Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkėjų apklausos: Bulgarijos centro dešinieji ir populistai žengia koja kojon

Tarp buvusio Bulgarijos premjero Boiko Borisovo centro dešinės partijos ir naujosios populistinės partijos, kuriai vadovauja į politiką pasukęs televizijos laidų vedėjas Slavis Trifonovas, verda arši kova, rodo balsavusių rinkėjų apklausos, kurių rezultatai paskelbti užsidarius balsavimo apylinkėms sekmadienį.
Boiko Borisovas
Boiko Borisovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Bulgarija

Bulgarai sekmadienį antrą kartą per tris mėnesius renka parlamentą, tikėdamiesi, jog šįkart politinės partijos sugebės susitarti dėl stabilios koalicinės vyriausybės.

Kelios balsavusiųjų apklausos prognozuoja, kad S.Trifonovo partija ITN pralenks B.Borisovo partiją GERB ne daugiau nei vienu procentu.

Analitikė Genoveva Petrova kanalui bTV teigė, kad rinkimai greičiausiai baigsis „fotofinišu“.

Smarkiai nukentėjusi po masinių antikorupcinių protestų 2020 metų vasarą, GERB liko izoliuota smarkiai susiskaldžiusiame parlamente po ankstesnių balandį vykusių rinkimų ir, nepaisant to, kad gavo daugiausia balsų, nerado partnerių koalicijai.

Nuo to laiko 62 metų B.Borisovas – buvęs asmens sargybinis, turintis juodą karatė diržą – patyrė dar keletą smūgių, susijusių su laikinojo kabineto pareiškimais apie blogą valdymą ir įtarimus dėl korupcijos.

Smūgiu tapo ir beprecedentės JAV sankcijos Bulgarijos oligarchams, kuriems, pasak B.Borisovo kritikų, buvo sudaromos palankios sąlygos, kai jis valdė skurdžiausią ir labiausiai korumpuotą Europos Sąjungos (ES) šalį.

Pats B.Borisovas neigė padaręs neteisėtus veiksmus ir, eidamas sekmadienį balsuoti, pakartojo, kad laikinoji vyriausybė nesąžiningai elgėsi jo atžvilgiu ir kad „pasėjo chaosą“.

S.Trifonovo partija ITN pr balandį įvykusius rinkimus pelnė 17,6 proc. balsų ir nusileido tik GERB.

Rinkėjų aktyvumas 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku siekė tik 27,4 proc., palyginti su 40 proc. tuo pačiu metu balandžio mėnesį.

67 metų pensininkas Georgis Pančevas teigė esąs nepatenkintas dabartinės administracijos „išsišokimais“ ir balsavo už „stabilumą“ – tai aliuzija į politikos veteraną B. Borisovą, kurio politinė karjera neatsiejama nuo Bulgarijos pokomunistinės istorijos.

34 metų Viktorija Nikolova naujienų agentūrai AFP teigė, kad jos prioritetas yra „sveikatos, švietimo pokyčiai, mažiau korupcijos“.

Su dviem mažametėmis dukterimis atvykus balsuoti moteris teigė besitikinti, kad „užaugę jos vaikai neemigruos“.

„Nauji veidai“

Net jeigu GERB pavyks išsiveržti į priekį, „ji nevaldys“, nes kitos partijos nebendradarbiaus su ja, mano politikos analitikas Strahilas Delijski.

S.Trifonovo ITN jau atsisakė dirbti išvien su GERB, opozicijoje esančiais socialistais ar turkų mažumos partija MRF – tradicinėmis parlamento partijomis.

Vietoj to ITN tikisi pasiremti partijomis, iškilusiomis po praėjusią vasarą vykusių protestų – dešiniojo sparno atstove „Demokratine Bulgarija“ kuri, pasak apklausų, gali surinkti 12 proc. balsų, ir kairiojo sparno partija „Nenusileiskime! Šalin Mafiją!“, galinčia surinkti 5–6 proc. balsų.

Pats S.Trifonovas neiškėlė savo kandidatūros ir neketina pretenduoti į premjero pareigas.

„Laikas pabaigti, ką pradėjome, ir visiškai pakeisti valdymo modelį“, – parašė politikas feisbuke, pridurdamas, jog tikisi, kad naujajai administracijai vadovaus „jauni žmonės, nauji veidai“.

„Demokratinės Bulgarijos“ įkūrėjas Hristo Ivanovas kreipėsi į rinkėjus paragindamas „versti naują puslapį“.

Sukčiavimas per rinkimus

Jeigu balsavimo rezultatai lems naujus rinkimus, pasak Naujojo Bulgarijos universiteto profesoriaus Antonio Todorovo, „rinkėjai pavargs, jų parama demokratijai išseks“, o ekstremistai suskubs tuo pasinaudoti.

Visgi tyrimų instituto „Alpha Research Institute“ analitikė Boriana Dimitrova teigė kanalui bTV, jog „partijos supranta“, kad rinkėjai yra pavargę, todėl dės visas pastangas suformuoti vyriausybę.

Šiuose rinkimuose pirmą kartą balsavimas vykdomas visų pirma automatiniu nūdu, siekiant sumažinti sukčiavimo galimybę.

Tačiau šis būdas nėra labai patrauklus vyresnio amžiaus ir menkiau technologijas įvaldžiusiems balsuotojams, teigė Sofijos Analizės ir rinkodaros centro direktorius Julius Pavloffas.

„Tai buvo pirmas kartas, kai nėjome balsuoti – balsavimo mašinos mums yra per daug sudėtingos“, – teigė vienas 90 metų rinkėjas, paskambinęs radijo stočiai BNR.

J.Pavloffas pridėjo, kad „puikus oras po ilgų ribojamųjų priemonių mėnesių reiškia, jog daugelis žmonių išvyko ilsėtis“.

Laikinoji vyriausybė pasiryžo pamėginti apriboti plačiai paplitusį balsų pardavinėjimą ir rinkėjų bauginimus – tai būdinga partijoms praktika, teiga Sofijoje įsikūręs Kovos su korupcija finansavimo fondas, leidžianti papildomai gauti 5–19 proc. balsų.

Pastaruoju metu buvo sulaikyta daugiau nei 900 žmonių dėl įtarimų mėginus papirkti neturtingus rinkėjus 20–50 levų (10–25 eurų) sumomis, malkomis ar net tokiais pagrindiniais maisto produktais kaip miltai, duona ar lęšiai, penktadienį pranešė Vidaus ministras Boiko Raškovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito