradėjo sveikos gyvensenos kampaniją „Let's Move“.

S.Kassui mintis sukurti priešpiečius iš išmetamų produktų kilo po to, kai jis susidomėjo derybomis dėl klimato JT, kuriomis siekiama visame pasaulyje susitarti dėl to, kaip kovoti su klimato kaita.

„Visi vienbalsiai tai apibūdino kaip svarbiausias derybas mūsų gyvenimuose“, – sakė jis. Tačiau apie maisto išmetimą nebuvo kalbama plačiai – todėl S.Kassas nusprendė į tai atkreipti dėmesį.

JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas vėliau žurnalistams sakė, kad šie priešpiečiai pademonstravo, kad maisto išmetimas yra dažnai pro akis praleidžiamas klimato kaitos aspektas.

„Tai yra gėdinga, kai tiek daug žmonių kenčia nuo bado“, – pridūrė jis.

Mūsų ilgalaikis tikslas – kad nebebūtų galimybės kurti patiekalą iš išmetamų produktų, nes tokių pasaulyje turi nebelikti.

D.Barberis šiemet buvo įkūręs ir laikiną restoraną Niujorke, kuriame visi patiekalai buvo gaminami iš maisto likučių. Jis tikisi, kad tokie renginiai kaip JT priešpiečiai palaipsniui padės pakeisti maisto kultūrą.

„Ilgalaikis tikslas – kad nebebūtų galimybės kurti patiekalą iš išmetamų produktų, nes tokių pasaulyje turi nebelikti, – aiškino jis. – To nepasieksi pamokslaudamas – to gali pasiekti pateikdamas pasaulio lyderiams skanų maistą, kuris priverstų juos pagalvoti.“

Remiantis JT statistika, 28 proc. žemės ūkio laukuose pasaulyje užauginama maisto, kuris yra išmetamas arba nesuvartojamas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?