Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai išsigandę: ruošiasi 50 tūkst. ukrainiečių dronų kamikadzių atakai

Rusijos socialiniuose tinkluose, skirtuose karui Ukrainoje, tinklaraštininkai dalinasi savo pastebėjimais apie laukiančią Ukrainos pajėgų kontrataką. Panašu, kad tarp jų tvyro baimė dėl artėjančios tūkstančių mažų kamikadzių dronų atakos, galinčios smogti jų fronto linijoms, pranešė leidinys „Forbes“.
Ukrainos karys paleidžia droną
Ukrainos karys paleidžia droną / „Reuters“/„Scanpix“

Tinklaraštininko, pasivadinusio slapyvardžiu „Rusijos inžinierius“, įrašai paprastai sulaukia kelių tūkstančių peržiūrų, tačiau vienas iš naujausių jo įrašų susirašinėjimo platformoje „Telegram“ jau peržiūrėtas 1,9 mln. kartų.

Jis, remdamasis buvusiu Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos patarėju Oleksijumi Arestovyčiumi, teigė, kad ukrainiečių pajėgos ruošiasi dronų puolimui, ir pridūrė, kad sausio mėnesį šalies generalinė vadovybė paskelbė apie naujų taktinių dronų puolamųjų dalinių formavimą.

„Rusų inžinieriumi“ pasivadinęs tinklaraštininkas turimą informaciją sujungė į vieną naratyvą ir paskelbė savo prognozes apie miniatiūrinių atakos dronų puolimą.

„Realiai masiškas tokių dronų panaudojimas turėtų užgriūti mūsų pozicijas, išvesti iš rikiuotės mūsų techniką. Ir medžioti mus iki pat atskirų kovotojų“, – rašė tinklaraštininkas.

Jis pažymėjo, kad „neseniai tapo žinoma, kad, kalbant apie dronus, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pirkėjai Kinijoje supirko beveik visą FPV dronų komponentų rinką, netiesioginiais vertinimais, 50–100 tūkst. vienetų“.

„Jie jau yra parengę daugiau kaip tūkstantį šių modelių operatorių. Jie paverčia juos kamikadzėmis su formuojamo užtaiso kovine galvute iš arba su fragmentine granata. Ir visa tai jie kaupia prieš puolimą“, – pridūrė jis.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys kontroliuoja droną
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys kontroliuoja droną

Lenktyniniai bepiločiai orlaiviai, dar vadinami FPV dronais, yra mažesni už standartinius kvadrokopterius, tačiau turi galingus variklius, užtikrinančius didesnį nei 190 kilometrų per valandą greitį. Jiems trūksta sudėtingos elektronikos, užtikrinančios stabilų pakibimą ir sklandų skrydį, kad būtų galima gerai filmuoti. Tačiau jie skirti dideliam greičiui, skrydžiams sudėtingomis trasomis, juos pilotuojant naudojami vaizdo akiniai.

Dėl galingų variklių FPV dronas gali gabenti sunkų krovinį, įskaitant prieštankinę RPG kovinę galvutę arba RKG-3 granatą, tačiau tam gali prireikti papildomų baterijų. Iš esmės, šie dronai yra laikomi mirtinai veiksmingais ginklais.

Liepos mėnesį Ukrainos pajėgos surengė pirmąją improvizuotą FPV dronų ataką, kai kvadrokopteris, prieš sprogdamas, įskrido pro atviras duris į Rusijos karių užimtą pastatą.

Leidinys „Forbes“ atkreipė dėmesį, kad nuo to laiko FPV atakų padaugėjo – daugybė vaizdo įrašų užfiksavo smūgius tranšėjoms, tankams, transporteriams ir kitiems taikiniams.

Viename vaizdo įrašų rinkinyje matyti, kaip keli FPV dronai neria vidun pro atvirus rusų tankų liukus, kitame vaizduojamas rusų tankas, paslėptas po tiltu, ir jį persekiojantys bei galiausiai smogiantys FPV dronai. Tokių atakų sėkmės rodiklis paprastai siekia 50 proc.

Svarbiausia, kad, palyginti su kitais valdomaisiais ginklais ir bepiločiais orlaiviais, FPV atakos dronai yra pigūs ir lengvai prieinami.

Ankstesniame savo įraše „rusų inžinierius“ išvardijo komponentus, reikalingus FPV atakos dronui surinkti. Jų bendra kaina siekia 330 eurų, arba 391 eurą, jei naudojamas ne analoginis, o skaitmeninis ryšys. Kiti nurodo panašias kainas, kurios, priklausomai nuo tikslių specifikacijų, siekia šimtus dolerių, t. y. gerokai mažiau nei 2 000 JAV dolerių kainuojančio kvadrokopterio „Mavic 3 Pro“ kaina.

Daugelis Ukrainos grupių renka lėšas dideliam tokių dronų skaičiui įsigyti, pavyzdžiui, interneto provokatoriai NAFO, kurie renka lėšas 240 atakos dronų po 650 eurų, ir aktyvistas Serhijus Sternenko, siekiantis įsigyti 500 dronų po 325 eurų už vienetą, pažymėjo „Forbes“ apžvalgininkas Davidas Hamblingas.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys su dronu
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys su dronu

Rusijos pajėgos taip pat naudoja tokius dronus, tačiau skundžiasi biurokratiniais sunkumais ir oficialios paramos stoka jiems įsigyti.

Nors neabejotinai yra šimtai ar net tūkstančiai FPV atakos bepiločių orlaivių, 50 tūkst. jų reikštų precedento neturinčio masto atakas.

Kaip pažymėjo minėtas tinklaraštininkas, vienam dronui reikia vieno operatoriaus, be to, dėl to, kad yra tik tiek valdymo kanalų, vienu metu viename fronto kilometre galėtų būti tik keli dronai – tačiau jų bangos galėtų kilti tol, kol sunaikintų visus taikinius.

Publikuotame įraše „rusų inžinierius“ svarsto, kaip pasipriešinti kamikadzėms. Akivaizdūs metodai yra radijo ryšio trukdymas, tačiau jis iki šiol nebuvo veiksmingas prieš FPV dronus.

„Mūsų EW (elektroninės kovos) įrenginiai turi daug trūkumų – jų nėra daug, jie dideli ir patys savaime yra įdomūs taikiniai. Reikia daug mažų EW įrenginių, kad jie būtų visur“, – rašė tinklaraštininkas pažymėdamas, kad tam reikėtų laiko ir pinigų, kurių rusai neturi.

Jis taip pat užsiminė, kad trūksta nešiojamų kovos su dronais ginklų, kurie taip pat trikdo dronų valdymo signalus.

Gali prireikti kažko paprastesnio.

„Remiantis kovotojų atsiliepimais, prieš tokius FPV padeda būtent šautuvas, konkrečiai – „Saiga-12“, – rašė „rusų inžinierius“. – Jie skraido nedideliame aukštyje, ir geras šaulys gali numušti šį droną.“

„Saiga-12“ yra Rusijos karinis šautuvas, pusiau automatinis 12 kalibro ginklas, sukurtas Kalašnikovo AK konstrukcijos pagrindu. Nors šaulys, turintis tvirtus nervus ir gerą taiklumą, gali pataikyti į nedidelį FPV droną, skriejantį didesniu nei 100 km/val. greičiu, tai žaidimas, kuriame viskas, kas nėra idealus rezultatas, gali reikšti greitą mirtį, pastebėjo „Forbes“.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys paleidžia droną
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys paleidžia droną

Kol kas nepateikta jokių šautuvu numuštų dronų vaizdų.

Tinklaraštininkas taip pat dalijosi įžvalgomis apie maskuotės ir apsauginių bunkerių reikšmę bei ribotą FPV dronų veikimo spindulį – jis pateikė 5 kilometrų atstumą. O tai reiškia, kad įranga, atitraukta pakankamai toli nuo fronto linijos, turėtų būti saugi.

Samuelis Bendetas, Rusijos bepiločių orlaivių ekspertas, CNA ir CNAS analitinių centrų patarėjas, leidiniui „Forbes“ teigė, kad sunku įvertinti konkretų minėto asmens teiginį apie 50–100 tūkst. bepiločių orlaivių, tačiau, jo nuomone, grėsmė yra ganėtinai reali.

„Dabar visi sparčiai montuoja šiuos bepiločius orlaivius, – sakė S.Bendetas. – Tačiau net jei kalbama apie tūkstančius dronų, tokia grėsmė skamba įtikinamai.“

S.Bendetas tvirtino, kad kovai su tokia daugybe dronų reikėtų integruotos gynybos su bepiločių orlaivių keliama grėsme. Paprastai tai būtų jutikliai, skirti dronams aptikti, valdymas ir kontrolė bei įvairios priemonės jiems numušti – nuo slopintuvų iki raketų ir automatinių patrankų.

„Šis CUAS metodas turi būti visos kariuomenės koncepcija, jei jis veiktų taip, kaip aprašė „rusų inžinierius“ – o tai Rusijos kariuomenėje artimiausiu metu mažai tikėtina, atsižvelgiant į tai, kokioje padėtyje jie dabar yra gindamiesi nuo tokių bepiločių orlaivių atakų“, – teigė S.Bendettas.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys paleidžia droną
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys paleidžia droną

Tinklaraštininko teigimu, masinė dronų ataka bus vienkartinė ir, jo nuomone, tai – paskutinė galimybė Ukrainai priversti Rusiją pradėti derybas.

Jis taip pat pastebėjo, kad lenktyninių dronų pramonė per mėnesį pagamina apie 100 tūkst. FPV dronų, kurie iš viso kainuoja apie 50 mln. dolerių. Vien tik naujausia JAV karinės įrangos Ukrainai partija buvo įvertinta 400 mln. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas