Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Reuters“ atskleidė: ukrainiečiai į rusus šaudo Maskvos sąjungininkės šaudmenimis

Vienuolika Indijos ir Europos vyriausybių bei gynybos pramonės pareigūnų ir „Reuters“ atlikta komercinių muitinės duomenų analizė atskleidė, kad Indijos ginklų gamintojų parduotus artilerijos sviedinius Europos pirkėjai nukreipė į Ukrainą, o Naujasis Delis, nepaisant Maskvos protestų, nesikišo, kad sustabdytų šią prekybą, rašoma išskirtiniame agentūros straipsnyje.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“

Anot šaltinių, šaudmenys, skirti Ukrainos gynybai nuo Rusijos remti, perduodami jau daugiau nei metus. Indijos ginklų eksporto taisyklės riboja ginkluotės naudojimą tik deklaruotam pirkėjui, kuris rizikuoja, kad būsimi pardavimai bus nutraukti, jei bus vykdomi neleistini perdavimai.

Teigiama, kad Kremlius šį klausimą kėlė jau mažiausiai du kartus, įskaitant liepos mėn. vykusį Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir jo kolegos iš Indijos susitikimą, nurodė trys Indijos pareigūnai.

Sergejuss Lavrovas / Scanpix nuotr.
Sergejuss Lavrovas / Scanpix nuotr.

Tuo tarpu sausio mėnesį Indijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Randhiras Jaiswalas spaudos konferencijoje pabrėžė, kad Indija nesiuntė ir nepardavė artilerijos sviedinių Ukrainai.

Du Indijos vyriausybės ir du gynybos pramonės šaltiniai agentūrai „Reuters“ tvirtino, kad Naujasis Delis pagamino tik labai nedidelį Ukrainos naudojamos amunicijos kiekį. Vienas jų apskaičiavo, kad tai sudaro mažiau nei 1 proc. visų Kyjivo nuo karo pradžios importuotų ginklų.

Naujienų agentūrai nepavyko nustatyti, ar Europos užsakovai šaudmenis perpardavė, ar padovanojo Kyjivui.

Tarp Europos šalių, siunčiančių indišką amuniciją Ukrainai, yra Italija ir Čekija, kuri vadovauja iniciatyvai tiekti Kyjivui artilerijos sviedinius iš ne Europos Sąjungos šalių, teigė vienas Ispanijos ir vienas aukšto rango Indijos pareigūnas, taip pat buvęs valstybinės bendrovės „Yantra India“, kurios amuniciją naudoja Ukraina, vadovas.

Nesiėmė jokių veiksmų

Vienas Indijos pareigūnas pažymėjo, kad Naujasis Delis stebi padėtį, bet ir pripažino, jog Indija nesiėmė jokių veiksmų tiekimui į Europą apriboti.

„Scanpix“/AP nuotr./Indijos premjeras Narendra Modi lankosi Kyjive.
„Scanpix“/AP nuotr./Indijos premjeras Narendra Modi lankosi Kyjive.

Naujasis Delis ir Vašingtonas, pagrindinis Ukrainos saugumo rėmėjas, pastaruoju metu stiprina bendradarbiavimą gynybos ir diplomatijos srityje, nes Kinijos galia, kurią abi šalys laiko pagrindine savo varžove, auga.

Tačiau Indija palaiko draugiškus ryšius ir su Rusija, kuri dešimtmečius buvo pagrindinė jos ginklų tiekėja. Be to, šalies premjeras Narendra Modi atsisakė prisijungti prie Vakarų vadovaujamo sankcijų Maskvai režimo.

Šeši agentūros pašnekovai teigė, kad Naujasis Delis, ilgą laiką buvęs didžiausias pasaulyje ginklų importuotojas, mato užsitęsusį karą Europoje kaip galimybę plėtoti savo besikuriantį ginklų eksporto sektorių.

O šaudmenų jau trečius metus prieš Rusijos agresiją kovojančiai Ukrainai trūksta nuolat.

Pasak „Reuters“, Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto analitinio centro duomenys rodo, kad 2018-2023 m. Indija eksportavo ginklų už kiek daugiau nei 3 mlrd. dolerių.

Gynybos ministras Rajnathas Singhas rugpjūčio 30 d. konferencijoje sakė, kad praėjusiais finansiniais metais gynybos eksportas viršijo 2,5 mlrd. dolerių ir kad Naujasis Delis nori iki 2029 m. jį padidinti iki maždaug 6 mlrd. dolerių.

Tuo tarpu muitinės duomenys atskleidė, kad per dvejus metus iki 2022 m. vasario mėn. invazijos trys pagrindiniai Indijos šaudmenų gamintojai – „Yantra“, „Munitions India“ ir „Kalyani Strategic Systems“ – eksportavo šaudmenų komponentų į Italiją ir Čekiją, taip pat Ispaniją ir Slovėniją už 2,8 mln. dolerių.

O nuo plataus masto invazijos pradžios iki 2024 m. liepos mėn. šis skaičius išaugo iki 135,25 mln. dolerių, rodo duomenys, įskaitant sukomplektuotą amuniciją, kurią Indija pradėjo eksportuoti į keturias valstybes.

Stenfordo universiteto Indijos gynybos ekspertas Arzanas Taraporas sakė, kad Naujojo Delio siekis plėsti ginklų eksportą greičiausiai buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs jos ginklų perdavimą Ukrainai.

Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys
Ukrainos pajėgų generalinis štabas/Ukrainos karys

„Tikriausiai staiga pastaruoju metu plečiant veiklą, pasitaikė kai kurių galutinio vartotojo pažeidimų atvejų“.

Tuo tarpu Walteris Ladwigas, Pietų Azijos saugumo ekspertas iš Londono karališkojo koledžo, įvertino, kad santykinai nedidelio kiekio šaudmenų nukreipimas buvo geopolitiškai naudingas Naujajam Deliui.

„Tai leidžia Indijai parodyti partneriams Vakaruose, kad Rusijos ir Ukrainos konflikte ji nėra „Rusijos pusėje“, – sakė jis ir pridūrė, kad Maskva turi mažai įtakos Delio sprendimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas