Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Rusai meluoja apie apsikeitimą karo belaisviais: pateikė išpūstus skaičius

Šių metų pradžioje, įvykus dar vienam apsikeitimui karo belaisviais tarp Ukrainos ir Rusijos, šios šalies propagandininkai gerokai iškraipo realius skaičius. Tvirtinama, kad esą Rusija perdavė Ukrainai mažiau belaisvių nei gavo ir kad į Ukrainą grįžo tik 173 asmenys.
Ukrainiečiai karo belaisviai
Ukrainiečiai karo belaisviai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusų propagandininkai tvirtina, kad mainais į 248 rusus Kyjivas susigrąžino tik 173 belaisvius.

Esą Rusija papildomai gavo 75 karius už penkis „Azovstal“ gynybos vadus, kuriuos prezidentas Volodymyras Zelenskis 2023 metų vasarą parsivežė iš Turkijos.

Apie tokius netolygius mainus prabilo Kremliaus marionete laikoma propagandininkė Margarita Simonian.

„Šiandien iš nelaisvės grįžo 248 mūsų kariai. Mainais į 173 jų karius. Padėjo JAE. Jiems tarpininkaujant mums pavyko iškeisti 75 mūsiškius į penkis „Azovcus“ – iš tų, kurie liepos mėn. grįžo iš Turkijos į Ukrainą“, – rašė ji.

Vėliau jos žodžius citavo įvairios Rusijoje veikiančios naujienų agentūros, pavyzdžiui, TASS.

M.Simonian žodžius patvirtino tik Rusijos žmogaus teisių kontrolierė Tatjana Moskalkova. Ji taip pat sakė, kad 75 Rusijos kariai buvo grąžinti be mainų.

Kitų oficialių pareiškimų, patvirtinančių netolygų mainų skaičių, Rusijoje nebuvo.

Tačiau Ukraina pateikia oficialius duomenis, apie tai skelbia Strateginės komunikacijos ir informacijos saugumo centras (SPRAVDI).

„Į tėvynę grįžo 230 žmonių, tarp jų – 130 kariškių, 55 nacionaliniai gvardiečiai, 38 pasieniečiai, vienas policininkas ir šeši civiliai“, – pateikia skaičius SPRAVDI.

Pasijuto apgauti

2022 metų rugsėjį per didelį apsikeitimą belaisviais Ukraina atidavė Rusijai su prezidentu Vladimiru Putinu siejamą prorusišką oligarchą ir politiką Viktorą Medvedčuką bei dar daugiau nei 50 rusų belaisvių, o mainais atgavo daugiau nei 200 karių, tarp jų ir Mariupolį bei „Azovstal“ ilgai gynusio pulko „Azov“ vadą Denysą Prokopenką „Redį“, jo pavaduotoją Sviatoslavą Palamarą „Kalyną“, „Azov“ vyresnįjį karininką Olehą Chomenką, 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadą Serhijų Volynskį „Volyną“ ir Ukrainos nacionalinės gvardijos 12-osios brigados vadą Denysą Šlehą.

A.Jermako „Telegram“ kanale paskelbtos nuotr./15min fotomontažas/Iš Rusijos nelaisvės namo sugrįžo 140 ukrainiečių, tarp jų – Mariupolio ir Gyvačių salos gynėjai
A.Jermako „Telegram“ kanale paskelbtos nuotr./15min fotomontažas/Iš Rusijos nelaisvės namo sugrįžo 140 ukrainiečių, tarp jų – Mariupolio ir Gyvačių salos gynėjai

Tuo metu Ukraina atgavo rekordiškai daug – 215 – belaisvių, įskaitant karius, vadovavusius Ukrainos pasipriešinimo simboliu tapusios Mariupolio metalurgijos gamyklos „Azovstal“ gynybai.

Penki kariuomenės vadai, įskaitant „Azovstal“ gynybos lyderius, buvo nugabenti į Turkiją vykdant iš anksto parengtą ir su turkų prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu suderintą operaciją.

Čia jie turėjo likti iki karo pabaigos, tačiau taip nenutiko.

Plačiau skaitykite: „Azov“ pulko vadai paleisti į laisvę, bet iki karo pabaigos privalės būti Turkijoje

Jau 2022 metų liepą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis grįžo į Ukrainą, kartu su savimi namo parsiveždamas penkis buvusius „Azov“ vadus, kovojusius mūšiuose dėl Mariupolio.

Kremlius iškart apkaltino Turkiją pažeidus apsikeitimo belaisviais susitarimą, kuris buvo pasirašytas praėjusiais metais.

Plačiau skaitykite: „Azovstal“ vadai grįžo į Ukrainą, Maskva sako – pažeistas susitarimas

Pasklidus žiniai apie belaisvių grįžimą, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija nebuvo apie tai informuota, ir kad Turkija žadėjo buvusius belaisvius laikyti savo žemėje.

„Azovo“ lyderių grąžinimas iš Turkijos į Ukrainą yra ne kas kita, kaip tiesioginis galiojančių susitarimų sąlygų pažeidimas. Šiuo atveju tiek Ukrainos, tiek Turkijos pusės pažeidė sąlygas“, – sakė Kremliaus atstovas D.Peskovas.

Apie tai, kad buvo papildomų susitarimų, oficialūs Kremliaus atstovai neužsiminė, taip pat nebuvo oficialiai pareikšta, kad tam tikras kiekis Rusijos karų vėliau bus grąžinta be mainų.

15min verdiktas: melas. Pavieniai Rusijos veikėjai pateikė informaciją apie netolygų apsikeitimą, tačiau tai nebuvo patvirtinta oficialiu lygmeniu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius