Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai kaltina amerikiečius „daugybę kartų naudojus biologinį ginklą“: kiek tame tiesos?

Rusijos propagandos portalas „Tsargrad“ paskelbė išsamų straipsnį, kuriame, be kita ko, teigiama, kad Jungtinės Amerikos Valstijos neva „šimtus kartų“ naudojo biologinį ginklą. Šis teiginys yra melagingas: iš tikrųjų iki šiol nėra neginčijamų įrodymų, galinčių patvirtinti bent vieną iš minimų atvejų.
Radiacinės saugos pratybos Vilniaus rajone
Biologinis ginklas (asociatyvi nuotr.) / 15min, BNS nuotr.

Su Rusijos oligarchu Konstantinu Malofejevu siejamame „Tsargrad“ portale paskelbtame straipsnyje rašoma:

„Istorijoje nėra nė vieno įrodyto atvejo, kad Rusija būtų panaudojusi biologinį ginklą, juo labiau užsienyje. Tai reiškia, kad tokio atvejo niekada nebuvo. O amerikiečiai tokių atvejų turi šimtus“.

Biologinis ginklas – kolorado vabalai

Biologinio karo, kurį neva nori pradėti imperialistai, tema buvo aktyviai naudojama komunistų propagandoje dar XX a. ketvirtajame dešimtmetyje.

Vėliau, jau šeštajame dešimtmetyje, sovietinė spauda, taip pat Rytų Europos socialistinių šalių leidiniai kaltino JAV naudojant Kolorado vabalą kaip biologinį ginklą – mėtant jį iš lėktuvų Rytų Europoje.

1950 m. sovietų kontroliuojama Rytų Vokietijos vyriausybė tvirtino, kad amerikiečiai bando sugadinti derlių ir virš bulvių laukų skrisdami lėktuvais barsto kolorado vabalus.

1950 m. gegužės 23 d. ūkininkas Maxas Troegeris pastebėjo du amerikiečių lėktuvus, skriejančius virš jo laukų Rytų Vokietijos teritorijoje.

Kitą rytą, pasak Vokietijos Demokratinės Respublikos vyriausybės lankstinuko, ūkininkas buvo sukrėstas sužinojęs, kad jo laukai buvo padengti kolorado vabalais.

Potatobeetle.com nuotr./Propagandinis plakatas, dėl Kolorado vabalų Vokietijoje kaltinantis amerikiečius
Potatobeetle.com nuotr./Propagandinis plakatas, dėl Kolorado vabalų Vokietijoje kaltinantis amerikiečius

Spauda pranešė apie daugybę kitų atvejų, kai virš galvos skriejančius lėktuvus neva sekė bulvių vabalų antplūdis.

Politikai smerkė „amerikietiškuosius kenkėjus“, o vyriausybė išleido pranešimą apie „nusikalstamą amerikiečių imperialistų ataką prieš žmonių maisto išteklius“.

Vokietijos Demokratinė Respublika pradėjo mobilizuotis prieš priešo vabzdžius. Vyko didžiulė propagandos kampanija – lankstinukai, plakatai, istorijos spaudoje.

potatobeetle.com nuotr./Propagandinis plakatas, dėl Kolorado vabalų Vokietijoje kaltinantis amerikiečius
potatobeetle.com nuotr./Propagandinis plakatas, dėl Kolorado vabalų Vokietijoje kaltinantis amerikiečius

Kolorado vabalai buvo vaizduojami kaip maži amerikiečių kariai su kariškais batais ar šalmais. Jie buvo vadinami Amikafer – jankių vabalais. Vaikai visoje Rytų Vokietijoje buvo išsiųsti rinkti vabalų po pamokų.

Tačiau, pasak ekspertų, Kolorado vabalai Rytų Vokietijoje buvo aptinkami dar prieš prasidedant šeštajam dešimtmečiui, jų populiacija pradėjo sparčiai augti dėl kitų priežasčių, o menamas vabalų barstymas skrendant lėktuvu buvo tik dar viena sovietų propagandos idėja.

Korėjos kaltinimai

Bene plačiausia kampanija, kurios metu JAV vyriausybė buvo kaltinama biologinio ginklo naudojimu, buvo pradėta 1950-1953 m., Korėjos karo metu.

1950 m. šiaurinėje Korėjos pusiasalio dalyje įsitvirtino prosovietinis marionetinis Kim Il Sungo komunistinis režimas, remiamas sovietų okupacinės kariuomenės, ir pradėjo karinius veiksmus prieš Korėjos Respublikos vyriausybę, kuri tuo metu buvo įsitvirtinusi pietuose.

Šią invaziją Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pripažino agresija, ir į Korėją po JT vėliava buvo pasiųstos taikos palaikymo pajėgos, kurių pagrindą sudarė amerikiečių kariai.

Wikipedia.org nuotr./Kim Il Sungas (centre) jungtinio Korėjos darbo partijos ir Naujosios liaudies partijos suvažiavimo metu (1946 m.)
Wikipedia.org nuotr./Kim Il Sungas (centre) jungtinio Korėjos darbo partijos ir Naujosios liaudies partijos suvažiavimo metu (1946 m.)

Savo ruožtu Kim Il Sungą parėmė Mao Dzedongo komunistinis režimas (Kinijos Liaudies Respublika, KLR).

Kinijos kariai, dar vadinami Kinijos liaudies savanoriais, įsiveržė į Korėją o dėl jų įsikišimo karas užsitęsė iki 1953 m. ir baigėsi paliaubomis, kurios galioja iki šiol.

Baigėsi šnipštu

Būtent Kinijos Liaudies Respublika ir Šiaurės Korėja apkaltino Jungtines Valstijas naudojant biologinį ginklą, o Sovietų Sąjunga jas aktyviai palaikė.

Jungtinių Valstijų vyriausybė pasiūlė Tarptautiniam Raudonajam Kryžiui atlikti patikrinimą, tačiau SSRS tam paprieštaravo, teigdama, kad ši organizacija yra sutepta „bendradarbiavimu su fašistais“.

SSRS, kartu su draugais iš Kinijos liaudies respublikos surengė daugybę triukšmingų akcijų, siekdamos patraukti į savo pusę „demokratinių įsitikinimų mokslininkus“.

Tačiau galiausiai nepavyko pateikti jokių biologinio ginklo panaudojimo įrodymų.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Amerikiečių kariai Šiaurės Korėjoje
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Amerikiečių kariai Šiaurės Korėjoje

Vėliau Viačeslavas Ustinovas, buvęs Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministro pavaduotojo padėjėjas, prisiminė: „Išnagrinėjau visą medžiagą ir parengiau išvadą, žinoma, vidiniam naudojimui, kad nėra nieko, kas patvirtintų, jog amerikiečiai panaudojo biologinį ginklą. Manau, kad tai buvo propagandinis kinų ir korėjiečių žingsnis“.

Kitas sovietų diplomatas, Ilja Safronovas, sakė tą patį: „Penktojo dešimtmečio viduryje sužinojau, kad Molotovas pasirašė dokumentą, kuriame pripažino, jog Korėjoje nebuvo jokio biologinio karo. Tai buvo mūsų blefas“.

Išslaptintuose JAV vyriausybės dokumentuose nieko nerasta

Išslaptinti Amerikos vyriausybės dokumentai, susiję su biologinio ginklo kūrimu, rodo, kad toks darbas iš tiesų buvo vykdomas, o tam tikrame etape jis buvo labai intensyvus.

1937 m. JAV prezidentas Franklinas Delano Rooseveltas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos niekada nebus pirmosios, panaudojusios cheminį ar kitą masinio naikinimo ginklą, nebent juos pirmas panaudotų priešas.

Ir šis jo viešas pareiškimas, nors ir neturėjo oficialaus statuso, vis dėlto buvo laikomas savotišku politiniu imperatyvu, kai kalbama apie biologinio ginklo panaudojimą.

1969 m. rugpjūtį JAV prezidento įsakymu buvo sustabdyta cheminių ir biologinių medžiagų gamyba.

1972 m. JT buvo priimta Bakteriologinių ir toksinių ginklų kūrimo, gamybos ir saugojimo uždraudimo bei jų sunaikinimo konvencija, prie kurios prisijungė ir Jungtinės Valstijos.

15min verdiktas: melas. Nėra patikimos informacijos apie jokį JAV biologinio ginklo panaudojimo atvejį. Dėl šios priežasties „Tsargrad“ autorių teiginys yra melagingas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas