Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 18 /12:33

„Reuters“ šaltiniai atskleidė, kodėl sprogo tūkstančiai „Hezbollah“ pranešimų gaviklių

Izraelio šnipinėjimo agentūra „Mossad“ likus keliems mėnesiams iki antradienį įvykusių sprogimų Libano grupuotės „Hezbollah“ importuotuose 5 000-iuose pranešimų gaviklių implantavo sprogmenų, „Reuters“ sakė aukštas Libano saugumo šaltinis ir dar vienas pašnekovas.

Ši operacija buvo precedento neturintis „Hezbollah“ saugumo pažeidimas, per kurį visame Libane detonavo tūkstančiai pranešimų gaviklių, žuvo devyni žmonės ir buvo sužeista beveik 3 000 žmonių, įskaitant grupuotės kovotojus ir Irano pasiuntinį Beirute.

Libano saugumo šaltinis teigė, kad tai buvo Taivane įsikūrusios bendrovės „Gold Apollo“ gavikliai, tačiau bendrovė pareiškime nurodė, kad šių prietaisų negamino. Ji teigė, kad juos pagamino bendrovė BAC, turinti licenciją naudoti jos prekės ženklą, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Irano remiama „Hezbollah“ pažadėjo atkeršyti Izraeliui, kurio kariuomenė atsisakė komentuoti sprogimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libane sprogo šimtai pranešimų gaviklių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libane sprogo šimtai pranešimų gaviklių

Trečiadienį paskelbtame pareiškime „Hezbollah“ teigė, kad „pasipriešinimas šiandien, kaip ir bet kurią kitą dieną, tęs savo operacijas, kuriomis siekiama paremti Gazą, jos žmones ir pasipriešinimą, o tai yra atskiras kelias nuo griežtos bausmės, kurios nusikalstamas priešas (Izraelis) turėtų sulaukti kaip atsako į antradienio žudynes“.

Planas rengtas daug mėnesių, bet jį teko įvykdyti anksčiau

Keletas šaltinių „Reuters“ sakė, kad sąmokslas buvo rengiamas daug mėnesių.

Aukšto rango Libano saugumo šaltinis teigė, kad grupuotė iš „Gold Apollo“ užsisakė 5 000 pranešimų gaviklių, kurie, kelių šaltinių teigimu, į šalį buvo atgabenti anksčiau šiais metais.

Izraelio ir JAV šaltiniai leidiniams „Axios“ ir „Al-Monitor“ teigė, kad sprogimai iš pradžių buvo planuojami kaip „totalinio“ puolimo prieš „Hezbollah“ pradžia.

Tačiau pastarosiomis dienomis Izraelis susirūpino, kad „Hezbollah“ sužinojo apie planą, todėl sprogimai buvo surengti anksčiau.

„Tai buvo momentas, kai reikėjo pasinaudoti situacija arba viską prarasti“, – „Axios“ sakė JAV pareigūnas.

VIDEO: Beprecedentė ataka Libane: šimtai pranešimų gaviklių sprogimų, tūkstančiai sužeistų

Gamino kita Europos bendrovė

„Gold Apollo“ įkūrėjas Hsu Ching-Kuangas teigė, kad pranešimų gaviklius pagamino Europos bendrovė, turinti teisę naudoti įmonės prekės ženklą, kurio pavadinimo jis negalėjo iš karto patvirtinti. Bendrovė atskirai pareiškime nurodė BAC kaip tą įmonę, tačiau Hsu Ching-Kuangas atsisakė konkretizuoti jos buvimo vietą. Vėliau Taivano bendrovė paskelbė, kad gaviklius gamino Vengrijos įmonė „BAC Consulting“.

„Produktas buvo ne mūsų. Tik ant jo buvo mūsų prekės ženklas“, – trečiadienį žurnalistams šiauriniame Taivano mieste Naujajame Taibėjuje esančiuose bendrovės biuruose sakė pašnekovas.

Aukšto rango Libano saugumo šaltinis patvirtino pranešimų gaviklio modelio AR924 nuotrauką. Šis gaviklis, kaip ir kiti, belaidžiu ryšiu priima ir rodo tekstinius pranešimus, bet jame nėra telefono ryšio.

„Gold Apollo“ pareiškime teigiama, kad AR924 modelį gamino ir pardavinėjo BAC.

„Mes tik suteikiame leidimą naudoti prekės ženklą ir nedalyvaujame projektuojant ar gaminant šį gaminį“, – sakoma pareiškime.

Du šaltiniai, susipažinę su grupuotės operacijomis, šiais metais agentūrai „Reuters“ sakė, kad „Hezbollah“ kovotojai naudojo pranešimų gaviklius kaip žemų technologijų ryšio priemonę, kad išvengtų Izraelio vykdomo buvimo vietos sekimo.

Šaltinis: „Mossad“ į prietaiso vidų įdėjo plokštę su sprogstamąja medžiaga

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libane sprogo šimtai pranešimų gaviklių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libane sprogo šimtai pranešimų gaviklių

Tačiau vyresnysis Libano šaltinis teigė, kad Izraelio šnipinėjimo tarnyba šiuos įrenginius modifikavo „gamybos lygiu“.

„Mossad“ į prietaiso vidų įdėjo plokštę su sprogstamąja medžiaga, kuri gauna kodą. Ją labai sunku aptikti bet kokiomis priemonėmis. Netgi bet kokiu prietaisu ar skeneriu“, – sakė šaltinis.

Šaltinis sakė, kad 3 000 pranešimų gaviklių sprogo, kai į juos buvo išsiųsta užkoduota žinutė, kartu suaktyvinusi sprogmenis.

Kitas saugumo šaltinis agentūrai „Reuters“ sakė, kad naujuose gavikliuose buvo paslėpta iki trijų gramų sprogmenų, kurių „Hezbollah“ nepastebėjo ištisus mėnesius.

„Gold Apollo“ įkūrėjas Hsu Ching-Kuangas sakė, kad nežino, kaip buvo galima sukonfigūruoti pranešimų gaviklius taip, kad jie sprogtų.

Izraelis nekomentuoja

Izraelio pareigūnai iš karto neatsakė į „Reuters“ prašymus pateikti komentarus.

„Reuters“ išanalizuotose sprogusių gaviklių nuotraukose matomas formatas ir lipdukai ant nugarėlės, atitinkantys „Gold Apollo“ pagamintus gaviklius.

Vienas „Hezbollah“ pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad sprogimas buvo „didžiausias grupuotės saugumo pažeidimas“ nuo spalio 7 d., kai prasidėjo Izraelio ir „Hezbollah“ sąjungininkės „Hamas“ konfliktas Gazos Ruože.

„Tai būtų didžiausia kontržvalgybos nesėkmė, kurią „Hezbollah“ patyrė per pastaruosius dešimtmečius“, – sakė buvęs JAV vyriausybės nacionalinio žvalgybos pareigūno pavaduotojas Artimųjų Rytų klausimais Jonathanas Panikoffas.

„Sudaužykite savo telefonus“

Vasario mėn. „Hezbollah“ parengė karo planą, kuriuo siekiama pašalinti grupuotės žvalgybos infrastruktūros spragas. Per Izraelio smūgius Libane jau buvo nukauta apie 170 kovotojų, tarp jų vienas aukšto rango vadas ir aukščiausio rango „Hamas“ pareigūnas Beirute.

Vasario 13 d. per televiziją transliuotoje kalboje grupuotės generalinis sekretorius Hassan Nasrallah griežtai perspėjo šalininkus, kad jų telefonai yra pavojingesni už Izraelio šnipus, sakydamas, kad jie turėtų juos sudaužyti, užkasti arba užrakinti geležinėje dėžėje.

Vietoj to grupė nusprendė išdalyti „Hezbollah“ nariams pranešimų gaviklius – nuo kovotojų iki medikų, dirbančių pagalbos tarnybose.

Remiantis „Reuters“ peržiūrėta filmuota medžiaga iš ligoninių, sprogimai sužalojo daug „Hezbollah“ narių. Sužeisti vyrai turėjo įvairaus laipsnio veido sužeidimų, trūko pirštų ir matėsi plėštinės žaizdos ties klubais, kur tikriausiai buvo nešiojami gavikliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas