Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Prancūzija, JAV ir Italija susikirto dėl teisės į abortą

Didžiojo septyneto (G-7) susitikimo baigiamojo pareiškimo projekte abortų klausimas tiesiogiai neminimas, nes, kaip skelbta anksčiau, susitikimo šeimininkė Italija siekė jį išbraukti.
Michael Kappeler / dpa/picture-alliance
Michael Kappeler / dpa/picture-alliance
Temos: 2 Abortas G-7

Pareiškimo projektą matė naujienų agentūra AFP.

Pernai Japonijoje G-7 lyderiai įsipareigojo spręsti klausimą dėl saugaus ir teisėto aborto galimybių, tačiau šios nuorodos šių metų pareiškimo projekte nėra.

Vietoj to jame tiesiog pateikiama nuoroda į 2023 metų vadinamąjį Hirošimos pareiškimą.

„Pakartojame vadovų Hirošimos pareiškime prisiimtus mūsų įsipareigojimus dėl visuotinės galimybės moterims naudotis tinkamomis, įperkamomis ir kokybiškomis sveikatos priežiūros paslaugomis, įskaitant visapusišką seksualinę ir reprodukcinę sveikatą bei teises visiems“, – sakoma projekte.

Po pranešimų, kad Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni bando sušvelninti formuluotę dėl moterų teisių, nepritarimą pareiškė Jungtinės Valstijos ir Prancūzija.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas viešai išreiškė apgailestavimą dėl Italijos pozicijos abortų klausimu, atkreipęs dėmesį į anksčiau šiais metais Prancūzijos parlamente įvykusį balsavimą dėl šios teisės įtvirtinimo konstitucijoje.

G.Meloni atkirto pažymėdama, kad E.Macrono laukia artėjantys parlamento rinkimai. Anot jos, labai neteisinga naudoti G-7 aukščiausiojo lygio susitikimą rinkimų kampanijai.

Ji sakė, jog dokumente bus priminta Hirošimos teksto formuluotė, o joje „jau pernai patvirtinome, kad reikia užtikrinti abortų saugumą ir teisėtumą“.

Abortai daugiausia katalikų gyvenamoje Italijoje yra legalūs nuo 1978 metų, tačiau juos atlikti yra sudėtinga, nes yra daug ginekologų, atsisakančių tai daryti dėl moralinių ar religinių priežasčių.

G.Meloni, kuri save vadina krikščioniška motina ir kuri į valdžią atėjo 2022 metais, teisių gynėjų buvo apkaltinta bandymu apsunkinti nėštumo nutraukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius