Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Kadyrovo iššūkis Kremliui: ar V.Putinas leis nurašyti čečėnų skolą „Gazprom“?

Gruodžio 20-ąją vienos Čečėnijos srities teismas patenkino regiono prokurorų prašymą nurašyti vietos gyventojų skolą už dujas „Gazprom“ patronuojamajai įmonei „Mezhregiongaz“. Dėl tokio verdikto Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje, portale „The Moscow Times“ rašo politikos analitikė Tatjana Stanovaja.
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas / „Sputnik“ nuotr.

Prokurorai tikina, kad 9,4 mrld. rublių (125,4 mln.eurų) siekianti skola įmonei „Mezhregiongaz“ visuomenėje sukėlė įtampą ir gali išprovokuoti protestus.

Be to, Čečėnijos spaudos ir informacijos ministras Džambulatas Umarovas pareiškė, kad Maskva vis dar skolinga Čečėnijai už ekonominę žalą, kurią padarė dešimtajame dešimtmetyje respublikoje Kremliaus vykdyti karai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Čečėnijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Čečėnijoje

Pasak T.Stanovajos, Rusijos lyderiams reitingams kritus dėl itin nepopuliarios pensijų sistemos reformos, Čečėnijos respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas ieško būdų nusikratyti atsakomybės už sudėtingas socialines sąlygas.

Atsižvelgiant į neoficialiai specialų Čečėnijos statusą Rusijos politikoje, toks R.Kadyrovo reikalavimas neturėtų stebinti.

Į valdžią 2000-aisiais atėjęs V.Putinas suteikė R.Kadyrovui teisę respubliką valdyti pagal savo norus ir prioritetus, tuo pat metu užsimerkdamas prieš islamizaciją ir į mažumų grupes nukreiptą smurtą.

Analitikė rašo, kad, vis dėlto, šįkart R.Kadyrovas su reikalavimu nurašyti skolą galėjo šiek tiek „perspausti“.

„Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas pareiškė, kad dujų gigantė apskųs teismo nutartį: tikino, kad sprendimas „prieštarauja visoms egzistuojančioms teisės normoms, (už dujas) mokantys vartotojai interpretuos jį kaip nesąžiningą“.

Savo ruožtu Generalinė prokuratūra – galingiausias Rusijos teismų sistemos komponentas – sausio 22 dieną pradėjo tyrimą dėl Čečėnijos Generalinės prokuratūros. Čečėnijos prokurorai buvo raginami palaikyti „Gazprom“ skundą.

T.Stanovajos teigimu, tai – itin reikšminga, kadangi Generalinė prokuratūra paprastai palaiko regiono prokurorus.

Maskvos pasirinkimo variantai

Autorė rašo, kad, mainais už autonomiją, Kremlius iš Čečėnijos reikalauja nekvestionuojamo lojalumo. Maskva taip pat tikisi, kad Čečėnijos politika nesiplės už respublikos ribų.

„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Čečėnijos teismo sprendimas pažeidė antrąją sąlygą, todėl dabar Kremliui tenka rinktis iš dviejų nepatrauklių alternatyvų.

Jei Maskva pripažintų teismo sprendimą, kiti regionai galėtų iškelti panašius reikalavimus. Tiesa, Baškirijos, Tatarstano, Samaros, Smolensko, Omsko, Lipecko ir Čiuvašijos pareigūnai jau kreipėsi dėl skolų nurašymo.

Vadinasi, Maskvai „palaiminus“ teismo sprendimą, prasidėtų atviras konfliktas tarp R.Kadyrovo ir „Gazprom“.

Pasak T.Stanovajos, toks Kremliaus žingsnis visuomenei sukeltų lūkesčių, kad valdžia yra linkusi nusileisti žmonių reikalavimams.

Antras Kremliaus pasirinkimo variantas – remti „Gazprom“ ir paskelbti, kad Čečėnijos teismo sprendimas yra neteisėtas. Tačiau toks žingsnis sukeltų nepasitenkinimą V.Putinu tuo metu, kai jo reitingai siekia rekordines pastarųjų šešerių metų žemumas.

VIDEO: Vladimiras Putinas – KGB agentas, tapęs galingiausiu žmogumi Rusijoje

Analitikė rašo, kad bet kuriuo atveju V.Putinas rizikuoja pakenkti savo reputacijai. Todėl jis ligi šiol tyli – nenori tapti šio proceso dalimi.

Kol kas Kremlius pasiuntė tik vieną signalą. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad „šių klausimų negalima svarstyti neatsižvelgiant į kompanijos interesus, taip pat negalima ignoruoti paprastų piliečių interesų“.

„Šis klausimas – labai sudėtingas, ir, šiuo atveju, Kremlius neturi jokios pozicijos“, – tikino atstovas spaudai.

V.Putinui, besirūpinančiam „Gazprom“ prioritetais ir suprantančiam R.Kadyrovo motyvus, tenka ieškoti išeities, tenkinančios abi puses.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento