Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Propagandininkai vėl „mirtinai sužeidė“ V.Zalužną, bet melas subliūško

Rusijos informacinėje erdvėje vėl pasipylė teiginiai, neva Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas patyrė sunkių sužalojimų ir dėl to nebegalės tęsti darbų. Tačiau „mirtinai sužeistas“ generolas pasirodė viešumoje ir džiaugsmingai šventė Ukrainos nepriklausomybės dieną.
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas / „AP“/„Scanpix“

Socialiniuose tinkluose atsirado veikėjų, tvirtinančių, kad po „ilgo dingimo“ Ukrainos kariuomenės vadas atsirado, tačiau smarkiai sužeistas – neva jam prireikė atlikti sudėtingą kaukolės trepanaciją ir šiuo metu neaišku, kokia bus jo gyvenimo kokybė pagijus.

Tačiau melagienos apie rimtą sužeidimą subliūško, kuomet rugpjūčio 24 dieną, Ukrainai mini 32-ąsias Nepriklausomybės metines, V.Zalužnas pasirodė iškilmėse.

Kaip skelbia „Ukrinform“, pagrindinės oficialios Nepriklausomybės dienos iškilmės Kyjive vyko Sofijos aikštėje.

Jose dalyvavo Lietuvos ir Portugalijos prezidentai, Norvegijos ir Bosnijos ir Hercegovinos vadovai, taip pat diplomatai, aukščiausi Ukrainos pareigūnai ir kariuomenės vadai (tarp jų V.Zalužnas ir Kyrylo Budanovas). V. Zelenskis pasakė kalbą, įteikė valstybinius apdovanojimus ir kovines vėliavas. V.Zalužnui valstybinį apdovanojimą įteikė ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Nuotr. iš G.Nausėdos „Facebook“ paskyros/Gitanas Nausėda Kyjive apdovanojo Valerijų Zalužną
Nuotr. iš G.Nausėdos „Facebook“ paskyros/Gitanas Nausėda Kyjive apdovanojo Valerijų Zalužną

Ukrainos karinių pajėgų vadas sveikata nesiskundė ir kiek anksčiau – rugpjūčio 16 dieną jis susitiko su Amerikos ir Didžiosios Britanijos partneriais išplėstiniu formatu. Jie aptarė padėtį fronte, karinių dalinių poreikius ir infrastruktūros apsaugą.

Šio susitikimo nuotraukos buvo išplatintos oficialiame V.Zalužno „Telegram“ kanale.

„Sužeidžiamas“ nuolat

Jau nebe pirmą kartą rusų interneto troliai skleidžia žinutes apie tariamą V.Zalužno sužeidimą ar net žūtį.

Šių metų gegužę Rusijos valstybinė propagandinė agentūra „RIA Novosti“ paskelbė, kad V.Zalužnas gegužės pradžioje Chersono srityje, Posad-Pokrovskės kaimo rajone, buvo sunkiai sužeistas į galvą ir patyrė daug skeveldrinių žaizdų po to, kai Rusijos ginkluotosios pajėgos raketomis smogė vadovavimo punktui.

Šaltinis Rusijos kariuomenėje, kuris esą tai sužinojo iš agento Ukrainos kariuomenės vadovybėje, agentūrai tvirtino, jog po minėtos atakos V.Zalužnas buvo nuvežtas į Mykolajivą, kur jam buvo suteikta pirmoji pagalba, o paskui jis buvo išsiųstas į Kyjivo karinę ligoninę, kur jam buvo atlikta sudėtinga galvos operacija.

Tokia naujiena buvo išplatinta pasinaudojus oficialiu pranešimu, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas dėl sudėtingos padėties fronte turės praleisti susitikimą su NATO kariniu komitetu.

Gegužės 25 d. Ukrainos karys, karininkas Anatolijus Štefanas, žinomas „Štirlico“ slapyvardžiu, paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas V.Zalužnas – gyvas ir sveikas.

VIDEO: Anatolijus Štefanas kalbina Ukrainos kariuomenės vadą Valerijų Zalužną

Vaizdo įraše vyriausiasis kariuomenės vadas padėkojo ukrainiečiams ir pažymėjo, kad Ukraina laimės. Tačiau rusai į generolo nuotrauką ir vaizdo įrašą sureagavo naujomis klastotėmis.

15min verdiktas: Melas. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas nebuvo sužeistas rugpjūčio pabaigoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas