Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Kadyrovo bendrininkai išvežė įrangą, plieną ir anglis iš plieno gamyklos Mariupolyje

Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo bendrininkai po Mariupolio užėmimo išvežė įrangą, metalo laužą, anglis iš Iljičiaus geležies ir plieno gamyklos, taip pat tiekia iš jos dujas „Roskosmos“ kosminei programai, pranešė „The Wall Street Journal“ (WSJ), remdamasis dokumentais ir verslininkų bei vadovų pareiškimais.

Po to, kai R.Kadyrovo bičiuliai perėmė kontrolę, bendrovė pradėjo eksportuoti plieną iš neveikiančios gamyklos, rodo Rusijos pareigūnų ir gamyklos vadovų pareiškimai, kuriuos citavo Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Kovo mėn. vietos prorusiškos valdžios institucijos paskelbė apie 130 000 tonų geležies šalutinių produktų išvežimą. Mariupolio meras Vadimas Bojčenka teigė, kad produktai iš Iljičiaus gamyklos buvo naudojami automobilių gamybai Rusijoje arba statybų pramonei.

Rusijos muitinės duomenų bazės „52wmb“ duomenimis, 2022 m. rugsėjį Maskvoje įsikūręs prekybininkas iš Mariupolio gamyklos nusipirko plieno krovinių už 380 000 JAV dolerių. Kaip matyti iš tarnybos duomenų, Rusijos įmonės iš gamyklos taip pat paėmė konteinerių ir anglių. O 2023 m. sausį iš gamyklos į Uzbekistaną eksportuota metalų už 50 tūkst. JAV dolerių.

Vietos gyventojai taip pat patvirtina, kad iš gamyklos eksportuojamas plienas. Vienas iš jų WSJ sakė, kad iš gamyklos vartų dažnai išvažiuoja sunkvežimiai su valcuotais plieno gaminiais į Rusiją.

Vienas iš Mariupolyje įsikūrusios bendrovės – Mariupolio Iljičiaus geležies ir plieno gamyklos – akcininkų ir Maskvoje įsikūrusio kovos klubo „Achmat“ vadovas Alašas Dadašovas per kitą bendrovę „Techničeskije materialy“ parduoda pramonines dujas iš Mariupolio, be kita ko, „Roskosmosui“, kaip nurodyta Rusijos įmonių registre ir bendrovės interneto svetainėje (valstybinė korporacija kartu su Baumano Maskvos valstybiniu technikos universitetu nurodyta kaip galutinė jos produktų vartotoja).

Prieš karą ši gamykla buvo viena didžiausių Ukrainos įmonių. Jos gamybiniai pajėgumai leido pagaminti apie 6,1 mln. tonų plieno. Rusijos kariuomenei užėmus Mariupolį, gamyklos kontrolę perėmė Geremejevų šeima, tikriausiai kaip atlygį už dalyvavimą kare. Vėliau tarp įmonės akcininkų atsirado Maskvoje įsikūrusio kovos klubo „Achmat“ vadovas Alašas Dadašovas.

Gegužės mėn. R.Kadyrovas atskleidė Čečėnijos jėgos struktūrų apsilankymą gamykloje ir pavadino jį išvyka į „specialiosios karinės operacijos“ zoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito