Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PSO: degalų trūkumas yra katastrofiškas nualintai sveikatos apsaugos sistemai Gazos Ruože

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas įspėjo, kad didžiulis degalų trūkumas gali turėti katastrofiškų padarinių nualintai sveikatos priežiūros sistemai karo draskomame Gazos Ruože.
PSO vėliava / Denis Balibouse / REUTERS
PSO vėliava / Denis Balibouse / REUTERS

Nuo spalio 7-osios grupuotės „Hamas“ išpuolio Izraelio teritorijoje, dėl kurio prasidėjo karas, apsiaustoje palestiniečių teritorijoje nuolat trūksta degalų.

„Dėl didelio degalų trūkumo Gazoje neišvengiamai bus sutrikdytos sveikatos priežiūros paslaugos“, –vėlyvą ketvirtadienį socialiniame tinkle „X“ pranešė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

Jungtinių Tautų sveikatos agentūra įspėjo, kad trečiadienį į Gazos Ruožą įvežta tik 90 tūkst. litrų degalų. Vien sveikatos priežiūros sektoriui kasdien reikia 80 tūkst. litrų.

Dėl to PSO ir jos partneriai, dirbantys Gazos Ruože yra priversti „priimti neįmanomus sprendimus“, sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Gazos Ruožas yra visiškai uždarytas ir viską, kas į jį patenka, kontroliuoja izraeliečiai.

Kuras, kurį ypač sunku įvežti, nes Izraelis baiminasi, kad jis gali būti naudingas „Hamas“ kovotojams, yra gyvybiškai svarbus, kad galėtų veikti ligoninių generatoriai, taip pat humanitarinės pagalbos ir skubios pagalbos transporto priemonės.

Skubus prašymas

PSO teigė, kad jos partneriai skyrė ribotą degalų kiekį pagrindinėms ligoninėms, įskaitant Nassero (Nasero) medicinos kompleksą ir „Al Amal“ ligoninę Kan Junise bei Kuveito lauko ligoninę Rafache.

Degalų taip pat buvo skirta 21 greitosios pagalbos automobiliui, kuriuos valdo Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis.

Tuo siekiama, kad paslaugos nesustotų, sakė PSO vadovas.

Jis pažymėjo, kad Europos Gazos ligoninė Kan Junise neveikia nuo antradienio, ir įspėjo, kad „didesnis ligoninių praradimas Gazos Ruože būtų katastrofiškas“.

Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso komentarai pasirodė po to, kai Nassero ligoninė, vienintelė didelė medicinos įstaiga, vis dar veikianti Gazos Ruože, paskelbė skubų prašymą dėl degalų, reikalingų intensyviosios terapijos skyriui išlaikyti, pranešė dienraštis „Al Quds“.

Ligoninė pranešė, kad dauguma jos skyrių neveikia, ir įspėjo, kad dabar jai gresia elektros tiekimo nutraukimas.

Padėtis tapo ypač sunki, kai šimtai sergančių ir sužeistų pacientų buvo perkelti į Nassero ligoninę, kai jie buvo evakuoti iš jau neveikiančios Europos ligoninės.

Kuveito lauko ligoninė taip pat įspėjo, kad ji nebegalės teikti paslaugų, jei negaus degalų generatoriams, pranešė „Al Quds“.

Raginimas atidaryti perėjimo punktą

Gegužę Izraelio pajėgoms užėmus pagrindinį Rafacho perėjimo punktą, pagalbos ir ypač degalų tiekimas į Gazos Ruožą sulėtėjo.

PSO teigė, kad ribotas degalų tiekimas į Gazos Ruožą per netoliese esančią Kerem Šalomo perėją „kartu su nesaugumu ir sudėtingais keliais dar labiau sumažino mūsų galimybes užtikrinti degalų tiekimą sveikatos ir humanitarinėms operacijoms“.

Tuo metu karo veiksmai pietuose, Rafache, „visiškai užblokavo prieigą prie pagrindinės kuro saugyklos“, sakė PSO vadovas.

„Mes vėl skubiai raginame atidaryti Rafacho perėjimo punktą ir leisti į Gazos Ruožą tiekti degalus, maistą, vandenį ir medikamentus“, – kalbėjo jis.

Spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio, dėl kurio Gazos Ruože prasidėjo daugiausiai aukų pareikalavęs karas, metu žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti Izraelio skaičiais.

Be to, „Hamas“ kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42, kaip teigia kariuomenė, žuvusius.

Izraelio atsakomojo puolimo metu žuvo mažiausiai 38 011 žmonių, taip pat daugiausia civilių, rodo „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus