Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R. Sunakas: planas dėl migrantų siuntimo į Ruandą bus įgyvendintas „kad ir kas nutiktų“

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pirmadienį pažadėjo, kad prieglobsčio prašytojų lėktuvai į Ruandą pradės kilti jau po 10–12 savaičių, ginčijamam planui parlamente pasiekus lemiamą etapą.
Toby Melville / AP
Toby Melville / AP

„Mes esame pasiruošę, planai jau parengti, o tie skrydžiai įvyks kad ir kas nutiktų“, – prieš parlamento balsavimą žurnalistams sakė britų premjeras.

Spaudos konferencijoje R. Sunakas žurnalistams sakė, kad prieglobsčio prašytojams skraidinti buvo užsakyti komerciniai lėktuvai. 

Paklaustas, kiek žmonių turėtų būti išskraidinti į Ruandą artimiausiais mėnesiais, jis nedetalizavo.

Įstatymo projekto svarstymas abiejuose parlamento rūmuose įstrigęs apie du mėnesius: aukštieji parlamento rūmai ne kartą siūlė pakeitimus, kuriuos vėliau žemieji rūmai atmetė. Lordų Rūmai neturi teisės sužlugdyti projekto, tačiau turi jam pritarti, kad jis taptų įstatymu. 

Valdančiosios Konservatorių partijos nariai planuoja kai kuriuos prieglobsčio prašytojus išsiųsti į Ruandą, kad įtikintų migrantus, jog neverta rizikuoti gyvybe ir palaikėmis pripučiamomis valtimis perplaukti Lamanšo sąsiaurį iš žemyninės Europos dalies į JK.

Tačiau šį planą, kurį bando prastumti jau trečias premjeras, įgyvendinti trukdė keli teismo sprendimai ir migrantų gynėjų, teigiančių, kad jis nėra teisėtas ir humaniškas, pasipriešinimas. 

Dabartinis vadinamasis Ruandos saugumo įstatymas yra atsakas į JK Aukščiausiojo Teismo sprendimą blokuoti šį planą. 

Pasirašiusi naujus susitarimus su Ruanda, vyriausybė pasiūlė naujus teisės aktus, kad ši Centrinės Afrikos šalis būtų paskelbta saugia. 

Nepriklausomas Lordų rūmų narys Alexas Carlile'as (Aleksas Karlailas) pareiškė, kad šiais pakeitimais norima pagerinti „neapgalvotus, blogai parengtus ir netinkamus“ teisės aktus, kurie yra „neteisėti pagal galiojančią Jungtinės Karalystės ir tarptautinę teisę“.

„Tai, mano nuomone, yra labiausiai nepaaiškinama ir nejautri diena, kokią esu patyręs per beveik 40 metų, praleistų vienuose ar kituose parlamento rūmuose“, – britų transliuotojui BBC sakė jis. 

„Tai, ko Rishi Sunakas prašo Parlamento, yra pasakyti, kad netiesa yra tiesa“, – pridūrė A. Carlile'as. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas