Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 01 /18:46

R.T.Erdoganas: grūdų eksporto iš Ukrainos klausimą galima išspręsti

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį Rusijos vadovui Vladimirui Putinui telefonu pareiškė esąs „įsitikinęs“, kad grūdų eksporto iš Ukrainos klausimas gali būti išspręstas.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Pongracic“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentai kalbėjosi kelios dienos po to, kai Rusija pareiškė stabdanti savo dalyvavimą tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms pasiektame susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos.

R.T.Erdoganas sakė esąs tikras, kad būtų galima rasti išeitį iš grūdų krizės „remiantis konstruktyviu požiūriu“, pareiškė Turkijos prezidentūra.

Jis sakė, kad šio klausimo išsprendimas taip pat galėtų paskatinti atnaujinti derybas dėl paliaubų tarp Rusijos ir Ukrainos.

Tuo metu V.Putinas Turkijos vadovui pasakė norįs „realių garantijų“ iš Kyjivo, kad svarstytų sugrįžimą prie susitarimo dėl grūdų.

Per pokalbį telefonu V.Putinas R.T.Erdoganui pasakė, kad Rusija iš Kyjivo siekia „realių garantijų dėl griežto Stambulo susitarimo laikymosi, ypač dėl humanitarinio koridoriaus nenaudojimo kariniais tikslais“, sakoma Kremliaus pranešime.

Rusija šeštadienį pareiškė stabdanti savo dalyvavimą susitarime, leidusiame atnaujinti dėl invazijos nutrūkusį Ukrainos grūdų eksportą, ir apkaltino Ukrainą dronų atakomis prieš jos laivus okupuotame Kryme.

Kyjivas Kremliaus kaltinimus pavadino „melaginga dingstimi“.

Tuo pat metu Rusijos kariuomenė apkaltino Jungtinę Karalystę padėjus Ukrainai planuoti dronų ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuoto Krymo Sevastopolio uoste. Londonas šiuos kaltinimus atmeta.

Rusijai sustabdžius dalyvavimą susitarime, vėl kilo nerimas, kad pasaulyje gali pritrūkti maisto, nes grūdų susitarimas yra itin svarbus siekiant sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę.

Susitarimas, kuris turėjo būti atnaujintas lapkričio 19 dieną, jau leido eksportuoti per 9,7 tonos ukrainietiškų grūdų.

Visgi keli ukrainietiškų grūdų pakrauti laivai pirmadienį ir antradienį vėl pasinaudojo jūrų koridoriumi.

Turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, anksčiau antradienį paskelbęs, kad R.T.Erdoganas kalbėsis su V.Putinu ir Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, pareiškė: „Tikime, kad tai įveiksime... (susitarimas dėl grūdų) naudingas visiems.“

Pirmadienį R.T.Erdoganas pareiškė, kad Turkija dės pastangas išsaugoti susitarimą nepaisant Rusijos abejonių.

Kremlius savo ruožtu pareiškė, kad tolesnis susitarimo vykdymas Rusijai nedalyvaujant būtų „pavojingas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas