Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO ketina iš Gazos Ruožo evakuoti iki 1 tūkst. moterų ir vaikų

Greitu metu iš Gazos Ruožo į Europą bus evakuota iki 1 tūkst. moterų ir vaikų, kuriems reikalinga medicininė priežiūra, pirmadienį paskelbtuose komentaruose teigė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos padalinio vadovas. 
Evgeniy Maloletka / AP
Evgeniy Maloletka / AP

Izraelis, apgulęs karo nuniokotą palestiniečių teritoriją, „yra įsipareigojęs per ateinančius mėnesius atlikti dar 1 tūkst. medicininių evakuacijų į Europos Sąjungą“, sakė Hansas Kluge (Hansas Kliūgė) interviu naujienų agentūrai AFP.

Jis teigė, kad vykdyti evakuaciją padės Jungtinių Tautų sveikatos agentūra PSO ir susijusios Europos šalys.

Ketvirtadienį JT tyrėjai pareiškė, kad Izraelis sąmoningai taikosi į sveikatos priežiūros įstaigas Gazos Ruože, žudo ir kankina medicinos personalą, ir apkaltino šalį nusikaltimais žmoniškumui.

PSO atstovas okupuotose palestiniečių teritorijose Richardas Peeperkornas (Ričardas Piperkornas) gegužę sakė, kad iš Gazos Ruožo reikia evakuoti apie 10 tūkst. žmonių, kad jiems būtų suteikta skubi medicininė pagalba.

PSO Europos regiono padalinys nuo karo pradžios 2023-iųjų spalį jau padėjo atlikti 600 medicininių evakuacijų iš Gazos Ruožo į septynias Europos šalis.

„To niekada nebūtų buvę, jei nebūtume palaikę dialogo“, – sakė H. Kluge.

„Tas pats pasakytina ir apie Ukrainą, – pridūrė jis. – Palaikau dialogą su visais partneriais.“

„Dabar Donbase, okupuotose (Ukrainos) teritorijose, 15 tūkst. pacientų, sergančių ŽIV-AIDS, gauna vaistus nuo ŽIV-AIDS“, – sakė 55 metų belgas, pabrėždamas, kad svarbu nepolitizuoti sveikatos.

„Svarbiausias vaistas yra taika“, – kalbėjo jis, pažymėdamas, kad sveikatos priežiūros darbuotojams turi būti leista dirbti savo darbą konfliktų zonose.

Laukia labai sunki žiema

PSO duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį Ukrainoje užregistruota apie 2 tūkst. išpuolių prieš sveikatos centrus.

„Gali būti, kad tai beveik priimta, bet kiekvieną kartą tai turėtų kelti pasipiktinimą, – tęsė H. Kluge. – Mes ir toliau kuo griežčiausiai tai smerksime.“

Jis išreiškė susirūpinimą prieš trečiąją Ukrainos karo meto žiemą.

„Aštuoniasdešimt procentų civilinio energetikos tinklo yra sugadinta arba sunaikinta. Tai matėme ligoninėse, chirurgams operuojant su lempa ant galvos, – teigė H. Kluge. – Tai bus labai, labai sunki (žiema).“

Pasak jo, nepaisant įtampos Europos sveikatos priežiūros sistemose, 53 šalys, sudarančios PSO Europos regioną, į kurį įeina ir Vidurio Azijos šalys, sugebėjo susivienyti ir pasirengti būsimoms pandemijoms.

„Europoje atlikome namų darbus, – sakė padalinio direktorius.

Kovos su pandemijomis strategija

„Mums reikia pasaulinės sutarties dėl pandemijų, nes net jei ir padarysime viską, kas nuo mūsų priklauso, niekada nesustabdysime užkrato patekimo į mūsų žemyną“, – teigė H. Kluge.

Spalio 31 dieną turi būti pristatyta Europos kovos su pandemijomis strategija.

PSO atstovas pridūrė, kad tuo pat metu organizacija ragina savo nares „valdyti ir pasirengti kitai krizei, kartu užtikrinant pagrindinių sveikatos priežiūros paslaugų tęstinumą“, kad būtų išvengta dar vieno lūžio, panašaus į tą, kuris įvyko COVID-19 pandemijos metu.

Jo teigimu, labai svarbu užtikrinti nacionalinių sveikatos priežiūros sistemų saugumą ir tai turėtų būti prioritetas.

„Per pastaruosius penkerius metus mažiausiai 25 iš 53 šalių patyrė bent vieną didelį ekstremalų įvykį sveikatos srityje, kuris buvo pakankamai didelis, kad patikrintų šalies saugumą“, – sakė H. Kluge.

Pandemija paliko Europoje dėmę, kurią jis tikisi ištrinti per kitą savo kadenciją.

„COVID-19 pandemija grąžino mus dvejus metus atgal neužkrečiamųjų ligų srityje“, – sakė Europos padalinio vadovas, reikalaudamas, kad šalys dvigubai daugiau dėmesio skirtų daugeliui vaistų atsparios tuberkuliozės diagnozavimui ir gydymui, gimdos ir gimdos kaklelio vėžio tyrimams ir skiepijimui.

Be to, H. Kluge teigė norintis atkreipti dėmesį į nerimą keliančias tendencijas, pavyzdžiui, jaunimo sveikatą ir didėjančią vyrų ir moterų nelygybę.

„Tai labai aišku. Matome, kad dėl karantino suvaržymų per COVID-19 pandemiją 25 proc. padaugėjo nerimo ir depresijos atvejų“, – apgailestavo jis.

„26 procentai 15–49 metų amžiaus moterų mano regione teigia bent kartą gyvenime patyrusios intymaus partnerio smurtą arba ne partnerio seksualinį smurtą“, – pridūrė vyras.

H. Kluge PSO Europos regionui vadovauja nuo 2020-ųjų vasario ir tikimasi, kad spalio pabaigoje jis bus perrinktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito