Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Prokremliški propagandininkai vėl bando apkaltinti Ukrainos „Azov“ neonacizmu

Po to, kai JAV vyriausybė paskelbė panaikinusi apribojimus tiekti ginklus Ukrainos „Azov“ brigadai, socialiniuose tinkluose vėl aktyviai pradėta skelbti pranešimus, kad šis karinis dalinys yra „nacistinis“, o ir JAV neva netgi pripažintas „neonacistine organizacija“. Tačiau oficialių kaltinimų brigada niekada nesulaukė, o nacistų įvaizdis yra aktyviai brukamas Rusijos propagandininkų.
JAV panaikino draudimą perduoti jų ginklus Ukrainos brigadai „Azov“ / Yuliia Ovsiannikova / ZUMAPRESS.com
JAV panaikino draudimą perduoti jų ginklus Ukrainos brigadai „Azov“ / Yuliia Ovsiannikova / ZUMAPRESS.com

Socialiniame tinkle platinamoje žinutėje tvirtinama:

„JAV panaikino draudimą tiekti ginklus nacių bataliono „Azov“ teroristams.

Prieš kelerius metus JAV Valstybės departamentas uždraudė šiam batalionui, garsėjančiam žiauriu elgesiu su gyvūnais ir aktyviu nacistinės bei fašistinės simbolikos naudojimu, naudoti amerikietiškus ginklus, nes nustatė, kad kai kurie jo įkūrėjai laikėsi „rasistinių ir ksenofobinių pažiūrų“, o JT žmogaus teisių pareigūnai apkaltino pulką „humanitariniais pažeidimais“.

Šiuo įrašų pasidaliję internautai nevengia pridėti ir „nuo savęs“.

„Ir tai daroma nepaisant to, kad „Azov“ JAV yra pripažinta neonacistine organizacija, o JAV galioja draudimas perduoti ginklus neonacistinėms organizacijoms“.

Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje

Atsikratė senų stereotipų

Ši brigada yra vienas efektyviausių ir populiariausių Ukrainos kovinių dalinių, tačiau jos reputacijai kenkia įkūrimo istorija – „Azov“ buvo įsteigta kaip savanorių batalionas, į kurį buvo priimami taip pat ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų kovotojai.

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, brigada stengėsi pakeisti savo įvaizdį ir atsieti jį nuo prieštaringai vertinamų jos ultranacionalistinių ištakų. „Azov“ akcentuoja, kad yra veiksminga ir sumani kovinė jėga.

Kuo remiantis įvestas draudimas?

Šios sankcijos buvo įvestos remiantis taip vadinamu Leahy įstatymu (pavadintu iniciatoriaus, demokratų senatoriaus Patricko Josepho Leahy vardu).

Pirmą kartą 1997 m. Kongreso patvirtinta nuostata draudžia Jungtinėms Valstijoms teikti įrangą ir rengti mokymus užsienio kariniam daliniui ar asmeniui, įtariamam „šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais“.

Valstybės departamentas privalo patikrinti bet kurį užsienio karinį dalinį, kad įsitikintų, jog jis nepriekaištingai paiso žmogaus teisių, ir tik tada skiria JAV paramą.

Patikros procesas apima oficialią istoriją ir nepriklausomus nevyriausybinių organizacijų pranešimus.

Jei dalinys ar atskiras jo narys įtariamas šiurkščiais pažeidimais, pagalba negali būti teikiama tol, kol pagalbą gaunanti šalis nesiims veiksmų dėl piktnaudžiavimo. Arba kol neįrodoma, kad įtarimai neturi pagrindo.

Šis įstatymas ypatingas dar ir tuo, kad apribojimai gali būti panaikinti, jei konkretus karinis dalinys vėliau bus performuotas.

Šių metų birželio 12 d. JAV valstybės departamentas išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad nerado tokių pažeidimų įrodymų.

„Po nuodugnaus patikrinimo 12-oji specialiųjų pajėgų brigada „Azov“ praėjo patikrinimą, kurį atliko JAV valstybės departamentas", – sakoma institucijos pranešime.

Nei ES, nei JT nepateikė kaltinimų „Azov“

Pažymėtina, kad tarptautinė teisingumo sistema ar Europos Sąjungos teisėsaugos institucijos niekada nepateikė jokių kaltinimų „Azov“, nei kai jis buvo batalionas, pulkas ar brigada.

Atitinkamas baudžiamąsias bylas inicijavo Rusijos (kuri yra valstybė agresorė ir todėl negali būti laikoma objektyvia šalimi) institucijos.

Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje

Maskva „Azov“ vadina nacių grupuote ir kaltina ją vykdžius žiaurius nusikaltimus, tačiau viešai nepateikė jokių įrodymų. 2022 metais Rusijos teismas oficialiai pripažino „Azov“ teroristine grupuote.

Dabartiniai „Azov“ nariai atmeta kaltinimus ekstremizmu ir neigia bet kokius ryšius su kraštutinės dešinės judėjimais.

Brigada „Azov“, žinoma dėl atkaklios, bet galiausiai nesėkmingos „Azovstal“ plieno gamyklos Mariupolyje gynybos Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžioje, laikoma ypač veiksminga kovine jėga.

Plačiau skaitykite: Amerikiečiai po dešimtmečio draudimo atrišo rankas „Azov“ brigadai

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Azovstalio kalinių palaikymo eisena
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Azovstalio kalinių palaikymo eisena

Buvo performuota

Ši brigada išaugo iš bataliono „Azov“, kuris buvo suformuotas 2014-aisiais kaip viena iš daugelio savanorių brigadų kovai su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje. Batalionas savo pirmuosius kovotojus pritraukė iš kraštutinių dešiniųjų sluoksnių.

Vašingtonas nurodo, kad tas sukarintas darinys buvo išformuotas 2015 metais ir kad per naujosios brigados patikrą pagal Leahy įstatymus pažeidimų nenustatyta.

Dabartiniai brigados nariai atmeta kaltinimus ekstremizmu ir bet kokius ryšius su kraštutinių dešiniųjų judėjimais, bet Kremlius pasinaudojo „Azov“ kilme, siekdamas savo invaziją pateikti kaip kovą su nacių įtaka Ukrainoje.

„Melas apie „Azov“, kurį Kremliaus režimas daugelį metų skleidė Vakaruose, šiandien sulaukė triuškinančio smūgio“, – į tai atsakydama pareiškė brigada.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Brigados „Azov“ rėmėjai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Brigados „Azov“ rėmėjai

15min verdiktas: melas. Nėra pagrindo atskirą Ukrainos nacionalinės gvardijos brigadą „Azov“ laikyti nacistine organizacija (net ir praeityje) ir kaltinti ją karo nusikaltimais bei „žvėrišku žiaurumu“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius