Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija baiminasi dėl savo Juodosios jūros laivyno: suskubo laivus slėpti dar toliau

Rusijos kariuomenės vadai iš Novorosijsko perkėlė Juodosios jūros laivyno laivus dėl galimos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tolimojo nuotolio raketų atakų grėsmės, socialiniuose tinkluose įvertino atvirųjų šaltinių duomenų (OSINT) analitikas HI Suttonas.
Rusijos karo laivynas
Rusijos karo laivynas / „AP“/„Scanpix“

„Tai tikriausiai yra atsakas į Ukrainos orlaivių keliamą grėsmę, taip pat į žinią, kad raketos „Storm Shadow“ gali būti naudojamos Rusijos teritorijoje. Atrodo, kad šiandien Rusijos karinis jūrų laivynas baigė Novorosijsko evakuaciją“, – rašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „X“.

Analitikas taip pat pasidalijo palydovine nuotrauka, kurioje matyti tuščias uostas.

Dieną prieš tai gerai informuoti Europos diplomatai naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad Kyjivas perdavė Jungtinėms Valstijoms ir Didžiajai Britanijai sąrašą taikinių Rusijos teritorijoje, kuriems norėtų smogti tolimojo nuotolio raketomis. Teigiama, kad sąraše yra vadavietės, degalų ir ginklų sandėliai, taip pat vietos, kur sutelkta priešininko gyvoji jėga.

Be JAV ATACMS raketų, Ukrainos kariuomenė taip pat tikisi galimybės naudoti britų raketas „Storm Shadow“ ir jų prancūzišką analogą SCALP. Didžiosios Britanijos valdžiai norint naudoti tokias raketas reikia Jungtinių Valstijų leidimo, o Prancūzijai tokio leidimo nereikia, agentūrai „Reuters“ paaiškino vienas prancūzų diplomatas.

Karo tyrimų instituto (ISW) duomenimis, jei smūgių ATACMS panaudojimo apribojimai bus panaikinti, grėsmė iškils Rostovo, Voronežo, Belgorodo, Kursko, Briansko, Orelio, Lipecko, Tambovo ir Kalugos regionams. Iš viso Rusijoje gali nukentėti 245 kariniai objektai, iš kurių tik 16 (6,5 proc.) yra oro pajėgų bazės, o likusieji – Rusijos brigadų bazės, štabai, vadavietės ir karinės gamyklos.

Britų leidinys „The Times“ įvertino, kad „Storm Shadow“ greičiausiai smogs laivyno bazei Novorosijske, kariniams aerodromams Krasnodaro krašte, oro pajėgų bazei Šaikovkoje ir keliems kitiems svarbiems kariniams objektams.

Pažymėtina, kad tai jau antroji Juodosios jūros laivyno evakuacija iš nuo plataus masto karo pradžios. Po kelių sėkmingų Ukrainos pajėgų smūgių, praėjusį rudenį Rusijos kariuomenė, baimindamasi bepiločių ukrainiečių jūrinių dronų, didžiąją dalį Juodosios jūros laivyno laivų iš Sevastopolio perkėlė į Krasnodaro kraštą. Dar keli laivai buvo perkelti į Feodosiją Krymo pusiasalio pietryčiuose.

„Twitter“ nuotr./Rusijos karo laivas.
„Twitter“ nuotr./Rusijos karo laivas.

Tą patį mėnesį Ukraina sunaikino du S-400 paleidimo įrenginius Kryme, „apakindama“ jų radarus bepiločiais orlaiviais ir pataikydama į juos jūrinėmis sparnuotosiomis raketomis „Neptun“. Tai leido atidengti pusiasalio priešlėktuvinę gynybą ir pasiekti karinio jūrų laivyno bazę Sevastopolyje. Taigi rugsėjo 13 d. dronais ir britų raketomis „Storm Shadow“ buvo smogta karo laivui „Minskas“ ir povandeniniam laivui „Rostovas prie Dono“.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos žvalgybos duomenimis, dėl padarytos žalos karinis jūrų laivynas prarado galimybę vykdyti plataus masto patruliavimą ir palaikyti Ukrainos uostų blokadą. Jam taip pat tapo sunkiau rengti smūgius prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas