Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 07 /22:58

Rinkėjų apklausa: Prancūzijos parlamento rinkimuose pirmauja kairiųjų koalicija 

Prancūzijos parlamento rinkimų antrajame ture pirmauja plati kairiųjų koalicija, aplenkdama prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) centristus ir kraštutinius dešiniuosius, tačiau, remiantis prognozėmis, nei vieni, nei kiti nesurinks absoliučios daugumos. 
LUDOVIC MARIN / AFP
LUDOVIC MARIN / AFP

Likus dviem dienoms iki NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone ir trims savaitėms iki Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių, nė viena frakcija negaus absoliučios daugumos, todėl Prancūzija atsidūrė politinėje nežinioje ir neturi aiškaus kelio naujai vyriausybei suformuoti.

Kairiųjų Naujojo liaudies fronto koalicija, suformuota po to, kai E. Macronas praėjusį mėnesį paskelbė apie pirmalaikius rinkimus, suvienijo anksčiau smarkiai susiskaldžiusius socialistus, žaliuosius, komunistus ir kraštutinius kairiuosius.

Tačiau po birželio 30 dieną įvykusio pirmojo turo pirmavo RN, o visuomenės nuomonės apklausos prognozavo, kad po sekmadienį įvyksiančio antrojo turo RN gaus daugiausiai vietų Nacionalinėje Asamblėjoje. 

Sekmadienį įtakinga RN narė Marine Le Pen (Marin Le Pen) pareiškė, kad kraštutinių dešiniųjų pergalė Prancūzijoje buvo tik atidėta. 

„Banga kyla. Šį kartą ji pakilo nepakankamai aukštai, bet ji ir toliau kyla, todėl mūsų pergalė buvo tik atidėta“, – pareiškė ji televizijos transliuotojui TF1. 

Keturių apklausų bendrovių prognozės rodo, kad Naujojo liaudies fronto koalicija turėtų gauti 172–215 vietų parlamente, E. Macrono aljansas – 150–180 vietų, o kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinis sambūris“ (RN) – 115–155. 

E. Macronas kol kas viešai nekomentavo prognozių, tačiau paragino būti atsargiems ir analizuoti rezultatus, sakė vienas iš jo patarėjų, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas