Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Rodo Stalino ir Hitlerio susitikimo nuotrauką: ar toks tikrai vyko?

Socialiniuose tinkluose plinta dviejų totalitarinių diktatorių – Adolfo Hitlerio ir Josifo Stalino – rankų paspaudimo nuotrauka. Tačiau iš tiesų tokios nuotraukos nebuvo įmanoma užfiksuoti, nes Hitleris ir Stalinas niekada nebuvo susitikę, o pranešimai apie jų tariamą susidūrimą gyvai neturi pakankamo patikimo pagrindo.
J.Stalinas ir A.Hitleris tariamo susitikimo metu
J.Stalinas ir A.Hitleris tariamo susitikimo metu

Socialiniame tinkle „Facebook“ (čia), X (buv. „Twitter“) (čia) ir kai kuriose interneto svetainėse (čia) platinamoje nuotraukoje vaizduojama kaip A.Hitleris tariamai spaudžia ranką J.Stalinui.

Nors nuotrauka pateikiama kaip autentiška, tačiau nenurodoma, kada ir kokiomis aplinkybėmis ji galėjo būti padaryta.

Tam tikru laikotarpiu Sovietų Sąjunga ir nacistinės Vokietijos reichas palaikė gana intensyvius diplomatinius ryšius.

Šio bendradarbiavimo viršūnė buvo 1939 m. sudarytas nepuolimo paktas ir jo slaptasis protokolas (Molotovo-Ribbentropo paktas), kuriuo Skandinavija, Baltijos šalys ir Rytų Europa buvo padalytos į Vokietijos ir SSRS įtakos sferas.

Tačiau asmeninio susitikimo tarp abiejų diktatorių niekada nebuvo – kontaktai daugiausia vyko Užsienio reikalų ministerijos (iš sovietų pusės – Liaudies komisariato) lygmeniu.

Vokiečių istorijos tyrinėtojo, mokslų daktaro Jörgo Ganzenmüllerio teigimu, asmeninis A.Hitlerio ir J.Stalino susitikimas buvo neįmanomas:

„Nėra jokių dokumentinių įrodymų, kad A.Hitleris ir J.Stalinas kada nors buvo susitikę. Niekur pasaulyje. Jie niekada nebuvo susitikę.

Ir iš tiesų Hitleris visada uoliai vengė šio susitikimo. Nes nacionalsocialistams Sovietų Sąjunga ir J.Stalinas buvo pagrindiniai priešai.

Vokiečiams Sovietų Sąjunga buvo karinis priešininkas, o bolševizmas – pagrindinis ideologinės konfrontacijos taikinys. Sovietų Sąjunga jiems atrodė kaip teritorija, kurią reikia užkariauti. Ir jei kur nors būtų buvusios A.Hitlerio ir J.Stalino nuotraukos kartu, A.Hitlerio šalininkai tai būtų vertinę labai neigiamai.

Todėl paktą, kuris dar vadinamas Hitlerio-Stalino paktu, 1939 m. rugpjūtį pasirašė Joachimas fon Ribbentropas ir Viačeslavas Molotovas, o ne J.Stalinas ir A.Hitleris.“

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinis archyvas/Žemėlapis ir paktas
Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinis archyvas/Žemėlapis ir paktas

Tariamas susitikimas – Ukrainoje

Gandus apie tariamą diktatorių susitikimą ilgą laiką skleidė buvęs Sovietų Sąjungos komunistų partijos centrinio komiteto narys ir pirmasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas. Viename iš savo interviu jis teigė:

„Hitleris ir Stalinas susitiko Lvive – tai dokumentas, tai ne paslaptis – ir bandė susitarti“, – prieš ketverius metus Rusijos propagandiniam televizijos kanalui „Rossija1“ kalbėjo dabar jau miręs buvęs Ukrainos vadovas.

Tačiau vėliau L.Kravčiukas paaiškino, kad nematė jokių dokumentų, patvirtinančių diktatorių susitikimą Lvive, o apie tai, kad toks buvo, jis „skaitė spaudoje“.

„Wikipedia“ nuotr./Leonidas Kravčiukas
„Wikipedia“ nuotr./Leonidas Kravčiukas

Brigadefiureris vietoje J.Stalino

Apie tai, kad dviejų diktatorių susitikimą neva įrodanti nuotrauka tėra montažas, galima spręsti ir atidžiau atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką.

Susitikimo montažo pagrindu tapo Lenkijos archyvuose saugoma istorinė nuotrauka, kurioje A.Hitleris įteikia apdovanojimą (Vokiečių ordino Auksinį kryžių) Konstantinui Hierlui.

K.Hierlas buvo vienas iš nacionalsocialistinės Vokietijos darbininkų partijos veteranų – senas A.Hitlerio bendražygis.

SA (vok. Sturmabteilung – „šturmo būrių“), dar vadintų „rudmarškiniais“, brigadefiureris.

Nacionalinis skaitmeninis archyvas, Lenkija/Konstantinas Hierlas atsiima apdovanojimą iš Adolfo Hitlerio rankų
Nacionalinis skaitmeninis archyvas, Lenkija/Konstantinas Hierlas atsiima apdovanojimą iš Adolfo Hitlerio rankų

15min verdiktas: melas. Internete pasklidusi A.Hitlerio ir J.Stalino nuotrauka – klastotė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams