Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prisikalbėjo: sulaikytas V.Putiną kritikavęs nacionalistas I.Girkinas-Strelkovas

Rusijos saugumo pajėgos sulaikė buvusį vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministrą Igorį Girkiną-Strelkovą, kuris pastaruoju metu viešai išreiškė nemažai kritikos Kremliaus veiksmams. Šią informaciją patvirtino jo žmona Myroslava Reginska, pranešė naujienų agentūra „RBC-Ukraine“, remdamasi Rusijos žiniasklaida ir I.Girkino žmonos pareiškimu.
Igoris Girkinas
Igoris Girkinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak jos, šiandien į jų butą atvyko Rusijos Federacijos tyrimų komiteto atstovai.

„Manęs tuo metu nebuvo namuose. Netrukus, pasak durininko, jie paėmė mano vyrą už rankų ir išsivežė nežinoma kryptimi“, – teigė M.Reginskaja.

Moters teigimu, ji nieko nežino apie savo vyro buvimo vietą, jis nesusisiekia.

„Iš draugų man pavyko sužinoti, kad mano vyrui pareikšti kaltinimai pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 282 straipsnį (ekstremizmas)“, – pridūrė M.Reginskaja.

Informaciją apie I.Girkino sulaikymą patvirtino jo advokatas Aleksandras Molochovas.

A.Molochovas sakė, kad kol kas nematė jokių dokumentų, susijusių su I.Girkino-Strelkovo sulaikymu, ir kad šiuo metu deda visas pastangas, kad galėtų susitikti su savo klientu.

Tuo tarpu Rusijos žiniasklaida informavo, kad sulaikymas buvo atliktas, remiantis buvusio privačios karinės bendrovės „Wagner“ darbuotojo pareiškimu.

Įžeidė V.Putiną

I.Girkinas-Strelkovas pastaraisiais mėnesiais ypač aktyviai kritikavo privačios karinės bendrovės „Wagner“ įkūrėją Jevgenijų Prigožiną ir visą Rusijos karinę vadovybę dėl esą didelių nuostolių, kurie buvo patirti mūšiuose dėl Bachmuto ir Soledaro.

Trečiadienį susirašinėjimo platformos „Telegram“ asmeniniame kanale, kurį seka daugybė žmonių, I.Girkinas-Strelkovas pareiškė, kad privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai neturi kuo pasigirti: jų nuostoliai kare prieš Ukrainą sudarė „3/4 personalo (22 tūkst. žuvusiųjų ir 40 tūkst. sužeistų iš 78 tūkst. kovotojų“.)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

„Bet už tokias Pyro pergales (kurios, be to, neturi jokios strateginės reikšmės) vadus reikėtų pažeminti iki eilinių. Visiška profesinė nesėkmė“, – piktinosi jis.

Antradienį I.Girkino-Strelkovo kritika buvo nukreipta į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Savo „Telegram“ kanale jis įžeidė Kremliaus vadovą, rašydamas, kad „23 metus šaliai vadovavo niekas, kuris sugebėjo „pūsti miglą į akis didelei daliai gyventojų“, ir nors dabar jis yra „paskutinė valstybės teisėtumo ir stabilumo sala“, „šalis neišgyvens dar 6 metų šio bailiai nekompetentingo valdovo valdymo“.

I.Girkino-Strelkovo nuomone, V.Putinas turėtų „užtikrinti valdžios perdavimą žmogui, kuris būtų tikrai pajėgus ir atsakingas“.

Buvęs Rusijos saugumo tarnybos karininkas, aktyviai dalyvavęs 2014 m. mūšiuose dėl Slovjansko ir valdžios perėmimo Donecke, I.Girkinas-Strelkovas remia karą, tačiau kritikuoja karinę ir politinę vadovybę.

„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Vladimiras Putinas

Antradienį „Telegram“ kanale „Okhranochno novosti“ pranešta, kad I.Girkino-Strelkovo bendražygis, atsistatydinęs pulkininkas Vladimiras Kvačkovas, kuris taip pat aktyviai remia karą Ukrainoje, bet kritikuoja dabartinę Rusijos ir Gynybos ministerijos vadovybę, buvo apkaltintas Rusijos kariuomenės diskreditavimu.

Teroristu laikomas I.Girkinas-Strelkovas V.Kvačkovo bylą pavadino „pasityčiojimu iš teisės, teisingumo ir sveiko proto“, turint omenyje tai, kad po Jevgenijaus Prigožino maišto niekas iš „Wagner“ pajėgų nebuvo patrauktas atsakomybėn už rusų lakūnų nužudymą.

Tai – tiesioginė J.Prigožino maišto pasekmė

Tatjana Stanovaja, politinės analizės bendrovės „R Politik“ įkūrėja, tviteryje rašė, I.Girkinas-Strelkovas „peržengė visas įmanomas ribas“ ir jau seniai buvo ieškomas saugumo pajėgų.

„Tai akimirka, kurios daugelis silovikų nekantriai laukė. I.Strelkovas jau seniai peržengė visas įmanomas ribas ir sukėlė saugumo pajėgų – nuo FSB iki kariuomenės vadų – norą jį sulaikyti.

I.Strelkovo suėmimas neabejotinai atitinka Gynybos ministerijos interesus. Tai tiesioginė Jevgenijaus Prigožino maišto pasekmė: kariuomenės vadovybė dabar turi daugiau politinių svertų slopinti savo oponentus viešojoje erdvėje. Mažai tikėtina, kad bus imtasi masinių represijų prieš „Piktus patriotus“ (I.Girkino-Strelkovo įkurtą organizaciją), tačiau aršiausi disidentai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, o tai gali tapti pamokančiu pavyzdžiu kitiems“, – pažymėjo ji.

Kas toks yra I.Girkinas-Strelkovas?

Ukrainiečiai I.Girkiną-Stelkovą atvirai vadina karo nusikaltėliu. Jis – buvęs Rusijos saugumo tarnybos karininkas ir buvęs Donecko liaudies respublikos gynybos ministras.

52 metų I.Girkinas-Strelkovas buvo vienas iš pagrindinių prokremliškų sukilėlių figūrų, kai 2014 metais prasidėjo kovos Rytų Ukrainoje.

Negana to, I.Girkinas-Strelkovas yra įtrauktas į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą.

„Reuters“/„Scanpix“/Igoris Girkinas
„Reuters“/„Scanpix“/Igoris Girkinas

2022 metų lapkritį Hagos teismas už akių pripažino jį ir du jo numanomus bendrininkus kaltais dėl reisu MH17 skridusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais ir skyrė jam įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

Ukraina taip pat yra jam iškėlusi kelias baudžiamąsias bylas, o Ukrainos gynybos žvalgyba anksčiau pažadėjo 100 tūkst. JAV dolerių už I.Girkino sulaikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas