Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai baiminasi antro prasiveržimo: paaiškino, ko siekia Ukrainos pajėgos

Ukrainos kariai naktį į sekmadienį bandė įžengti į Rusijos Kursko srities Belajos rajoną, esantį šalia Sudžos rajono, kur nuo antradienio vyksta karo veiksmai su sieną pralaužusiomis Ukrainos pajėgomis. Tai liudija vietos valdžios institucijų pareiškimai.
Ukrainos karys prie rusų parduotuvės Kursko srityje
Ukrainos karys prie rusų parduotuvės Kursko srityje / Socialinių tinklų nuotrauka

Imago / Scanpix nuotr./Kursko srities gyventojai
Imago / Scanpix nuotr./Kursko srities gyventojai

Šeštadienį į Belajos rajoną įžengė ukrainiečių diversijos ir žvalgybos grupė, taip ryte pranešė rajono administracijos vadovas Nikolajus Volobujevas. Padėtį rajone jis apibūdino kaip „stabilią, bet įtemptą“. Pasak N.Volobujevo, valdžios organams kyla klausimų dėl „tam tikrų momentų kai kuriose pasienio teritorijose“.

Po ukrainiečių diversijos ir žvalgybos grupės užėjimo Rusijos kariškiams „pavyko stabilizuoti padėtį“, vėliau sakė Kursko srities gubernatoriaus pareigas einantis Aleksejus Smirnovas. Pasak jo, „Belajos ir Obojano rajonuose karinių susirėmimų nėra, pasieniečiai ir kariškiai gina sieną“. A.Smirnovas paragino „neleisti kilti panikai“, tačiau pažymėjo, kad norintys išvykti iš šių rajonų „gali tai padaryti“.

Google Maps/Belaja
Google Maps/Belaja

Rusijos karinis „Telegram“ kanalas „Du majorai“ pirmasis pranešė apie Ukrainos pajėgų dalinių įžengimą į Belajos rajoną, remdamasis „patikrintais bendražygiais“. Pranešime kalbama apie „keliasdešimties kilometrų proveržį“, „tankų apšaudytą ligoninę“ ir Ukrainos pajėgų puolimą „plačiu frontu“. Pagal kanalo informaciją, viskas aplink Belajos kaimą buvo „užimta priešo“.

Po pusvalandžio vadinamieji z-kanalai ėmė neigti pranešimą apie proveržį. Aplink Belają jokių mūšių nebuvo, vaizdo įraše iš rajono centro sakė „RIA Novosti“ korespondentas Aleksandras Charčenka. Karinis tinklaraštininkas Jurijus Kotionokas rašė, kad „pranešimai apie „sienos proveržį Kursko srities Belajos rajone“ nepasitvirtino“, tačiau pripažino, kad „rajono centre girdimi kovos pasienyje garsai“. Kanalas „WarGonzo“ taip pat patvirtino padidėjusį priešininkų aktyvumą pasienyje.

Tačiau ryte tinklaraštininkas Jurijus Podoliaka rašė, kad priešo diversijos ir žvalgybos grupė „nuėjo labai toli“. „Jos judėjimas vyko ir prie Belajos kaimo“, – patikslino jis.

Panikuoja ir Belgorodo srities gyventojai

Vietos gyventojai naktį masiškai ėmė palikinėti kaimyninės Belgorodo srities Krasnaja Jarugos rajoną, sekmadienio rytą pranešė srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas. Jis išreiškė viltį, kad žmonės jau grįžo atgal.

Keliomis valandomis anksčiau internete pasirodė vaizdo įrašas, kurį tikriausiai nufilmavo Ukrainos kariškiai Porozo kaime, esančiame už 19 km nuo Kranaja Jarugos rajono.

„The Washington Post“: bandoma pakelti ukrainiečių kovinę dvasią

Panašu, kad Ukraina plečia savo įsiveržimo teritoriją Rusijoje, siekdama pakelti ukrainiečių kovinę dvasią, o Ukrainos pajėgų veiksmai vis labiau panašėja ne į trumpalaikį reidą, o į užsitęsusią operaciją, kuria siekiama nukreipti Rusijos pajėgas, pranešė „The Washington Post“ (WP).

Įsiveržimas į Kursko sritį leido Ukrainai pademonstruoti, kad ji vis dar pajėgi vykdyti sėkmingas puolamąsias operacijas, WP sakė Austrijos karo analitikas Franzas Stefanas Gady. Tai, su anonimiškumo sąlyga, patvirtino ir vienas Vakarų diplomatas Kyjive. „Ši operacija yra puikus momentas prieš JAV rinkimus vėl įtraukti šį konfliktą į žemėlapį“, – sakė diplomatas.

Penktadienį Rusijos gynybos ministerijai artimas kanalas „Rybar“ pranešė apie galimą pasirengimą bandymams prasiveržti ne tik Kursko, bet ir Belgorodo bei Briansko srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas