Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija atmetė Kofi Annano taikos plano Sirijoje terminus

Rusija pirmadienį atmetė Arabų ir Vakarų šalių raginimus paskelbti terminus, kada Sirijos režimas turi įvykdyti tarptautinio pasiuntinio Kofi Annano pateikto taikos plano reikalavimus.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ultimatumai ir dirbtiniai terminai retai kada padeda“, – sakė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per spaudos konferenciją Jerevane pirmadienį.

S.Lavrovas pridūrė, kad tik JT Saugumo Taryba, kurioje Rusija turi veto teisę, gali nurodyti terminus bet kuriems apribojimams Sirijos prezidentui Basharui al Asadui ir tai turi būti daroma pagal šešių punktų taikos planą.

„Kofi Annanas turi generalinio sekretoriaus ir Saugumo Tarybos mandatą; ir spręs apie tai, kaip ir kas vykdys jo pasiūlymus, JT Saugumo Taryba“, – sakė Rusijos ministras.

Vadinamajame Sirijos draugų susitikime Stambule Arabų ir Vakarų šalys praėjusį savaitgalį sutarė prašyti Jungtinių Tautų nurodyti B.al Assadui terminą, iki kurio pagal K.Annano planą būtų išspręstas metus nesiliaujantis konfliktas.

Plane reikalaujama, kad B.al Assadas atitrauktų savo pajėgas iš pagrindinių neramumo židinių, įvesti dviejų valandų paliaubas, kad pagalbos darbuotojai galėtų atgabenti krovinius ir suteiktų medicinos pagalbą tūkstančiams sužeistų civilių.

Tačiau jame nėra jokio konkretaus termino, kurio B.al Assadas turėtų laikytis.

Pasak S.Lavrovo, taikos planas nebus veiksmingas, jeigu sukilėliai nesutiks taip pat nutraukti ugnį. Reikalauti reikia iš abiejų barikadų pusių, mano jis.

„Žinoma, mes visi norime, kad ko greičiau liautųsi lietis kraujas, bet tokius reikalavimus reikia kelti visiems, kas kariauja Sirijoje“, – pabrėžė S.Lavrovas.

„Mes norime būtų draugais abiem pusėms Sirijoje“, – pridūrė jis

Rusija palaiko K.Anano planą, nurodė Rusijos URM vadovas.

„Taip, Sirijos vyriausybė privalo – tai parašyta Kofi Annano plane – privalo žengti pirmą žingsnį, privalo pradėti atitraukti pajėgas“, – sakė jis per spaudos konferenciją Jerevane.

„Tačiau, jeigu tokio atitraukimo pradžioje greitu laiku analogiškų veiksmų nedarys ir tie, kurie kovoja su vyriausybės pajėgomis, tai, aš nemanau, jog pasieksime rezultatų“, – perspėjo S.Lavorvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai