Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 16 /15:06

Kremlius gniaužia skandalą: Rostovo teismas pripažino Rusijos kariuomenės buvimą Donbase

Rusijos Rostovo prie Dono teismas lapkritį kyšininkavimo byloje priėmė sprendimą, kuriame pripažįstama, kad separatistų kontroliuojamose Donecko ir Luhansko sričių teritorijose Ukrainoje buvo dislokuoti Rusijos kariuomenės daliniai. Kremlius tai neigia ir teismo sprendimą vadina klaida, praneša Vokietijos transliuotojas „Deutsche Welle“. Teismo sprendimas buvo paskelbtas viešai, bet netrukus dingo.
Separatistų smogikai su šunimis Donecke
Separatistų smogikai su šunimis Donecke / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos kariškių nebuvo ir nėra Ukrainos rytuose, ketvirtadienį pareiškė Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas.

„Turbūt kalbame apie tų, kurie parašė šį tekstą, klaidą. Tai neįmanoma, Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų pasiskelbusių respublikų teritorijoje nebuvo ir nėra. Rusijos ginkluotosios pajėgos yra Rusijos Federacijos teritorijoje“, – „Interfax“ cituoja D.Peskovą. Kartu Kremliaus atstovas atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija teikia humanitarinę pagalbą separatistinėms Donecko ir Luhansko liaudies respublikoms.

Daugelis Rusijos žiniasklaidos priemonių atkreipė dėmesį į lapkričio 10 d. Rostovo prie Dono Kirovsko rajono teismo nuosprendį korupcijos byloje, kurio tekste netiesiogiai nurodomas Rusijos kariuomenės buvimas Donbase. Šis teismo sprendimas buvo paskelbtas teismo svetainėje internete, bet po pusdienio iš ten buvo išimtas.

Teismo sprendimą galite pamatyti čia:

Nuosprendyje kalbama apie maisto tiekimą Rusijos kariams rytų Ukrainoje. Dokumente nurodyta, kad teisiamasis – vietos pareigūnas Zabalujevas V.N. – tarpininkavo duodant kyšius, kad nebūtų trukdoma tiekti maistą Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniams, dislokuotiems vadinamosiose Donecko ir Luhansko liaudies respublikose. Kaltinamasis buvo nuteistas 5,5 metų laisvės atėmimo bausmę atliekant kolonijoje.

„Jo pareigos apėmė maisto pirkimo ir pardavimo įsipareigojimų organizavimą ir vykdymą bei reikalingų atsargų sukaupimą sandėlyje <...> Maistas buvo skirtas išsiųsti RF ginkluotųjų pajėgų kariniams daliniams, dislokuotiems DLR ir LNR teritorijoje“, – rašoma bylos medžiagoje.

Kaltinamasis teismo posėdžio metu nurodė, kad maisto produktų pristatymai buvo vykdomi kartą per dvi savaites kolonomis „daugiau nei 70 transporto priemonių, kurių keliamoji galia apie 40 tonų, o bendra apimtis didesnė nei 1300 tonų“. Šios sunkvežimių kolonos vežė miltus, konservus ir šviežias daržoves. Vieno pristatymo kaina viršijo 130 milijonų rublių, kurių pakanka aprūpinti maistu apie 25 tūkstančius žmonių, rašo Znak.com. Teismo sprendime rašoma, kad produktų tiekimas vyko mažiausiai 2018 m. ir 2019 m. 2018 m. dėl sanitarinės kontrolės patikrinimo užlaikius krovinį sugedo maisto produktų už 30 mln. rublių.

Kaltinamasis teigė, kad vieno sunkvežimio kelionė pas separatistus tiekėjams kainavo 65–80 tūkst. Didelės išlaidos buvo susijusios su rizika vairuotojų gyvybei. Pasienyje jie atiduodavo dokumentus, nuimdavo nuo automobilių valstybinius numerius ir, „saugomi priimančiosios šalies“, važiuodavo per Ukrainos teritoriją.

Be to, teismo sprendime, atsižvelgiant į dalyvaujančio asmens parodymus, nurodyta, kad vairuotojus prieš reisą tikrindavo „majoro laipsnį turėjęs rusas“, o Donbaso teritorijoje sunkvežimius „saugojo priimančioji šalis“. Beje, teismas nustatė, kad kaltinamojo nurodytas majoras Rusijos kariuomenėje netarnavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas