Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Reuters“: Kinija boikotuoja susitikimą Šveicarijoje ir bando „prastumti“ savo taikos planą

Kinija, praleisianti savaitgalį vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl taikos plano Ukrainai, viliojo ne vieną vyriausybę savo alternatyviu planu, naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtino dešimt diplomatų. Vienas iš jų Pekino kampaniją pavadino „subtiliu visuotinio susitikimo Šveicarijoje boikotu“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Kinijos lyderis Xi Jinpingas, Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Kinijos lyderis Xi Jinpingas, Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis / 15min koliažas

Anksčiau pranešta, kad Šveicarijos Liucernos Alpių kurorte vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime dėl Ukrainos taikos užsiregistravo dalyvauti 90 valstybių ir organizacijų.

Jo tikslas – paremti Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio taikos pasiūlymus, įskaitant visišką Rusijos karių išvedimą iš Ukrainos. Nors į šią savaitę japonų žiniasklaidos paskelbtą galutinio susitikimo pareiškimo kopiją šis punktas nėra įtrauktas.

Rusija nebuvo pakviesta prisijungti prie susitikimo, kuris sukvies dešimčių pasaulio valstybių lyderius. Maskva ne kartą pabrėžė, jog toks susitikimas yra absurdiškas ir bevaisis.

Tuo tarpu glaudžius santykius su Rusija palaikanti Kinija pareiškė nedalyvausianti taikos konferencijoje, nes ši neatitinka Pekino reikalavimų, kurių vienas – būtinas Maskvos dalyvavimas.

Ukraina, Jungtinės Valstijos ir kitų Vakarų šalių vyriausybės aktyviai ragino Kiniją prisijungti, nes siekė aukščiausiojo lygio susitikimo teisėtumo ir plataus sutarimo dėl būsimo taikos proceso gairių.

Pokalbiuose su besivystančiomis šalimis Kinija atvirai nekritikuoja Šveicarijos aukščiausiojo lygio susitikimo ir tiesiogiai neprašo šalių susilaikyti, „Reuters“ pažymėjo Pekine dirbantys diplomatai.

Tačiau vienas iš šaltinių, informuotas apie ryšių palaikymą, tvirtino, kad Pekinas besivystančių šalių atstovams aiškino, jog susitikimas tik pratęs karą. Tuo tarpu du diplomatai, tiesiogiai susipažinę su šiuo klausimu, nurodė, kad Kinija savo ruožtu pranešė Vakarų valstybėms, jog daugelis besivystančių šalių pritaria jos požiūriui į konferenciją.

Praėjusią savaitę Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning aiškino, kad Pekinas nuoširdžiai tikisi, jog taikos konferencija netaps platforma, naudojama blokinei konfrontacijai sukurti.

„Nedalyvavimas joje nereiškia, kad nepritariame taikai“, – pabrėžė Mao Ning.

„Reuters“ skelbia, kad, artėjant aukščiausiojo lygio susitikimui, Kinija suintensyvino informavimo veiklą, organizuodama susitikimus su atvykstančiais užsienio šalių aukšto rango pareigūnais, skambindama telefonu ir rašydama žinutes užsienio misijoms.

Pekino specialusis pasiuntinys Eurazijos reikalams Li Hui praėjusį mėnesį lankėsi Turkijoje, Egipte, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir susitiko su besivystančių šalių pareigūnais jų ambasadose Pekine, žurnalistams atskleidė šaltiniai.

Aiškindama, kodėl nedalyvaus aukščiausiojo lygio susitikime, Kinija bandė įkalbėti besivystančias šalis prisijungti prie šešių punktų taikos plano, kurį praėjusį mėnesį paskelbė kartu su Brazilija.

Alternatyviame pasiūlyme raginama surengti tarptautinę taikos konferenciją „tinkamu laiku, kurį pripažįsta ir Rusija, ir Ukraina, kurioje lygiomis teisėmis dalyvautų visos šalys, taip pat būtų sąžiningai aptarti visi taikos planai“, rašo „Reuters“.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pasiūlė, kad tokią konferenciją galėtų surengti Kinija. Autoritarinis prezidentas Vladimiras Putinas taip pat išreiškė paramą Kinijos planui taikiai sureguliuoti krizę, sakydamas, kad Pekinas puikiai supranta, kas už to slypi.

Keturiasdešimt penkios šalys išreiškė paramą šiam pasiūlymui, o daugiau nei dvi dešimtys prie jo prisijungė arba „rimtai svarsto“, praėjusią savaitę pranešė šalies užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Agentūra „Reuters“ negalėjo nepriklausomai nustatyti, kokį poveikį turėjo Kinijos lobizmas, tačiau registruotų Liucernos aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvių skaičius sumažėjo nuo 107, kurie, kaip teigė V.Zelenskio administracija, buvo patvirtinti iki birželio pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius