Sportas gyvai

R.Kadyrovo aplinką persekioja prakeiksmas: kaip vienas paskui kitą mirė jo tėvas ir brolis

Gegužės mėnesį sukako du dešimtmečiai, kai Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas perėmė valdžią. Jo era Čečėnijoje prasidėjo 2004 m. gegužės 9 d., kai Grozno „Dinamo“ stadione buvo nužudytas jo tėvas Achmatas Kadyrovas. Tačiau jo ir brolio mirties aplinkybės tebėra gaubiamos miglos, rašo naujienų svetainė „Agenstvo“.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / R.Kadyrovo Telegram nuotr.

Pažymima, kad šis keistas teroristinis išpuolis niekada nebuvo nuodugniai ištirtas.

Pirmadienį visuomenei pristatytame filme „Project“, padedant šaltiniams Čečėnijoje ir Maskvoje, pavyko atkurti 2004 m. gegužės įvykius Grozne ir aptikti daug įtartinų dalykų, susijusių su jo tėvo, o vėliau ir vyresniojo brolio Zelimchano Kadyrovo mirtimi.

Socialinių tinklų nuotrauka/Čečėnijos vadovas Achmatas Kadyrovas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Socialinių tinklų nuotrauka/Čečėnijos vadovas Achmatas Kadyrovas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Teigiama, kad A.Kadyrovo žudikai buvo stebėtinai tiksliai informuoti apie pirmojo Čečėnijos respublikos prezidento planus. Sprendimas vykti į stadioną buvo priimtas paskutinę minutę ir buvo žinomas tik saugumo pajėgoms ir asmeninei regiono lyderio aplinkai.

Žudikai ne tik suprato, kurią dieną jis bus „Dinamo“ stadione (sprendimas vykti ten buvo priimtas paskutinę akimirką, apie tai žinojo tik saugumo pajėgos ir regiono lyderio aplinka), bet ir gerai žinojo A.Kadyrovo vietą ant pakylos, kad galėtų organizuoti tiksliai nukreiptą sprogimą.

Incidento metu žuvo tik pats Čečėnijos prezidentas ir vietos Valstybės tarybos vadovas Chuseinas Isajevas. Pastarasis parado metu nuolat buvo palinkęs prie savo viršininko, ir, kaip atrodo, būtent todėl jį ir užgriuvo sprogimo banga.

Vėliau Čečėnijos valdžia bandė pervertinti sprogimo jėgą ir teigė, kad žuvo dar keturi žmonės, nors įvardijo tik vieną – žurnalistą Adlaną Chasanovą.

Atlikdami tyrimą „Project“ žurnalistai rekonstravo įvykius stadione ir tvirtino, kad labiausiai tikėtina versija yra ta, jog žurnalistas žuvo dėl A.Kadyrovo apsaugininkų beatodairiško šaudymo po išpuolio.
Teroro akto dieną Ramzano Kadyrovo nebuvo šalia tėvo, nors jis ir ėjo saugumo tarnybos vadovo pareigas.

Kremlin.ru nuotr./Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas
Kremlin.ru nuotr./Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas

„Agenstvo“ atkreipė dėmesį, kad dėl nežinomų priežasčių jis buvo Maskvoje, o po sprogimo Grozne beveik iš karto specialiųjų tarnybų saugomas buvo nugabentas į Kremlių susitikti su Vladimiru Putinu.

Nors išvykdamas tėvą saugoti paskyrė artimiausiam aukšto rango pavaldiniui Magomedui Israpilovui, šaukiniu „Mamakas“, formaliai pastarasis nebuvo nubaustas už tai, kas įvyko. Tačiau vėliau R.Kadyovas viduramžiškais būdais atsikratė pagrindinio liudytojo ir jo brolio.

„Magomedą užpjudė liūtu iš asmeninio R.Kadyrovo zoologijos sodo, o jo broliui nukirto galvą, jis būtų už išangės pakabintas ant kablio ir kuriam laikui pakabintas priešais įėjimą į stadioną R.Kadyrovo gimtajame kaime“, – rašoma straipsnyje.

Šaltinių teigimu, šioje istorijoje iškyla nauja detalė: tapęs Čečėnijos prezidentu A.Kadyrovas ėmė konfliktuoti su Maskva, reikalaudamas, kad Rusija atiduotų pajamas, gautas pardavus vietinę naftą, o Kremlius neskubėjo su tuo sutikti.

Nelaimės yra ištikusios ir kitus žmones, kurie kišosi į R.Kadyrovo valdžią. Vienas iš Čečėnijos ministrų pirmininkų buvo nunuodytas, kitas nukentėjo nuo minos sprogimo.

Prieš pat mirtį A.Kadyrovas esą grįžo iš Maskvos susijaudinęs ir, anot vieno pažįstamo, savo aplinkos žmones informavo, kad „daugiau ten nevažiuos“. Tuo tarpu jo sūnaus kelias buvo priešingas: Ramzano santykiai su saugumo pajėgomis Maskvoje jau buvo sutvirtėję: jis suartėjo su V.Putino vyriausiuoju apsaugininku Viktoru Zolotovu ir mergino vieno iš Federalinės saugumo tarnybos vadovų dukrą.

Praėjus vos trims savaitėms po teroristinio išpuolio „Dinamo“ stadione, mirė Ramzano vyresnysis brolis Zelimchanas, kaip įtariama, nuo širdies nepakankamumo. „Agenstvo“ pastebi, kad tuo metu R.Kadyrovo taip pat nebuvo Čečėnijoje, jis vėl lankėsi pas V.Putiną Maskvoje.

„Nelaimės yra ištikusios ir kitus žmones, kurie kišosi į R.Kadyrovo valdžią. Vienas iš Čečėnijos ministrų pirmininkų buvo nunuodytas, kitas nukentėjo po minos sprogimo ir sunkios avarijos kelyje, žuvo respublikos Saugumo tarybos sekretorius. Visais atvejais incidentai buvo aiškinami kovotojų intrigomis, tačiau visi šie įvykiai buvo ne mažiau įtartini nei Achmato mirtis. Vienintelis naudos iš visų šių tragedijų visada turėjo Ramzanas Kadyrovas“, – reziumavo naujienų svetainės žurnalistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius