Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PSO vadovas: COVID-19 nebėra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas penktadienį paskelbė, kad koronavirusinė infekcijos pandemija nebėra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija.
PGR testas
PGR testas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vakar Nepaprastųjų situacijų komitetas susirinko į 15-ąjį posėdį ir rekomendavo man paskelbti tarptautinio masto ekstremalios visuomenės sveikatos situacijos pabaigą. Priėmiau šį patarimą“, – tviteryje parašė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

PSO teigė, kad nors ekstremaliosios situacijos etapas baigėsi, pandemija nesibaigė, ir pažymėjo, kad pastaruoju metu padaugėjo susirgimo COVID-19 atvejų Pietryčių Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose. Jungtinių Tautų sveikatos agentūra teigia, kad kiekvieną savaitę nuo viruso vis dar miršta tūkstančiai žmonių.

„Su didele viltimi skelbiu, kad COVID-19 baigėsi kaip tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Tai nereiškia, kad COVID-19 baigėsi kaip pasaulinė grėsmė sveikatai.“

PSO pirmą kartą COVID-19 paskelbė tarptautinio masto ekstremalią situaciją, kai 2020 metų sausį už Kinijos ribų pradėjo plisti koronavirusas. Tada jis dar nebuvo pavadintas COVID-19, o už Kinijos ribų didelių protrūkių nebuvo.

Nors tarptautinio masto ekstremalios situacijos paskelbimas yra visame pasaulyje sutartas reagavimo į tokius protrūkius mechanizmas, tačiau tik po to, kai 2020 metų kovo 11 dieną Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas blogėjančią situaciją dėl COVID-19 įvardijo kaip pandemiją, daugelis šalių suvokė situacijos rimtumą.

Praėjus daugiau nei trejiems metams, pasaulyje buvo patvirtinta apie 764 mln. užsikrėtimo atvejų, mirė mažiausiai 7 mln. žmonių, o apie 5 mlrd. žmonių gavo bent vieną vakcinos dozę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas