Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieštaringai vertinamas europarlamentaras lankosi Maskvoje ir dėkoja Rusijai už „išlaisvinimą“

Prorusiškai nusiteikęs Slovakijos europarlamentaras Lubošas Blaha iš valdančiosios koalicijos partijos „Smer“ vyksta į Maskvą „padėkoti už išvadavimą iš fašizmo“ ir „atsiprašyti už rusofobiją Vakaruose“.
Slovakijos europarlamentaras Lubošas Blaha Rusijoje
Slovakijos europarlamentaras Lubošas Blaha Rusijoje / Stopkadras

Keturių minučių vaizdo įraše, paskelbtame „Telegram“, L.Blaha vaikšto po Maskvos Raudonąją aikštę, prisimena „slavų brolybę“ ir skleidžia prokremlišką propagandą, rašo leidinys „Politico“.

„Rusija vis dar graži, išmintinga ir pažangi. Prašau, liaukimės su neapykanta Rusijai. Atvykau į Maskvą kaip Rusijos draugas, nes nebegaliu žiūrėti, kaip Vakaruose auga rusofobija“, – vaizdo įraše sakė L.Blaha ir pridūrė, kad pagerbs sovietų karo vado Georgijaus Žukovo atminimą prie jo paminklo.

„Rusų tauta išlaisvino mus iš fašizmo ir neįtikėtinai daug dėl mūsų paaukojo“, – sakė L.Blaha. „Man labai gaila visų šių karą kurstančių, neapykantą kurstančių ir tiesiog fašistinių rezoliucijų, kurias Europos Parlamentas priima prieš Rusiją. Mes esame slavai, niekas neprivers mūsų nekęsti Rusijos“, – tvirtino jis.

L.Blaha, kuris birželį pirmą kartą buvo išrinktas į Europos Parlamentą, pridūrė, kad nepritaria tolesnei karinei paramai Kyjivui ir sankcijoms Rusijai, kurias Vakarai įvedė kaip atsaką į Maskvos plataus masto invaziją į Ukrainą 2022 m.

„Priminsime sau istorinę tiesą: fašizmas ir karas ateina iš Vakarų; laisvė ir taika ateina iš Rytų“, – samprotavo L.Blaha, pakartodamas Slovakijos ministrą pirmininką Robertą Fico, kuris panaudojo panašią frazę, kai pažadėjo blokuoti Ukrainos stojimą į NATO.

L.Blahos kelionę ir pastabas kritikavo Europos Parlamento pirmininko pavaduotojas Martinas Hojsikas iš opozicinės Slovakijos pažangos partijos.

„Nenustebčiau, jei tam tikro europarlamentaro vizito į Maskvą darbotvarkėje būtų numatytas laiško įteikimas tualete. O gal jis tai paliks savo partijos bosui, kuris kitais metais vyks į Maskvą?“ – rašė jis pranešime, turėdamas omenyje vadinamąjį kvietimų laišką, kuriame Čekoslovakijos komunistų politikai prašė sovietų intervencijos siekiant numalšinti Prahos pavasario protestus ir kuris tapo pretekstu 1968 m. invazijai. Sklido gandai, kad tas laiškas tuometiniam Sovietų Sąjungos vadovui Leonidui Brežnevui buvo perduotas tualete.

Praėjusį rudenį į valdžią grįžus R.Fico, Slovakijos vyriausybė tapo gerokai labiau prorusiška.

R.Fico tvirtino, kad atkurtų santykius su Rusija, jei jo kadencijos metu baigtųsi karas Ukrainoje, taip pat teigė, kad vienintelis būdas nutraukti Kremliaus karą – Kyjivui atiduoti dalį savo teritorijos okupantams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant