Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 24 /21:53

Rusijos savanorių korpusas kreipėsi į „Wagner“: pirmiausia užbaigti šią kruviną mėsmalę, o tada vėl žygiuoti į Maskvą

Tikslios „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino mirties aplinkybės kol kas lieka neaiškios, bet dauguma ekspertų mano, kad tai prezidento Vladimiro Putino kerštas už birželio mėnesį įvykusį trumpalaikį sukilimą. Lietuvos vadovai tai vadina Rusijos vidaus kovų išraiška, kuri iš esmės nekeičia saugumo situacijos regione.

Ką žinome?

  • Lėktuvas skrido iš Maskvos į Sankt Peterburgą, jame buvo septyni keleiviai ir trys įgulos nariai.
  • Rusijos aviacijos administracija patvirtino, kad sudužusiame „Embraer“ lėktuve buvo Rusijos samdinių vadas J.Prigožinas ir „Wagner“ vyriausiasis vadas Dmitrijus Utkinas.
  • Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą J.Prigožino šeimai
  • Lietuvos vadovai sako, kad regiono saugumo situacija nesikeičia
  • JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie įvykį ir sakė, kad jo „nenustebino“ žinia apie J.Prigožino mirtį.
Prigožino lėktuvo sprogimo vieta
Prigožino lėktuvo sprogimo vieta

Naujienas apie karą Ukrainoje skaitykite čia.

Naujausias žinias apie J.Prigožino lėktuvo sudužimą sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusijos savanorių korpusas kreipėsi į „Wagner“ su pasiūlymu

00:29

„Rusijos savanorių korpuso“ (RSK) kariai paragino privačios karinės grupės „Wagner“ kovotojus pereiti į jų pusę.

Kreipimasis į „Wagner“ buvo paskelbtas RSK „Telegram“ kanale.

„Matyt, vakar buvo ciniškai įvykdyta egzekucija jūsų vadams ir tėvui įkūrėjui. Tai, kad jie buvo nužudyti Rusijos Federacijos aukščiausio valdžios ešelono atstovų įsakymu, akivaizdu visiems. Todėl dabar turite sunkų, bet gana logišką pasirinkimą: išsaugoti savo garbę ir atkeršyti jų žudikams pereinant į Ukrainos pusę“, – rašoma jame.

Jie ragina Rusijos samdinius, kurie nepadarė karinių nusikaltimų Ukrainos teritorijoje, stoti į RSK gretas. „Ir pirmiausia užbaigti šią kruviną mėsmalę, o tada vėl žygiuoti į Maskvą, bet šį kartą nesustoti už 200 km nuo Maskvos aplinkkelio, o pasiekti galą!“ – sakoma vaizdo įraše.

Pasak jų, Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir Ukrainos gynybos ministerija garantuoja saugumą ir tinkamas sąlygas tiems, kurie savanoriškai pereina į Ukrainos pusę.

P.Ryderis: „Wagner“ nebėra Ukrainos mūšio lauke

22:12

Brigados generolas Patrickas Ryderis sako, kad po birželio mėn. įvykusio maišto „Wagner“ „nebėra“ mūšio lauke Ukrainoje.

Jis aiškina, kad samdinių grupės kariai buvo „efektyviausios Rusijos pajėgos mūšio lauke“, tačiau dabar jų įtaka labai sumenko.

P.Ryderis priduria, kad daugelis „Wagner“ narių dabar yra Baltarusijoje, kur rengia mokymus Baltarusijos kariams.

„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai apmoko Baltarusijos pajėgas
„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai apmoko Baltarusijos pajėgas

Paktas su Baltarusija buvo viena iš pagrindinių sąlygų po nepavykusio birželio 23 d. „Wagner“ maišto.

Pentagonas: J.Prigožinas greičiausiai žuvo per lėktuvo katastrofą

21:57

Brigados generolas Patrickas Ryderis kreipiasi į žiniasklaidos atstovus Pentagone vykstančiame pasitarime.

Paklaustas apie „Wagner“ lyderį, generolas P.Ryderis sako, kad, pirminiais Pentagono vertinimais, Jevgenijus Prigožinas „greičiausiai žuvo“ per lėktuvo katastrofą.

Jis sako, kad nėra informacijos, kuri rodytų, jog lėktuvą numušė raketa „žemė-oras“, ir nesileidžia į kalbas apie tai, kokios kitos priežastys galėjo lemti katastrofą.

„Scanpix“/AP nuotr./Patrickas Ryderis
„Scanpix“/AP nuotr./Patrickas Ryderis

 

Ar yra kokia nors galimybė, kad J.Prigožino lėktuve nebuvo?

21:47

Rusijos valdžios institucijos teigia, kad Jevgenijus Prigožinas buvo įtrauktas į numušto lėktuvo keleivių sąrašą ir kad niekas neišgyveno. 

Tačiau jos nepatvirtino jo mirties. 

Paklaustas, ar yra kokių nors duomenų, leidžiančių manyti, kad J.Prigožinas neskrido lėktuvu, karinis ekspertas Justinas Crumpas sakė, kad samdinių vadą per daugelį metų gaubė daugybė mistikos, kuri „beveik neabejotinai gali jį lydėti iki pat kapo“.

„Yra 10 proc. tikimybė, kad jis čia įvykdė kokį nors genialiai gudrų planą, bet atrodo gana neprotinga, kad rusai nežinotų, kas pateko į tą lėktuvą“, – sakė jis „Sky News“. 

Jis pridūrė, kad, atsižvelgiant į tai, kaip jie stebi „Wagner“, labiau tikėtina, kad jie žinotų, ar jis pateko į lėktuvą, ar ne. 

JAV pareigūnai sako, kad lėktuvas buvo susprogdintas tyčia: atitinka V.Putino „bandymų nutildyti savo kritikus istoriją“

20:53

Pasak AP šaltinių, pareigūnai mano, kad lėktuvo katastrofa, per kurią, kaip manoma, žuvo Jevgenijus Prigožinas, buvo tyčia sukelta sprogimo.

Preliminarus JAV žvalgybos vertinimas parodė, kad lėktuvas buvo numuštas tyčia, sakė JAV ir Vakarų pareigūnai. 

Vienas iš pareigūnų, kuris negalėjo būti įvardytas, sakė, kad sprogimas atitinka Vladimiro Putino „ilgą bandymų nutildyti savo kritikus istoriją“. 

Pareigūnai nepateikė jokios išsamesnės informacijos apie tai, kas sukėlė sprogimą.

Analizė: V.Putinas savo komentarais bando sukurti teigiamą įvaizdį rusams

20:10

Vladimiro Putino komentarai dėl Jevgenijaus Prigožino „sukuria teisingą įvaizdį žmonėms, kad jam rūpi žmogaus, kurį jis visą laiką pažinojo, mirtis“, sako „Sky News“ korespondentė Maskvoje Diana Magnay.

Ji sakė, kad „labai tikėtina“, jog valdžios viršūnės kažkaip susijusios su J.Prigožino „nesavalaike mirtimi“, tačiau V.Putino komentarai, apibūdinantys „Wagner“ bosą, buvo tikslūs. 

„Prigožinas buvo visiškai negailestingas“, – sako D.Magnay. 

„Nuo dvidešimtmečio, kai sėdėjo kalėjime, pardavinėjo dešrainius Sankt Peterburgo gatvėse ir tapo viešojo maitinimo imperijos, kurioje pirmą kartą atkreipė prezidento V.Putino dėmesį, vadovu.“

„Jis buvo visiškai negailestingas, kaip ir Putinas yra visiškai negailestingas, kai susidoroja su savo priešais.“

„Wagner“ kovotojas pratrūko prie improvizuoto J.Prigožino paminklo

19:07

Kai kurie „Wagner“ grupės nariai Novosibirske pastatė improvizuotą paminklą Jevgenijui Prigožinui.

Sankt Peterburge prie „Wagner“ būstinės taip pat buvo padėta gėlių.

„Tai tarsi tėvo netektis. Jis mums buvo viskas“, – sakė vienas „Wagner“ kovotojas.

 

Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą J.Prigožino šeimai

19:05 Atnaujinta 20:35

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė užuojautą dėl trečiadienį įvykusios lėktuvo katastrofos, per kurią, kaip manoma, žuvo „Wagner“ samdinių vadas Jevgenijus Prigožinas, pavadindamas įvykį tragedija.

Šiuo metu tiriama, kas sukėlė trečiadienio avariją, kuri įvyko praėjus lygiai dviem mėnesiams po trumpai trukusio „Wagner“ maišto prieš Maskvos karinę vadovybę.

„Pirmiausia noriu pareikšti nuoširdžią užuojautą visų aukų šeimoms“, – sakė V.Putinas, apibūdindamas J.Prigožiną kaip žmogų, kuris padarė rimtų klaidų, bet pasiekė rezultatų.

„Prigožiną pažįstu labai seniai, nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios. Jis buvo sudėtingo likimo žmogus, savo gyvenime padarė rimtų klaidų, bet pasiekė teisingų rezultatų“, – teigė V.Putinas.

Jis paminėjo J.Prigožino darbą Afrikoje, kur „Wagner“ vadas tvirtino buvęs anksčiau šią savaitę ir kur samdinių grupė turi nemažai karinių pajėgų.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Kiek žinau, jis tik vakar grįžo iš Afrikos ir ten susitiko su kai kuriais pareigūnais“, – teigė V.Putinas.

Jis nurodė, kad pradėtas avarijos tyrimas ir kad jis užtruks.

„Jis bus atliktas visapusiškai ir užbaigtas. Dėl to nėra jokių abejonių“, – sakė V.Putinas, filmuotoje medžiagoje matomas susitikime su Rusijos įvestu Donecko srities vadovu Denisu Pušilinu.

Avarijos, per kurią žuvo keli J.Prigožino artimiausios aplinkos žmonės, aplinkybės paskatino įnirtingas spekuliacijas apie galimą nužudymą.

Po to, kai birželį „Wagner“ pradėjo sukilimą, kuris buvo laikomas didžiausiu iššūkiu V.Putino galiai nuo pat jo atėjimo į valdžią, V.Putinas pavadino J.Prigožiną išdaviku.

Tarp žuvusiųjų per avariją buvo Dmitrijus Utkinas – dešinioji J.Prigožino ranka, vadovavusi „Wagner“ operacijoms ir, kaip įtariama, tarnavusi Rusijos karinėje žvalgyboje.

V.Putinas teigė, kad per avariją žuvę „Wagner“ nariai svariai prisidėjo prie Maskvos puolimo Ukrainoje ir juos siejo bendras tikslas.

„Mes tai prisimename, žinome ir niekada to nepamiršime“, – sakė V.Putinas.

Azerbaidžane nusileido antrasis „Wagner“ lėktuvas

18:47

Kitas privatus lėktuvas, kuris, kaip pranešama, yra susijęs su „Wagner“ ir vakar skrido netoli katastrofos vietos, ką tik nusileido Azerbaidžano sostinėje Baku. 

 

Jis skrido iš Maskvos ir pakilo 15.24 val. vietos laiku. Nežinoma, kas juo skrido ir kodėl jis buvo suplanuotas.

Vakar jis taip pat išvyko iš Maskvos į Sankt Peterburgą likus maždaug valandai iki sudužusio lėktuvo išskridimo iš sostinės.

 

 

 

Lėktuvas, kuriuo, kaip manoma, skrido J.Prigožinas, skrido iš Maskvos į Sankt Peterburgą

18:06

Remiantis Rusijos civilinės aviacijos administracijos pateikta informacija, lėktuvas, kuriuo, kaip manoma, skrido Jevgenijus Prigožinas, skrido iš Maskvos į Sankt Peterburgą.

Jis sudužo netoli Kuženkino kaimo Tverės srityje, už 160 mylių į šiaurę nuo Maskvos, pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija.

Signalas lėktuvui dingo atokioje vietovėje, kur netoliese nėra saugiam nusileidimui tinkamų aerodromų.

SkyNews nuotr./Lėktuvo maršrutas prieš sudužimą
SkyNews nuotr./Lėktuvo maršrutas prieš sudužimą

 

Aleksejaus Navalno komandos tyrėjas: vienas teroristas susprogdino kitą

17:08

Koks likimas laukia „Wagner“ ir kokią galimą įtaką Prigožino žūtis padarys Putino politikai? Apie tai pakomentavo kovos su korupcija fondo tyrėjas Georgijus Alburovas.

VIDEO: Aleksejaus Navalno komandos tyrėjas: vienas teroristas susprogdino kitą

 

Ekspertas: rusai turi įrodymų, kad lėktuvas su J.Prigožinu buvo numuštas

16:28

Rusijos propagandistai nufilmavo įrodymus, kad lėktuvas, kuriuo skrido „Wagner“ grupės vadas Jevgenijus Prigožinas, bendrovės įkūrėjas Dmitrijus Utkinas ir du jų pavaduotojai, buvo numuštas priešlėktuvinės gynybos sistemos, naujienų agentūrai "Unian" sakė karinis ir politinis apžvalgininkas Oleksandras Kovalenko.

„Šiuo atveju gali būti naudingas net toks propagandinis sąvartynas kaip „Readovka“. Pirmiausia, paskelbę vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas J.Prigožino nardantis lėktuvas, jie taip pat paskelbė įrodymą, kad jį numušė priešlėktuvinė gynyba“, – pažymėjo jis.

„Rašistai dabar transliuoja sąmokslo teorijas, iki tokio lygio, kad būtent Ukraina vykdė specialią operaciją J.Prigožinui likviduoti... Na, jei Ukrainos gynybos žvalgyba sugebėjo perkelti vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemą į Tverės sritį, tai... Nors, atsižvelgiant į tai, ką pastaruoju metu daro Ukrainos gynybos žvalgyba, nenustebčiau“, – ironiškai užbaigė O.Kovalenko.

Anksčiau pranešta, kad po katastrofos ant J.Prigožino lėktuvo rasta pažeidimų pėdsakų, kurie gali rodyti, jog buvo panaudotos oro gynybos sistemos S-300.

Tokių pat raketų sistemų veikimo įrodymų rasta ir ant katastrofos aukų kūnų. 

„Yra pažeidimų stačiakampio formos fragmentacijos elementais pėdsakų, panašių į S-300 darbą“, – pranešė „Unian“.

Europos Sąjunga pareiškė, kad sunku patikrinti rusų pranešimus

16:20

Europos Sąjungos atstovas ketvirtadienį pareiškė, kad „sunku patikrinti“ pranešimus, ar „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas žuvo trečiadienio vakarą sudužus lėktuvui.

„Matėme pranešimą apie lėktuvo katastrofą, per kurią, kaip įtariama, žuvo “Wagner„ vadovas Jevgenijus Prigožinas ir jo aplinkos bei įgulos nariai“, – per spaudos konferenciją sakė pagrindinis bloko atstovas užsienio reikalams ir saugumo politikai Peteris Stano.

„Tačiau vėlgi, kaip ir daugelį kitų dalykų Rusijoje, mums tai labai sunku patikrinti, todėl negalime komentuoti“, – pridūrė jis.

P.Stano tvirtino, kad J.Prigožino ir „Wagner“ grupės „neigiami veiksmai“ yra plačiai žinomi, atkreipdamas dėmesį į grupuotės dalyvavimą kare Ukrainoje, karo nusikaltimus ir operacijas Afrikos šalyse.

„Visur, kur jie dalyvavo, dalyvavo ar dalyvauja, jie paliko žmogaus teisių, [ir] tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų pėdsakus. Yra daug neatsakomybės, neaiškios taisyklės, pagal kurias jie veikia“, – dėstė ES atstovas.

Jis pridūrė, kad būsimai grupuotės veiklai įtakos turės ne tik „tariama J.Prigožino mirtis“, bet ir „birželio mėnesio įvykiai“, kai grupuotė nusprendė žygiuoti į Maskvą per trumpalaikį sukilimą.

P.Stano pažymėjo, kad nors ES tikisi, jog „Wagner“ operacijų „neigiamas poveikis“ bus nutrauktas, blokas nepamiršta, kad samdinių grupuotė „nesusijusi tik su savo lyderio vardu“.

Jis tvirtino, kad grupės ryšys su Kremliumi yra vienas iš kelių „sudėtingų klausimų“, kartu pabrėždamas, kad ne ES turi „spėlioti, ar tariamas J.Prigožino nužudymas ar žūtis lėktuvo katastrofoje turės kokių nors konkrečių pasekmių „Wagner“ veiklai“.

Baltarusijoje aktyviai išmontuojama „Wagner“ pajėgų bazė

15:45

Paskelbus žinią apie Jevgenijaus Prigožino mirtį, tęsiamas „Wagner“ pajėgų stovyklos Baltarusijoje išmontavimo procesas, tai liudija projekto „Planet Labs“ palydovinės nuotraukos, kurios buvo perduotas Baltarusijos tarnybai „Radio Svaboda“.

Sprendžiant iš nuotraukų, matyti aktyvi stovyklos netoli Asipovičių išmontavimo fazė, panašu, kad jau išvežta trečdalis visų palapinių.

Nepriklausomas baltarusių leidinys „Nasha Niva“ įvertino, jog iki rugpjūčio 23 d. nuotraukos, šiaurinėje karinės bazės dalyje esanti stovykla neteko apie 65 palapinių (buvo apie 129).

Vakarinėje karinės bazės dalyje esančioje stovykloje išmontuota apie 27 palapinės (buvo apie 64).

Centrinėje karinės bazės dalyje esančioje stovykloje iš maždaug 80 ten buvusių palapinių dingo apie 9.

„Scanpix“/AP nuotr./Stovykla „Wagner“ kariams, Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Stovykla „Wagner“ kariams, Baltarusijoje

Taigi iš 273 gyvenamųjų palapinių išmontuota apie 101.

„Nasha Niva“ įvertino, kad, atsižvelgus į tai, jog kiekvienoje palapinėje telpa apie 20 karių, galima daryti išvadą, kad karinio dalinio teritoriją Celjės kaime galėjo palikti apie 2 020 „Wagner“ kovotojų iš maždaug 5 tūkst. ten buvusių.

Tuo pat metu įrangos skaičiaus sumažėjimas, jei toks buvo, yra nedidelis.

Pirmosios palapinės pradėtos ardyti maždaug rugpjūčio 1 d.

Rugpjūčio 14 d. palydovinėje nuotraukoje matyti, kad išmontavimo procesas vyksta kokybiškai. Matomi mediniai gultai ten gyvenusiems kariškiams.

Nežinoma, kur šios palapinės galėjo būti perkeltos ir ar „Wagner“ samdiniai paliko Baltarusijos teritoriją. Redakcijos turimose palydovinėse nuotraukose nematyti, kad panašios palapinių stovyklos būtų įrengtos kitų Baltarusijos poligonų ar karinių dalinių teritorijoje. 

Susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanaluose, susijusiuose su „Wagner“ bendrove, rašoma apie tai, kad kai kurie kariai išsiunčiami namo į Rusiją ilgų atostogų, tačiau panašu, kad jei tai ir vyksta, tai nėra masinio pobūdžio operacija. Pokalbiuose pastebimi pavieniai reti pranešimai apie tai.

J.Prigožino žūtis lėktuvo katastrofoje: keliamas versijas lydi sutapimai ir spekuliacijos

15:23

Rusijos valdžiai labai svarbu įtikinti visuomenę, kad Jevgenijus Prigožinas tikrai buvo nužudytas, estų leidiniui „Postimees“ sako saugumo ekspertas Raineris Saksas. Jis taip pat apibendrina pagrindines keliamas katastrofos versijas ir jas lydinčius sutapimus bei spekuliacijas.

Pirmiausia, saugumo ekspertas R.Saksas pažymėjo, kad kažkas turėjo įvilioti Jevgenijų Prigožiną ir Dmitrijų Utkiną į vieną lėktuvą.

„Jei jie abu buvo tame pačiame lėktuve, kažkas turėjo juos ten įvilioti dėl labai svarbios priežasties, nes saugumo sumetimais jie patys to tikrai nebūtų padarę“, - tvirtino jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

 

Nei Kremlius, nei V.Putinas iki šiol nepakomentavo lėktuvo avarijos

15:18

Ketvirtadienį Rusijos tyrimų komiteto darbuotojai pradėjo tyrimą dėl lėktuvo aviakatastrofos, kuriuo, kaip manoma, skrido Rusijos samdinių vadas Jevgenijus Prigožinas ir kuris sudužo be gyvųjų, praėjus dviem mėnesiams po to, kai jis sukėlė maištą prieš Rusijos kariuomenės vadovybę.

Rusų leidinys „Fontanka“, remdamasi šaltiniu, pažymėjo, kad aukų kūnų vizualiai atpažinti neįmanoma, nes jie smarkiai sudarkyti. Pasak šaltinio, ekspertai, remdamiesi šalutiniais požymiais, teigia, kad tarp žuvusiųjų yra ir J.Prigožinas. Šiuo metu žuvusiųjų kūnus tiria teismo medicinos ekspertai.

Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas
Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas

Nors tyrimas pradėtas, tačiau oficialių žinių apie tai, kas galėjo lemti trečiadienio vakarą įvykusią katastrofą, ir net oficialaus patvirtinimo apie J.Prigožino žūtį, išskyrus aviacijos administracijos pareiškimą, kad jis buvo lėktuve, nebuvo.

Kremlius ir Gynybos ministerija taip pat nekomentavo J.Prigožino likimo.

Prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį jau padarė virtualų pareiškimą Pietų Afrikoje vykstančiame BRICS šalių aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame dalyvavo jo užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Tačiau nė vienas iš jų neužsiminė apie lėktuvo katastrofą, per kurią, kaip teigiama, žuvo 10 žmonių.

Valstybinė žiniasklaida apie katastrofą taip pat pranešė sąlyginai nedaug.

BBC: J.Prigožino likvidavimą organizavo Rusijos saugumas

15:04

Britų nacionalinis transliuotojas BBC pažymėjo, kad šalies kariniuose sluoksniuose manoma, kad labiausiai tikėtina versija, jog Rusijos Federacijos saugumo tarnyba prisidėjo prie privačios karinės grupuotės „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino lėktuvo numušimo. 

BBC saugumo korespondentas Frankas Gardneris kalbėjosi su šaltiniais britų kariniuose sluoksniuose. Anot jo pranešimų, ekspertai linkę manyti, kad J.Prigožiną likvidavo Rusijos federalinė saugumo tarnyba. Verta pažymėti, kad ji yra visiškai lojali Vladimirui Putinui ir pavaldi Pasienio apsaugos tarnybai.

Šaltinių nuomone, po šio incidento Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, anksčiau kentėję nuo J.Prigožino kritikos salvių, dėl pajėgų vado mirties sustiprino savo politines pozicijas – tandemas pasiekė savo tikslą.

AFP/„Scanpix“ ir AP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
AFP/„Scanpix“ ir AP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

 

Internete sklinda sąmokslo teorijos ir dezinformacija

15:00

Kremliaus tyla kursto sąmokslo teorijas ir dezinformaciją dėl numanomos Jevgenijaus Prigožino žūties.

Kaip pastebi  „The New York Times“, internete išplitusi teorija, jog J.Prigožinas inscenizavo katastrofą, kad suvaidintų savo mirtį.

Kraštutinių dešiniųjų „Telegram“ kanaluose vartotojai skelbia žemėlapį, esą antrasis lėktuvas iš Maskvos išskrido netrukus po pirmojo pražūtingo skrydžio – spekuliuojama, neva J.Prigožinas skrido antruoju lėktuvu, taip pat priklausančiu jo bendrovei. Šie teiginiai nepriklausomai nėra patvirtinti.

Neaiškios katastrofos aplinkybės skatina dezinformaciją – ironiška, kad būtent J.Prigožinas su savo „trolių fermomis“ buvo vienas iš dezinformacijos kampanijų rengimo ir skleidimo pradininkų.

„Wagner“ kanalai dėl J.Prigožino žūties kaltina „Rusijos priešus“: ar V.Putinas yra tarp jų?

14:55

Po Jevgenijaus Prigožino verslo lėktuvo katastrofos su „Wagner“ susiję „Telegram“ kanalai dėl incidento ėmė kaltinti „Rusijos išdavikus“ bei žada „katastrofiškas pasekmes“. Bent vienu atveju buvo išsakytas kaltinimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Su „Wagner“ susijusių kanalų publikacijas apžvelgė nepriklausomas Rusijos portalas „Agentstvo“.

Dauguma su „Wagner“ susijusių „Telegram“ kanalų tiesiogiai neįvardijo tų, kurie, jų nuomone, kalti dėl lėktuvo katastrofos. Su šia privačia karine kompanija susijęs kanalas „Grey Zone“ pranešė apie J.Prigožino žūtį ir dėl jos kaltino „Rusijos išdavikus“.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

 

Politologė: J.Prigožino žūtis labiau išgąsdins nei paskatins protestuoti

14:46

Politologė Tatjana Stanovaja teigia, kad Jevgenijaus Prigožino žūtis pakurstys rusų baimę, o ne protestus.

„Prigožino mirtis yra tiesioginė grėsmė visiems, kurie liko su juo iki galo arba atvirai jį palaikė“, – prancūzų laikraščiui „Le Figaro“ sakė ji.

Jo staigi mirtis „labiau išgąsdins nei paskatins protestuoti“, pridūrė T.Stanovaja, dirbanti Carnegie centre.

V.Zelenskis: „Visi supranta, kas su tuo susijęs“

14:35

Dėl daugumos incidentų Rusijos teritorijoje Maskva įprastai suskumba kaltinti Ukrainą. Tačiau po aviakatastrofos, kurios metu, kaip manoma, žuvo „Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas Ukraina sulaukė kaltinimų tik iš vyriausiojo Kremliaus propagandisto, televizijos laidų vedėjo Vladimiro Solovjovo.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažymėjo, kad  jo šalis „neturi nieko bendra“ su J.Prigožino mirtimi.

„Mes su tuo nesame susiję. Visi supranta, kas su tuo susijęs“, – prezidento žodžius žurnalistams citavo naujienų agentūra „Interfax-Ukraina“.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Sukilėlių baimė: Rusijos saugumo pajėgos suskubo aiškintis apie dar vieno maišto tikimybę

14:22

Ketvirtadienį, praėjus dienai po aviakatastrofos, Rusijos policija pradėjo bendrauti su „Wagner“ kovotojų giminaičiais, siekdama išsiaiškinti informaciją apie galimą maištą po numanomos Jevgenijaus Prigožino žūties, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė „Baza“ kanalas.

Samdinių giminaičiai iš Maskvos srities ir Vladivostoko tvirtino, kad kai kuriems iš jų buvo skambinta telefonu, o kiti buvo aplankyti namuose. Vidaus reikalų ministerijos darbuotojai vis dar palaiko ryšius su jais po birželio mėnesį įvykusio „Wagner“ pajėgų maišto, kai teisėsaugos pareigūnai taip pat važinėjo ir kalbėjosi su kai kurių samdinių artimaisiais.

Policija aktyviai domisi, ar po J.Prigožino žūties kas nors neketina dalyvauti dar viename maište. Pasak kanalo „Baza“, apie tokius planus tarp „Wagner“ samdinių artimųjų niekas negirdėjo.

Dar trečiadienį žiniasklaida pranešė, jog bendrovė „Wagner“ turi seniai sukurtą ir patvirtintą veikimo mechanizmą J.Prigožino arba Dmitrijaus Utkino mirties atveju. Naujienų agentūra „Unian“ pažymėjo, kad šaltinis atsisakė patikslinti, ką tiksliai šis mechanizmas reiškia, tačiau atkreipė dėmesį, kad bet kuriuo atveju tai būtų labai bloga žinia.

Analitikas: jei V.Putinas yra susijęs su J.Prigožino mirtimi, jis priartino savo ir Rusijos žlugimą

14:14

Gynybos pramonės analitikas ir buvęs britų karininkas Nicholas Drummondas socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) pareiškė, kad, jeigu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra susijęs su Jevgenijaus Prigožino žūtimi, tai jis pats jau ruošia dirvą savo žlugimui.

„Siekdamas išlaikyti savo valdžią ir griebdamasis brolžudystės, V.Putinas sėja savo žlugimo sėklą, skatina Rusijos žlugimą, galintį sukelti pilietinį karą ir galbūt net Rusijos susiskaldymą“, – rašė jis.

Kaip pasaulis reagavo į pranešimą apie J.Prigožino mirtį?

14:02 Atnaujinta 15:28

Ketvirtadienį ryte pasipylė reakcijos į trečiadienį Rusijoje įvykusią aviakastastrofą, kurios metu, kaip manoma, žuvo privačios samdinių grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas. Komentarų nestokojo nei Vakarų politologai, karybos ekspertai nei pasaulio lyderiai.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas

Sužinojęs apie incidentą JAV prezidentas nebuvo labai apstulbęs. Po birželio mėn. nutraukto J.Prigino surengto maišto jis buvo išsakęs nuomonę, jog J.Prigožino vietoje nuolatos tikrintų, ką valgo, taip suponuodamas, kad yra tikimybė, jog šis bus nužudytas.

„Aš tikrai nežinau, kas atsitiko. Bet aš nesu
nustebęs... Rusijoje nedaug kas vyksta be Vladimiro Putino žinios, bet aš nežinau pakankamai, kad žinočiau atsakymą“.

VIDEO: J.Bidenas apie galimą J.Prigožino žūtį: Rusijoje nedaug kas vyksta, už ko nestovėtų Putinas

Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas 

Jis pakankamai nuspėjamai apkaltino prezidentą V.Putiną prisidėjus prie galimos J.Prigožino mirties.

„Akivaizdu, kad V.Putinas niekam neatleidžia... demonstratyvus J.Prigožino ir „Wagner“ vadovybės pašalinimas praėjus dviem mėnesiams po bandymo įvykdyti perversmą yra V.Putino signalas Rusijos elitui prieš 2024 m. rinkimus.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas

Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai Olivier Veranas

Jo teigimu, Prancūzija turi „pagrįstų abejonių“ dėl pranešimų apie šį įvykį.

„J.Prigožinas po savęs palieka baisią netvarką daugelyje pasaulio vietų [įskaitant] Afriką ir Ukrainą. Jis [J.Prigožinas] buvo žmogus, atliekantis purviną V.Putino darbą“.

„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai Olivier Veranas
„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai Olivier Veranas

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock

Šalies diplomatijos vadovė neabejoja, kad J.Prigožino mirtis yra viena tų neišaiškintų mirčių Rusijoje pavyzdys, todėl pasaulio dėmesys ne veltui yra sutelktas į Kremliaus atsakymus.

„Neatsitiktinai pasaulis iš karto atkreipia dėmesį į Kremlių, kai susitepęs buvęs V.Putino patikėtinis staiga, tiesiogine to žodžio prasme, nukrenta iš dangaus praėjus dviem mėnesiams po to, kai bandė maištauti“, – sakė ji.

„Mes žinome tokį V.Putino Rusijos modelį: mirtys, abejotinos savižudybės, kritimai pro langus, visa tai lieka neišaiškinta – tai pabrėžia diktatorišką valdžios sistemą, kuri yra paremta smurtu“, – aiškino ministrė.

A.Baerbock ministrė pažymėjo, kad „Wagner“ vado mirtis gali mažai ką reikšti kalbant apie padėtį Ukrainoje.

„Turime baimintis, kad Rusija, su „Wagner“ ar be jo, tęs savo cinišką žaidimą ne tik Ukrainoje, bet visų pirma Afrikoje. Ir neturime pamiršti, kad J.Prigožinas ir „Wagner“ yra atsakingi už siaubingus nusikaltimus prieš Ukrainos žmones ir vienoje šalyje po kitos Afrikoje.“

„IMAGO“/„Scanpix“/Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock
„IMAGO“/„Scanpix“/Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda

„Tai demonstruoja, kad režimas įžengė į kitą stadiją, kai šitie žmonės ima galabyti vieni kitus. Tačiau tikrai nereikia galvoti, kad štai J.Prigožino mirtis jau leidžia mums jaustis ramiai ar kažkokiu būdu gerina saugumo situaciją“.

VIDEO: G.Nausėda įvertino J.Prigožino žūtį: režimas įžengė į kitą stadiją, bet tai mažai ką keičia

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas

„Jei tai tiesa, tai rodo, kad (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas šalins oponentus, o tai gąsdina visus, kurie galvoja reikšti kitokią nei jo nuomonę“, – pažymėjo premjerė.

„Reuters“/„Scanpix“/Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas
„Reuters“/„Scanpix“/Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis

Lenkijos ministras pirmininkas, komentuodamas galimą J.Prigožino žūtį sakė, kad dėl to „Wagner“ karių keliama grėsmė nesumažės.

„Kas dėl J.Prigožino žūties lėktuvo katastrofoje, nesakysiu, ar tai buvo nelaimingas atsitikimas, ar ne. Manau, kad visi lenkai patys galės atsakyti į šį klausimą“, – kalbėjo M.Morawieckis spaudos konferencijoje ketvirtadienį.

„Wagner“ grupuotė pateks [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino žinion. Tegul kiekvienas pats sau atsako į klausimą: „Wagner“ grėsmė taps didesnė ar mažesnė? Man šis klausimas yra retorinis“, – sakė ministras pirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mateuszas Morawieckis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mateuszas Morawieckis

Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau

„Mums būtų labai sunku įvardyti asmenį, kuris intuityviai manytų, kad tai atsitiktinumas. Taip jau atsitiko, kad politiniai oponentai, kuriuos Vladimiras Putinas laiko grėsme savo valdžiai, natūraliai nemiršta“, – tvirtino jis.

G.Nausėda: Numanoma J.Prigožino mirtis mažai ką keičia, saugumo situacijos negerina

13:58

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad numanoma „Wagner“ samdinių grupės vadovo Jevgenijaus Prigožino mirtis mažai ką keičia, saugumo situacijos negerina.

„Prigožino mirtis, jeigu ji iš tikrųjų bus patvirtinta, keičia mažai ką“, – ketvirtadienį Kyjive kalbėjo G. Nausėda komentare, kurį išplatino Prezidentūros spaudos grupė.

„Tai demonstruoja, kad režimas įžengia į kitą stadiją ir jau šitie žmonės, kaip juos pavadinti, galabija vieni kitus, bet tikrai neturėtume galvoti, kad ši Prigožino mirtis jau leidžia jaustis mums ramiau arba kad ji kažkokiu būdu gerina saugumo situaciją“, – pridūrė šalies vadovas.

VIDEO: G.Nausėda įvertino J.Prigožino žūtį: režimas įžengė į kitą stadiją, bet tai mažai ką keičia

Atsargos pulkininkas: Kremlius išlaukė geriausios progos

13:48

Atsargos pulkininkas gynybos ekspertas Vaidotas Malinionis 15min sako, kad ataka prieš lėktuvą galėjo būti gerai apgalvota Kremliaus operacija, kuria siekiama sustiprinnti Vladimiro Putino autoritetą. 

VIDEO: Atsargos pulkininkas V.Malinionis: J.Prigožino žūtis kilstels V.Putino autoritetą

 

Kelios dienos iki katastrofos J.Prigožinas lankėsi Afrikoje

13:47

Likus kelioms dienoms iki lėktuvo katastrofos, „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas, rodos, skubiai išvyko į Malį, kur jo privati karinė bendrovė remia vyriausybės pajėgas kovoje su džihadistų grupuotėmis.

Vienos dienos vizitas buvo dar vienas ženklas, kad J.Prigožinas ir „Wagner“ staigiai nusigręžė nuo Ukrainos ir ėmėsi veiklos Afrikoje, pažymėjo CNN.

Skrydžių sekimo duomenys rodo, kad Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos lėktuvas „Ilyushin-76“ praėjusios savaitės pabaigoje išskrido iš Maskvos ir per Damaską nuskrido į Malio sostinę Bamaką, kurį pasiekė šeštadienį. Po dienos lėktuvas tuo pačiu maršrutu grįžo į Rusiją ir pirmadienį atvyko į Žukovskio oro uostą prie Maskvos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Netrukus po to, kai lėktuvas „Iljušin-76“ baigė kelionę, pasirodė vaizdo įrašas, kuriame J.Prigožinas kalbėjo apylinkėse, kurios panašios į dykumos peizažą.

Grupės „All Eyes On Wagner“ analitikai atkreipė dėmesį, kad fone, kai jis kalba, matyti Malio kariuomenės paprastai naudojamas pikapas.

Akivaizdžiai savimi pasitikintis J.Prigožinas sakė, kad „Wagner“ vykdo žvalgybos ir paieškos operacijas, todėl Rusija visuose žemynuose yra dar didesnė, o Afrika - – dar laisvesnė.

„Teisingumas ir laimė Afrikos tautoms. Padarykime ją košmaru „Islamo valstybei“, „Al Qaeda“ ir kitiems banditams. Samdome tikrus bogatyrus (senovės slavų karius) ir toliau vykdysime užduotis, kurios mums buvo iškeltos ir su kuriomis pažadėjome susitvarkyti.“

CNN pranešė, kad nepavyko patvirtinti, ar J.Prigožinas keliavo lėktuvu „Iljušin-76“ ir kada buvo nufilmuotas vaizdo įrašas – tačiau panašu, kad jis padarytas neseniai.

Pastebėta, kad „Wagner“ dažnai naudojosi Rusijos oro pajėgų lėktuvais, tokiais kaip „Iljušin-76“, kad aprūpintų savo samdinių dalinius Afrikoje, konkrečiai Libijoje, Malyje, Sudane ir Centrinės Afrikos Respublikoje. Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvai ir toliau skraidino į Afrikos šalis, kuriose veikia „Wagner“, nepaisant birželio pabaigoje Rusijoje įvykusio trumpalaikio Prigožino vadovaujamo maišto. 

Yra įrodymų, kad nuo to laiko „Wagner“ operacijos buvo tęsiamos ir Malyje, ir Centrinės Afrikos Respublikoje, nors „Wagner“ kovotojai persikėlė į Baltarusiją ir buvo priversti atsisakyti sunkiosios ginkluotės. 

Džihadistų grupuotės Malyje tvirtina, kad per pastaruosius susirėmimus žuvo keli rusai. Praėjusios savaitės pabaigoje su „al Qaeda“ susijusi grupuotė JNIM teigė, kad jos kovotojai tarp Timbuktu ir Ber susidūrė su Malio kareiviais „ir Rusijos karinės “Wagner„ grupuotės kovotojais“.

J.Prigožinas buvo užsiminęs, kad „Wagner“ taip pat pasirengusi įsikišti Nigeryje po praėjusį mėnesį ten įvykdyto perversmo.

Žinią apie J.Prigožino žūtį įvertino ir A.Anušauskas

13:43

Pasak Lietuvos gynybos ministro, tai – Rusijos vidaus kovų išraiška.

„Vertinu kaip Rusijos vidaus kovų išraišką“, – 15min sakė Arvydas Anušauskas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Jo teigimu, saugumo situacijos regione „Wagner“ lyderio žūtis neturėtų paveikti.

„Saugumo situaciją regione veikia Rusijos agresija prieš Ukrainą, o ne Prigožino mirtis“, – pabrėžė Lietuvos krašto apsaugos ministras.

Vladimiro Putino kritikų likimas: mirę, įkalinti arba ištremti

13:01

Trečiadienį vakare pranešta apie Rusijoje įvykusią lėktuvo avariją, kurios metu žuvo 10 keleivių. Paviešintas keleivių sąrašas indikuoja, jog orlaiviu skrido privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas, bendraįkūrėjas Dmitrijus Utkinas, du J.Prigožino patikėtiniai, trys asmens sargybiniai ir trys lėktuvo įgulos nariai.

Jeigu aviakatastrofos metu žuvo J.Prigožinas, po maišto Rusijoje apkaltintas tėvynės išdavyste, jis, greičiausiai, prisijungs prie Vladimiro Putino likviduotų oponentų sąrašo.

Po trečiadienio incidento nėra daug tikinčių, jog aviakatastrofa buvo nelaimingas atsitikinimas. Pasaulio žiniasklaida subruzdo ir prisiminė daugybę atvejų, kai buvo susidorota su Kremliui nepatogiais žmonėmis.

Vieni jų buvo nužudyti, kiti vos išvengė mirties, treti įkalinti, o likę – ištremti iš šalies. Atskirame straipsnyje pateikiame geriausiai žinomų V.Putino kritikų likimus.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Žurnalistas: V.Putinas sukūrė kankinį rusų nacionalistams

12:58 Atnaujinta 13:06

Anksčiau žiniasklaidos grupės „Sky News“ žurnalistai dalinosi pranešimais iš Sankt Peterburgo, kur prie buvusios privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadavietės renkasi minios žmonių, norėdamos išreikšti palaikymą galimai aviakatastrofoje žuvusiam Jevgenijui Prigožinui.

Žurnalistų išplatintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip keli „Wagner“ kovotojai palieka prie paminklo vėliavą, o vienas iš jų, kaip pranešama, apsipila ašaromis.

Neaišku, kur Rusijoje buvo padarytas šis vaizdo įrašas, be to, medžiagos autentiškumas nepatvirtintas. 

Leidinio „Kyiv Post“ korespondentas daktaras Jasonas Jay Smartas pasidalijo filmuota medžiaga, teigdamas, kad, jei tai susiję, Vladimiras Putinas sukūrė kankinį užkietėjusiems rusų nacionalistams – tai liudija parodytos emocijos ir vieno iš žymių rusų ultranacionalistų bendruomenės veikėjų Aleksandro Dugino komentaras.

Po pranešimų apie numanomą „Wagner“ vado mirtį susirašinėjimo platformoje „Telegram“ A.Duginas J.Prigožiną pavadino „didvyriu“.

Jis pasidalijo anekdotu, kuriame jo dukra Darja, praėjusią vasarą žuvusi per bombos sprogimą Maskvoje, puikiai apibūdino J.Prigožiną karo pradžioje.

„Jevgenijus Prigožinas toks stiprus ir pasitikintis savimi, drąsus, aštrus, kad, be abejo, už jį niekas nesimeldžia. Niekam tai net neateina į galvą. Pradėkime už jį melstis...“, – A.Duginas prisiminė savo dukters žodžius.

„Jei velniškas priešas tiksliai žudo mūsų didvyrius, vadinasi, mes turime didvyrių“, – pridūrė jis.

Rusijos saugumo tarnybos pareiškė, kad Duginos nužudymas buvo Ukrainos žvalgybos darbas. Ukrainos gynybos žvalgybos pareigūnas netrukus po jos žūties CNN tvirtino, kad Kyjivas su tuo nesusijęs, nors JAV žvalgybos bendruomenė mano, kad sprogdinimą sankcionavo Ukrainos vyriausybės elementai, spalį CNN sakė su šia informacija susipažinę šaltiniai.

Saugumo ekspertė apie J.Prigožino žūtį: turėtų įvykti persigrupavimas, bet taškas nepadėtas

12:51

Marylando universiteto vyr. mokslininkė, saugumo ekspertė Eglė Murauskaitė 15min pakomentavo galimą Jevgenijaus Prigožino žūties poveikį tolesniam „Wagner“ veikimui.

Anot jos, žūtis gali daryti įtaką „Wagnerio“ grupės įsitraukimui į Afriką ir Artimuosius rytus, tačiau kalbėti apie pokyčius Rusijos ar Baltarusijos režimuose nėra pagrindo.

„Manau, kad bus persigrupavimas kažkoks, nes jų teikiamos saugumo paslaugos tikrai buvo populiarios. Šiek tiek palaukus, atsiras nauji lyderiai. Bet šiuo metu karštuosiuose Vidurio Rytų ar Afrikos taškuose turbūt nebus didelio „Wagner“ aktyvumo. Jeigu dabar, pavyzdžiui, galvotume apie Nigerio situaciją, tai ten turbūt mes jų nematysime.

Kita vertus, aš neskubėčiau daryti kokių nors išvadų apie J.Prigožino mirties poveikį ar situaciją Rusijoje ar Baltarusijoje. Tas maištas jau nuvilnijo. V.Putino keršto vis tiek dauguma žmonių laukė viena ar kita forma.

Baltarusijoje įvykius turbūt tikrai siūbuoja ne „Wagner“ grupės tikrai nedidelės pajėgos, o vidiniai ir kiti faktoriai. Ir Rusijoje nebuvo tai kažkoks taško dėjimas, kurio visi laukė. Tikrai traukinys nuvažiavo ir, manyčiau, kad Afrikoje ir Vidurio rytuose pamatysime didžiausią šio įvykio poveikį“, – 15min sakė Eglė Murauskaitė.  

Lietuvos analitikų komentarus plačiau galite skaityti čia: J.Prigožinas sunaikintas: kas toliau?

VIDEO: Saugumo ekspertė apie J.Prigožino žūtį: turėtų įvykti persigrupavimas, bet taškas nepadėtas

Žiniasklaida: lėktuvo katastrofos vietoje rastas J.Prigožino telefonas

12:18

Privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino telefonas rastas lėktuvo katastrofos vietoje Rusijos Tverės srityje, kurioje, kaip manoma, jis žuvo, pranešė naujienų portalas „Al Jazeera“.

Politinis šaltinis „Wagner“ pajėgose sakė, kad nėra patvirtinimo, jog tarp nuolaužų yra J.Prigožino kūnas, tačiau ten buvo rastas jo telefonas – jis buvo šalia vieno iš kūnų.

Šaltinio teigimu, J.Prigožinas turėjo būti lėktuve, grįžtančiame iš Afrikos į Sankt Peterburgą. Todėl labai tikėtina, kad jis tikrai žuvo.

„Dabar remiamės informacija iš oficialių šaltinių ir bendraujame su valdžios institucijomis, kurios visapusiškai tiria situaciją“, – pridūrė jis.

Advokatas: J.Prigožino mirtis – Rusijoje prasidedančių valymų dalis

12:10

Ukrainai palankus britų teisininkas Jasonas McCue teigia, kad „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino likvidavimas gali reikšti, jog Rusijoje prasideda procesas, panašus į „ilgųjų peilių naktį“ Vokietijoje - nacių valymą 1934 metais.

Tokią paralelę organizacijos „Payback4Ukraine“, kuri Didžiojoje Britanijoje teisiasi su samdiniais dėl organizacijos turto, kad šis būtų perduotas ukrainiečiams, vadovas, išsakė leidiniui Dzerkalo Tyzhnia.

„Tačiau Hidra turi daug galvų. J.Prigožinas nėra vienintelis atsakingas už „Wagner“ grupės nusikaltimus. Jo blogio struktūra tebeegzistuoja, ir mes ir toliau sieksime patraukti atsakomybėn visus su samdiniais susijusius asmenis“, – teigė J.McCue.

Buvęs britų žvalgybos pareigūnas: tai galėjo būti bomba vyno dėžėje

11:55

Tiek žiniasklaidoje, tiek socialiniuose tinkluose virte verda spėlionės apie tai, kas sukėlė lėktuvo katastrofą, kuriuo, kaip manoma, skrido privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas.

Pirmieji spėjimai buvo įvairūs – nuo variklio gedimų iki raketų „žemė-oras“. 

Tačiau socialiniuose tinkluose imta skelbti informaciją, jog lėktuvo keleiviams buvo padovanota vyno dėžė, kuri vėliau galimai sprogo. Šiuo metu nėra galimybės tokių teiginių patvirtinti.

„Be abejo, tai vidinis darbas, manoma, kad tai bomba vyno dėžėje“, – žiniasklaidos grupei „Sky News“ teigė buvęs britų žvalgybos pareigūnas Christopheris Steele'as.

„Tai savotiška ironiška pabaiga buvusiam Vladimiro Putino virėjui“, – pažymėjo jis.

Liudininkai Rusijoje papasakojo, kad prieš pamatydami krentantį Prigožino lėktuvą išgirdo sprogimą

11:35

Ketvirtadienį liudininkai iš kaimo, esančio netoli lėktuvo katastrofos vietos, kurioje, kaip manoma, žuvo „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas, agentūrai „Reuters“ pasakojo, kad prieš pamatydami iš dangaus krentantį lėktuvą išgirdo sprogimą.

VIDEO: Liudininkai Rusijoje papasakojo, kad prieš pamatydami krentantį Prigožino lėktuvą išgirdo sprogimą

 

Ką iki šiol žinome apie galimą J.Prigožino žūtį?

11:24

Rusijos aviacijos agentūra „Rosaviacija“ trečiadienio vakarą paskelbė visų prie Tverės sudužusiame lėktuve buvusių žmonių pavardes, tarp jų ir J.Prigožino bei „Wagner“ operacijų vado Dmitrijaus Utkino. Ką iki šiol žinome apie lėktuvo katastrofą, per kurią, kaip spėjama, žuvo ir „Wagner“ vadeiva?

VIDEO: Ką iki šiol žinome apie galimą J.Prigožino žūtį?

Sankt Peterburge iškilo memorialas J.Prigožinui

11:23

Žiniakslaidos grupės „Sky News“ korespondentė Maskvoje Diana Magnay po pranešimų apie įvykusią lėktuvo katastrofą, kurios metu galėjo žūti privačios samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas, nuvyko į Sankt Peterburgą, kur buvo įkurta pajėgų būstinė.

Jos teigimu, prie jau nebeveikiančios „Wagner Group“ būstinės vietiniai gyventojai deda gėles J.Prigožinui atminti.

„Čia yra paminklas, esame čia jau apie 15 minučių, o žmonės neša gėles“, – pranešė žurnalistė. 

„AFP“/„Scanpix“/Memorialas J.Prigožinui Sankt Peterburge
„AFP“/„Scanpix“/Memorialas J.Prigožinui Sankt Peterburge

„[J. Prigožinas], aišku, brangus daugelio čia, Sankt Peterburge, širdžiai, tai vieta, iš kurios jis kilęs, čia jis bus užverbavęs daug savo vyrų.“

Savo pranešimą ji baigė sakydama, kad jo mirtis, jei ji pasitvirtins ir bus susijusi su Kremliumi, atskleis žiauriąją prezidento Vladimiro Putino pusę.

„Kad ir ką darytumėte Rusijai, jei pasipriešinate Kremliui, negalite būti tikri, kad iš to išeisite be pasekmių“, – pridūrė ji.

Nuotraukos: J.Prigožino lėktuvo sudužimo vieta

11:01

Pranešama, kad „Wagner“ samdiniai bando išvykti iš Baltarusijos

11:00

Po pranešimų apie galimą Jevgenijaus Prigožino mirtį, „Wagner“ samdiniai formuoja kolonas, kurios iš Baltarusijos stovyklų turėtų išvykti į Rusiją.

Apie tai pranešė Nacionalinio pasipriešinimo centras ir projektas „Belaruski Gayun“.

Nacionalinio pasipriešinimo centras pažymi, kad, Baltarusijos pogrindžio duomenimis, rugpjūčio 23 d. vakare kai kurios „Wagner“ stovyklos Baltarusijoje buvo likviduojamos.

„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ samdiniai
„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ samdiniai

Tikėtina, kad kolonos juda link sienos su Rusija, tačiau Baltarusijos saugumo tarnybos stengiasi neleisti išvažiuoti samdinių transporto priemonėms.

Tuo pat metu stebėsenos grupė „Belaruski Gayun“ pranešė, kad Celjės kaime, netoli „PMC Wagner“ samdinių stovyklos, prasidėjo rimti mobiliojo interneto ryšio sutrikimai.

„Šitas velnias per daug prisižaidė“

Primename, kad PMC „Wagner“ kovotojai po informacijos apie jų lyderio Jevgenijaus Prigožino žūtį lėktuvo katastrofoje pareiškė esantys „pasirengę pradėti“.

Viename iš socialiniuose tinkluose paskelbtų vaizdo įrašų matyti, kaip grupė samdinių stovi prie kelio ir ragina „laukti jų“.

„Daug kalbama apie tai, ką šioje situacijoje darys „Wagner“. Mes pasakysime viena: mes jau pradedame, laukite mūsų“, – sako vienas iš teroristų.

Kitame vaizdo įraše samdinys tiesiogiai kaltina „mažąjį Kremliaus karvelį“ J.Prigožino nužudymu (užuomina į Vladimirą Putiną – UNIAN ).

„Iš tikrųjų, tai įsakymas visiems mūsų daliniams... Jūs žinote, kur užkasti jūsų kulkosvaidžiai, automatai, šoviniai, granatos... Mes visi matome, kad šitas velnias per daug prisižaidė. Laukite tolesnių įsakymų“, – sako vienas iš „Wagner“ atstovų.

Ragina atsargiai vertinti žinią apie J.Prigožino žūtį: „Nenustebkime, jei netrukus jis pasirodys naujame įraše iš Afrikos“

10:27

Tarptautinių reikalų analitinio centro „Chatham House“ Rusijos ekspertas Keiras Gilesas ragino atsargiai vertinti pranešimus apie Jevgenijaus Prigožino mirtį.

Jis irgi atkreipė dėmesį, kad „keli asmenys pakeitė savo vardą ir pavardę į Jevgenijaus Prigožino, taip siekdami užmaskuoti jo keliones“.

„Nenustebkime, jei netrukus jis pasirodys naujame vaizdo įraše iš Afrikos“, – sakė K.Gilesas.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ peržiūrėti skrydžio duomenys parodė, kad privatus lėktuvas, kuriuo anksčiau yra naudojęsis J.Prigožinas, trečiadienį vakare pakilo iš Maskvos, o netrukus jo atsakiklio signalas dingo.

Plačiau skaitykite ČIA.

Paskutinis J.Prigožino vaizdo įrašas, kuriame jis dar savaitės pradžioje teigė esąs Afrikoje:

VIDEO: J.Prigožinas teigia esantis Afrikoje: „Teisingumas ir laimė Afrikos tautoms“

Rusijos tyrimų komitetas paskelbė apie pradėtą tyrimą, J.Prigožino nemini

10:21

Rusijos tyrimų komitetas, kuris tiria aviakatastrofos aplinkybes, paskelbė pranešimą, kuriame patvirtinama, jog žuvo 10 žmonių ir kad dėl avarijos pradėta baudžiamoji byla, tačiau pareiškime Jevgenijus Prigožinas neminimas.

„Dėl aviacijos avarijos Tverės srityje. Rusijos Federacijos tyrimų komiteto Vyriausiasis tyrimų departamentas iškėlė baudžiamąją bylą dėl nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 263 straipsnyje.

Tai eismo saugumo taisyklių ir oro transporto eksploatavimo pažeidimas“, – rašoma pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“/Lėktuvo, kuriuo galimai skrido J.Prigožinas, nuolaužos
„Reuters“/„Scanpix“/Lėktuvo, kuriuo galimai skrido J.Prigožinas, nuolaužos

Tvirtinama, jog „Jet's business“ orlaivis, skridęs iš Maskvos į Sankt Peterburgą, sudužo Tverės srityje. Pasak tyrimų komiteto, preliminariais duomenimis, žuvo 10 lėktuve buvusių žmonių. 

„Į įvykio vietą išvyko tyrimo grupė, bus paskirtos visos būtinos teismo ekspertizės ir atliktas tyrimo veiksmų kompleksas, siekiant nustatyti lėktuvo katastrofos priežastis“, – teigia tyrimų komitetas.

Anksčiau žiniasklaidos grupės CNN žurnalistas Nathanas Hodge'as pažymėjo, jog, Rusijos tyrimų komitetui perėmus kontrolę, lieka mažai vilties, jog bus įmanoma sužinoti, kas iš tikrųjų nutiko orlaiviui. Jis pažymėjo, kad šis komitetas ir anksčiau tyrė bylas, kurios buvo susijusios su prezidento Vladimiro Putino oponentais.

Paryžius: esama pagrįstų abejonių dėl J.Prigožino lėktuvo katastrofos aplinkybių

10:05

Paryžius ketvirtadienį pareiškė, kad esama pagrįstų abejonių dėl lėktuvo katastrofos, per kurią, kaip spėjama, žuvo Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas, aplinkybių.

Paklaustas apie galimą Jevgenijaus Prigožino žūtį ir JAV prezidento Joe Bideno teiginį, kad Rusijoje „mažai kas vyksta, prie ko neprisidėtų (prezidentas Vladimiras) Putinas“, Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai Olivier Veranas sakė televizijai „France 2“: „Mes dar nežinome šios avarijos aplinkybių. Galime turėti pagrįstų abejonių.“

Karo ekspertas: buvo aišku, kad Kremlius pačia pirma proga atsikratys J.Prigožinu

09:57

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys trečiadienį vakare socialiniame tinkle „Facebok“ pasidalino savo įžvalgomis apie naujausius įvykius. Jis kaip ir kai kurie Vakarų analitikai susiejo šią savaitę posto netekusio Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vado Sergejaus Surovikino ir privačios samdinių grupės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino žūties istorijas.

Ekspertas priminė, jog S.Surovikinas buvo nušalintas iš karto po nutraukto J.Prigožino maišto ir „gyveno namų arešto sąlygomis“. 

E.Papečkys pažymėjo, jog po susitarimo su Baltarusijos autokratiniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka dėl „Wagner“ pajėgų pasitraukimo į Baltarusiją, tvirtino, kad Kremlius sieks atsikratyti J.Prigožino pirma pasitaikiusia proga.

„Tenka pripažinti, kad tai įvyko labai greitai ir tradiciniu būdu – nukritus lėktuvui“, – rašė jis.

Praėjus kiek laiko po incidento, pasirodo vis naujų detalių ir istorijos versijų. Pasak E.Papečkio, paskutinioji tvirtina, jog lėktuvą numušė rusų oro gynybos sistemos raketa. 

„Teigiama, kad lėktuvas galėjo būti susprogdintas. Be abejo, tai galėjo būti ir ukrainiečių darbas, tačiau aš linkęs manyti, kad būtent Kremlius atsikratė labai nepatogiu tapusio bufetininko. Ukrainiečiai turėtų viešai arba ne viešai prisiimti šį išpuolį, net jeigu jis ir surengtas pačių rusų“, – svarstė karo ekspertas.

Tiek kai kurie Vakarų analitikai, tiek E.Papečkys atkreipė dėmesį, jog nereikėtų nustebti, jei dar išgirsime apie neva „prisikėlusį“ J.Prigožiną.

„Juk jis ne toks žmogus, kuris galėtų pasikeisti veidą ir ramiai gyventi po palmėmis su stipriu kokteiliu rankoje“, – ironizavo ekspertas.

Jis pažymėjo, kad artimiausiu metu galime tikėtis nelabai nepastebimos sulaikymų ir turto areštų bangos, nes galimai valdžia ir nusikaltėliai puls dalintis J.Prigožino valdas ir turtą.

J.Prigožino lėktuvo katastrofos nuolaužos išsibarsčiusios 2 kilometrų ilgio ruože

09:50

Rugpjūčio 24 d. Tverės srityje, Rusijoje, netoli katastrofos vietos matomos privataus lėktuvo, siejamo su „Wagner“ samdinių vadu Jevgenijumi Prigožinu, nuolaužos.

Į šiaurės vakarus nuo Maskvos sudužusio lėktuvo nuolaužos išsibarsčiusios 2 km ilgio nuolaužų lauke, ketvirtadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida, kurią cituoja CNN.

„Laisvuoju kritimu lėktuvo „Embraer“ nuolaužos išsibarstė 2 kilometrų plote nuo kaimo [Kuženkino], kur rasta didžioji dalis lėktuvo fiuzeliažo nuolaužų, – teigė valstybinė televizija „Rossija 24“. – Didžioji dalis nuolaužų nukrito netoli žemės ūkio įmonių“.

Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ taip pat pranešė, kad viena iš lėktuvo nuolaužų guli ant įvažiavimo kelio į Kuženkino kaimą, kuris yra maždaug už 2 km nuo katastrofos vietos. 

Pasak RIA, policijos pareigūnai aptvėrė fragmentą, o netoliese stovi keli specialiųjų tarnybų automobiliai. 

VIDEO: Aviakatastrofos vietoje, kur galimai žuvo J.Prigožinas, matyti uždengti kūnai ir lėktuvo nuolaužos

Rusijos valdžios institucijų teigimu, sudužusiame lėktuve buvo „Wagner Group“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai jis pradėjo maištą prieš Rusijos karinę vadovybę.

Kremlius kol kas nepateikė jokių komentarų apie avariją. Rusijos Tyrimų komitetas anksčiau sakė, kad po katastrofos pradėjo „baudžiamąją bylą“, o valstybinė aviacijos institucija „Rosaviacija“ pranešė, kad specialiai sukurta komisija „pradėjo tirti avarijos aplinkybes ir priežastis“.

Buvęs CŽA direktorius: „Wagner“ kariai irgi turėtų susirūpinti dėl savo gyvybių

09:27

Buvęs Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius ir buvęs Centrinės Žvalgybos Agentūros (CŽA) direktorius Leonas Panetta žiniasklaidos grupei CNN teigė, jog tikėtina, kad dabar Rusija bandys perimti „Wagner“ samdinių grupuotę.

„Manau, kad jie bus labai susirūpinę, ar leisti šiems vaikinams iš esmės toliau veikti savarankiškai, – pažymėjo L.Panetta. – Todėl nenustebčiau, jei jie įtvirtintų „Wagner“ kontrolę Afrikoje, Azijoje ir bet kur kitur, kur jie gali būti įsikūrę. Šiuo klausimu manau, kad „Wagner“ nariai taip pat turėtų susirūpinti dėl savo gyvybių“.

Kas nutiks „Wagner“ grupei po žinios apie Jevgenijaus Prigožino žūtį?

09:21

Po Jevgenijaus Prigožino „žygio į Maskvą“ prieš du mėnesius JAV Centrinės žvalgybos agentūros vadovas Williamas Burnsas prognozavo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neskubės, bet atkeršys.

Sudužus J.Priožino lėktuvui žuvo ne tik J.Prigožinas. Kartu su juo skrydžiui buvo Dmitrijus Utkinas, vienas artimiausių jo sąjungininkų, dar vienas svarbus „Wagner“ veikėjas. Buvęs žvalgybos karininkas ir samdinys, aktyviai dirbęs Sirijoje, saugantis naftos telkinius, buvo susijęs su „Wagner“ konvojaus, kuris bandė nuvažiuoti į Maskvą, organizavimu.

Rusijos socialinės žiniasklaidos kanalų, susijusių su „Wagner“, pranešimai rodo, kad kiti „Wagner“ vadovybės nariai taip pat galėjo skristi lėktuvu.

Akivaizdu, kad „Wagner“, koks jis buvo kadaise, nebėra, rašo „The Guardian“.

Remiantis naujausiais pranešimais, šimtai „Wagner“ kovotojų, kurie buvo ištremti į bazes Baltarusijoje, pradėjo išvykti iš šios šalies, vieni buvo nepatenkinti žemesniu atlyginimų lygiu šioje šalyje, kiti persikėlė dirbti į Vakarų Afriką. Pajėgų skaičius nuo 5000 sumažėjo maždaug ketvirtadaliu.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

„Putino virėjas“ Jevgenijus Prigožinas: kaip jis tapo oligarchu ir rengė maištą Rusijoje

09:20

J.Prigožinas kilęs iš Sankt Peterburgo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimtojo miesto. Pirmą kartą už vagystę jis buvo nuteistas 1979 m., būdamas vos 18 metų. Atlikęs lygtinę dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę, jis vėliau už plėšimus ir vagystę buvo nuteistas 13 metų kalėjimo.

Iš jų už grotų praleido devynerius metus.

Rusijai 2014 m. aneksavus Krymą, J.Prigožinui atsivėrė naujų galimybių. Būtent tada ir paaiškėjo, kad jis nėra paprastas verslininkas, kai buvo pranešta, kad su juo susijusi privati karinė bendrovė „Wagner“ kovoja su Ukrainos pajėgomis rytiniame Donbaso regione.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Jevgenijus Prigožinas su kariais Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/Jevgenijus Prigožinas su kariais Bachmute

 

CNN: Rusijoje prasideda „sunkumų metas“

09:18

Jei – o tai vis dar didelis jei – Rusijos valstybė yra kaip nors susijusi su „Embraer“ lėktuvo katastrofa, tai gali sustiprinti jausmą, kad Rusijoje prasideda „Sunkumų metas“ (rus. Смутное время). Šią frazę pirmieji pavartojo kai kurie komentatoriai socialiniuose tinkluose per karinės grupuotės „Wagner“ vykdytą maištą Rusijoje.

„Sunkumų metas“ nurodo į laikotarpį Rusijoje XVII a. pradžioje tarpusį įstatymų nepaisymo laikotarpį ir smurtinę įpėdinystės krizę.

Anot CNN, šis krachas mažų mažiausiai kelia nemalonius prisiminimus apie anarchišką dešimtąjį dešimtmetį, kai rusai kentėjo dėl nevykusio ir smurtinio perėjimo prie rinkos ekonomikos, o pranešimai apie politines žmogžudystes buvo įprastos antraštės laikraščiuose.

Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse
Kadras iš vaizdo įrašo/Jevgenijus Prigožinas „Wagner“ samdinių kapinėse

Valdant prezidentui Vladimirui Putinui defenestracijos sąvoka tapo savotišku liguistu pokštu dėl režimo oponentų polinkio kristi pro langus. Tačiau mįslingos lėktuvų katastrofos taip pat buvo kai kurių garsių Rusijos politikos bylų pavyzdys.

Rusijos tiriamosios žurnalistikos atstovas Artiomas Borovikas žuvo 2000 m. netrukus po to, kai jo lėktuvas, skridęs į Kyjivą, sudužo pakilęs iš Maskvos Šeremetjevo oro uosto, priminė CNN. 

O generolas Aleksandras Lebedis – buvęs kandidatas į prezidentus ir regiono gubernatorius – žuvo 2002 m. sudužus sraigtasparniui. Tai buvo puikus būdas pašalinti politinį oponentą.

Taigi klausimas, kam naudinga „Wagner“ vadovo mirtis?

Po nepavykusio „Wagner“ perversmo publikuotoje analizėje Brukingso instituto analitikė Vanda Felbab-Brown pažymėjo, kad Kremliui gali būti naudinga veiksmingai restruktūrizuoti kai kurias J.Prigožino veiklos sritis arba perduoti jas naujam vadovui.

„Užuot visiškai likvidavusios „Wagner“ Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, Rusijos žvalgybos tarnybos išvalys „Wagner“ struktūras, kad susilpnintų priklausomybę nuo J.Prigožino ir sustiprintų jų ryšius su Kremliumi“, – rašė ji.

„Toks pertvarkymas imituotų Rusijos prezidento Vladimiro Putino iš pažiūros teikiamą pirmenybę „Wagner“ atžvilgiu Rusijoje ir Ukrainoje – vienus kadrus prijungti prie Rusijos kariuomenės, kitus nuginkluoti, o kitiems dar leisti veikti esamu pusiau nepriklausomu formatu, tačiau su nauja vadovybe ir sumažinus J.Prigožino galią“, – pridūrė V.Felbab-Brown.

„Taigi, perfrazuojant, iš Kremliaus perspektyvos: jei Prigožinas mirė, tegyvuoja nauji Prigožinai“, – straipsnį užbaigė CNN žurnalistas Nathanas Hodge'as.

Žiniasklaida: vargu, ar pavyks kada sužinoti, kas įvyko iš tikrųjų

09:10

Jei trečiadienio įvykiai iš tikrųjų padėjo paskutinį tašką privačios samdinių grupuotės „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino istorijoje, tai galima sakyti, jog jis mirė taip, kaip gyveno: smurtine mirtimi, audringai ir būdamas intrigų centre.

Paskelbus informaciją apie jo mirtį aviakatastrofoje, socialiniuose tinkluose ėmė sklandyti pačios įvairiausios teorijos: ar lėktuvas buvo numuštas? O gal lėktuve buvo padėta bomba? Ar J.Prigožinas tikrai žuvo?

Tuo suabejojo, nes Kremliaus vyriausiasis propagandistas Vladimiras Solovjovas, kuris susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbtame pareiškime leido suprasti, kad pranešimai apie oligarcho mirtį buvo pernelyg ankstyvi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje dužo lėktuvas, kuriuo skrido Jevgenijus Prigožinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje dužo lėktuvas, kuriuo skrido Jevgenijus Prigožinas

Dėl avarijos pradėtas tyrimas, kurio vykdymas paskirtas Tyrimų komitetui, aukščiausiai Rusijos teisėsaugos institucijai. Jis atliekamas remiantis Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 263 straipsniu – oro transporto judėjimo ir eksploatavimo saugumo taisyklių pažeidimas.

Tai, kad tyrimui vadovauja Tyrimų komitetas, vargu, ar teikia vilčių, kada nors sužinoti, kas iš tikrųjų įvyko, pažymėjo CNN.

Verta nepamiršti, jog ši teisėsaugos institucija buvo viena iš svarbiausių, siekiančių patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentus, įskaitant opozicijos lyderį Aleksejų Navalną. Anot CNN žurnalistų, laukti nešališkos Tyrimų komiteto ataskaitos – tai tas pats, kas tikėtis, kad Rusijos valstybinės televizijos laidų vedėjas nustos kalbėti tai, ką nurodo Kremlius.

Nesvarbu, ar sužinosime tikrąją avarijos priežastį, ar ne, dabar vykstantis tyrimas atkreipia dėmesį į svarbų klausimą: kas turėtų motyvų ir priemonių atsikratyti J.Prigožino ir jo geriausių pavaldinių?

Daugelio stebėtojų nuomone, lengvas atsakymas, bet toli gražu ne vienintelis, yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Praėjus vos kelioms dienoms po maišto, įsiutęs V.Putinas aiškiai pareiškė, kad „Wagner“ veiksmus vertina kaip išdavystę. Nors jis nepaminėjo J.Prigožino pavardės, apkaltino „sukilimo organizatorius“ išdavus pačią Rusiją.

Tai rimtas kaltinimas, tačiau per kelias savaites po „Wagner“ sukilimo Kremlius nesiėmė jokių greitų atsakomųjų veiksmų.

Analitikė: J.Prigožinui nebuvo atleista

08:52

Carnegie tarptautinio taikos fondo Rusijos ir Eurazijos centro vyresnioji mokslinė bendradarbė Tatjana Stanovaja susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pažymėjo, kad „nesvarbu, dėl ko įvyko lėktuvo katastrofa, visi tai laikys Kremliaus keršto ir atpildo aktu“, o „Kremlius tikrai tam netrukdys“.

„Vladimiro Putino, taip pat saugumo pajėgų ir kariuomenės požiūriu – Jevgenijaus Prigožino mirtis turi būti pamoka visiems galimiems pasekėjams“, – rašė T.Stanovaja.

Pasak jos, po maišto J.Prigožinas „nustojo būti valdžios bičiuliu ir jokiomis aplinkybėmis negalėjo susigrąžinti šio statuso“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

„Jam nebuvo atleista, – pabrėžė analitikė. – J.Prigožinas kurį laiką po maišto buvo reikalingas tam, kad būtų galima neskausmingai užbaigti „Wagner“ pajėgų iškonstravimą Rusijoje“.

Tačiau apskritai „gyvas, laimingas, kupinas jėgų ir idėjų J.Prigožinas neabejotinai buvo vaikščiojantis grėsmių šaltinis valdžiai, V.Putino politinio pažeminimo įsikūnijimas“.

T.Stanovaja teigė, jog nesitiki didelio visuomenės pasipiktinimo dėl J.Prigožino mirties. Anot ekspertės, tie, kurie jį palaikė, bus „protestuoti bus labiau išsigandę nei įkvėpti“, o kiti tai laikys „pelnyta baigtimi“.

Aviakatastrofos vietoje: uždengti kūnai ir lėktuvo nuolaužos

08:44

Rusijoje trečiadienį sudužusiame lėktuve galimai buvo „Wagner“ grupės vadeiva Jevgenijus Prigožinas, o vaizdo įrašuose matyti aviakatastrofos padariniai.

VIDEO: Aviakatastrofos vietoje, kur galimai žuvo J.Prigožinas, matyti uždengti kūnai ir lėktuvo nuolaužos

 

Karo tyrimų institutas: V.Putinas beveik neabejotinai įsakė nužudyti J.Prigožiną

06:58

Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai mano, kad Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas atkeršijo už pažeminimą maištu birželio 24 dieną ir įsakė sunaikinti „Wagner“ vadovybę.

Pranešime pažymima, kad „Wagner“ grupės lyderis Jevgenijus Prigožinas ir jos įkūrėjas Dmitrijus Utkinas, kaip pranešama, žuvo po to, kai Rusijos saugumo pajėgos virš Tverės srities numušė lėktuvą su „Wagner“ vadovybe.

Rugpjūčio 23 d. Rusijos federalinė aviacijos agentūra (Rosaviacija) pranešė, kad visi keleiviai: Jevgenijus Prigožinas, Dmitrijus Utkinas, Sergejus Propustinas, Jevhenas Makarianas, Oleksandras Totminas, Valerijus Čekalovas, Nikolajus Matiušejevas – ir visi trys įgulos nariai žuvo per lėktuvo katastrofą.

Be to, Rusijos šaltiniai teigia, kad antrasis „Embraer“ orlaivis (registracijos numeris RA-02748), priklausantis bendrovei „PVK Wagner“, pakilo iš Maskvos, tačiau apsisuko ir nusileido Maskvos Ostafjevo oro uoste maždaug tuo pačiu metu, kai įvyko smūgis.

Skrydžio sekimo duomenys parodė, kad šis antrasis lėktuvas 18.27 val. atskrido į Sankt Peterburgą ir po 20 minučių išskrido atgal į Maskvą, tačiau atvyko 20.02 val.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Analitikai pažymi, kad Rusijos gynybos ministerija ir Kremlius nuo pat maišto naikino „Wagner“ ir silpnino J.Prigožino valdžią, o „Wagner“ vadovybės nužudymas greičiausiai buvo paskutinis žingsnis siekiant sunaikinti PMC kaip nepriklausomą organizaciją.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

„Wagner“ kariai grasina V.Putinui: „Šis velnias per daug prisižaidė“

06:29

PMC „Wagner“ kovotojai po informacijos apie jų lyderio Jevgenijaus Prigožino žūtį lėktuvo katastrofoje pareiškė esantys „pasirengę pradėti“, rašo UNIAN.

Viename iš socialiniuose tinkluose paskelbtų vaizdo įrašų matyti, kaip grupė samdinių stovi prie kelio ir ragina „laukti jų“.

„Daug kalbama apie tai, ką šioje situacijoje darys „Wagner“. Mes pasakysime viena: mes jau pradedame, laukite mūsų“, – sako vienas iš teroristų.

Kitame vaizdo įraše samdinys tiesiogiai kaltina „mažąjį Kremliaus karvelį“ J.Prigožino nužudymu (užuomina į Vladimirą Putiną – UNIAN ).

„Iš tikrųjų, tai įsakymas visiems mūsų daliniams... Jūs žinote, kur užkasti jūsų kulkosvaidžiai, automatai, šoviniai, granatos... Mes visi matome, kad šitas velnias per daug prisižaidė. Laukite tolesnių įsakymų“, – sako vienas iš „Wagner“ atstovų.

„Financial Times“: J.Prigožino lėktuvą numušė Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos

06:12

Tverės srityje sudužusį „Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino lėktuvą numušė Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistema. Apie tai laikraščiui „Financial Times“ pranešė su atitinkama informacija susipažinęs Vakarų pareigūnas.

FT šaltinis negalėjo patvirtinti, ar J.Prigožinas buvo lėktuve, tačiau pažymėjo: „Putinas neima belaisvių“.

„Scanpix“ / „Reuters“ / AFP nuotr./Sudužęs lėktuvas, Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“ / „Reuters“ / AFP nuotr./Sudužęs lėktuvas, Jevgenijus Prigožinas

VČK-OGPU šaltinis pranešė, kad J.Prigožino lėktuvas skrido virš Tverės srities aukštutinėje oro erdvėje ir neturėjo ryšio su vietos skrydžių valdymo centru. Departamento vadovas apie nelaimę sužinojo tik tada, kai į įvykio vietą atvyko Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai ir „iš žemės“ patvirtino aptikę avariją.

„Lėktuvas niekaip nesusisiekė su Tverės tarnybomis ir nesiuntė jokių signalų, visa kontrolė buvo vykdoma iš Maskvos“, – sakė jie.

Po „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino lėktuvo katastrofos Tverės srityje kariniai ekspertai išsakė savo versijas, kas įvyko.

BBC Rusijos tarnybos karinis stebėtojas Ilja Abiševas mano, kad, sprendžiant iš katastrofos filmuotos medžiagos, lėktuvas buvo nevaldomas. Jo nuomone, lėktuvas taip nukrenta tik visiškai ir staiga sugriuvus pagrindinėms valdymo sistemoms. 

Žurnalistas Michaelas Nucky po Jevgenijaus Prigožino lėktuvo katastrofos teigė, kad V.Putinas įžūliai nužudė J.Prigožiną, be to, tokiu būdu, kuris nepalieka vietos fantazijai dėl atsitiktinumo ar Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmų.

Paskutinis atnaujinimas 2023-08-24 06:12

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas