Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija bando demonstruoti karinius raumenis: meluoja apie sprogimą

Spalio pabaigoje kelios Rusijos žiniasklaidos priemonės išplatino informaciją, kad Rusija smogė Vovčanskui „galingiausia pasaulyje nebranduoline bomba“ – termobariniu šaudmeniu ODAB-9000. Internete taip pat buvo paskelbtas tariamai šios bombos sukelto sprogimo vaizdo įrašas.
„Ivano“ sprogimo akimirka.
„Ivano“ sprogimo akimirka. / Tsarbomba.org nuotr.

2024 m. spalio 2 d. „Telegram“ kanaluose, o vėliau ir kituose socialiniuose tinkluose, imta platinti dezinformaciją, esą Rusijos kariuomenė Vovčansko puolimui panaudojo „visų bombų tėvu“ vadinamą sprogmenį.

Termobarinė arba vakuuminė bomba įtraukia deguonį ir sukelia intensyvų, aukštos temperatūros degimą. „Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus apžvalgos“ (angl. International Review of the Red Cross) – humanitarinės organizacijos leidžiamo tarptautinės teisės akademinio žurnalo – duomenimis, termobarinių ginklų naudojimas civilinėse teritorijose gali būti laikomas karo nusikaltimu.

„Shutterstock“/Karas Ukrainoje
„Shutterstock“/Karas Ukrainoje

Ši bomba žinoma kaip galingiausias nebranduolinis ginklas Rusijos arsenale, galintis sukelti 44 tūkst. kg trotilo ekvivalento griaunamąją jėgą.

Tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos griežtai paneigė teiginius apie šios bombos panaudojimą.

Pažymėta, kad ši bomba yra milžiniško dydžio ir svorio, todėl ją galima numesti tik tiesiai virš taikinio. Tik „didieji“ bombonešiai Tu-160, Tu-95 ir Tu-22M3 gali būti jos nešėjais.

Tačiau Ukrainos oro gynyba nepraleistų tokių gabaritų priešo lėktuvo.

Melagieną paneigė

Charkivo operatyvinės grupės atstovas viešiesiems ryšiams pulkininkas Vitalijus Sarancevas, komentuodamas rusų paskleistą dezinformaciją paaiškino, kad šiai amunicijai naudoti reikalingas tinkamas nešėjas, kuris teoriškai galėtų būti, pavyzdžiui, strateginis bombonešis Tu-160.

„Tačiau tokio orlaivio judėjimas nebuvo užfiksuotas. Buvo panaudotas mažesnio svorio ir galios šaudmuo, kurio sprogimą propagandininkai panaudojo „įspūdingam“ vaizdui sukurti“, – pažymėjo V.Sarancevas.

Karininkas pridūrė, kad tokie pranešimai gali būti informacinio karo, kuriuo siekiama įbauginti vietos gyventojus ir destabilizuoti regioną, dalis.

V.Sarancevas paragino naudotis patikrintais informacijos šaltiniais ir neskleisti Rusijos propagandininkų melagienų.

Su tuo, kad buvo panaudota būtent ODAB-9000 bomba, nesutinka ir užsienio karo ekspertai.

„Rusijos teiginiai, kad buvo panaudotas milžiniškas termobarinis ginklas ODAB-9000, neatrodo įtikinami“, – portalui „Newsweek“ sakė ginklų ekspertas ir žurnalistas Davidas Hamblingas.

Didžiulė bomba ODAB-9000 yra „kelis kartus didesnė už kitus Rusijos ginklus“, – „Newsweek“ sakė D.Hamblingas.

„Akivaizdžios žalos aplinkiniams pastatams nebuvimas rodo, kad sprogimas buvo mažesnio masto“, – sakė D.Hamblingas.

Kiti šaltiniai, įskaitant bent vieną įtakingą Rusijos karinį tinklaraštininką, teigė, kad Vovčanske panaudota bomba buvo mažesnė ODAB-1500. Tai „labiau tikėtina“, – paaiškino ekspertas.

Rusija anksčiau yra patvirtinusi, kad Ukrainoje naudojo bombas ODAB-1500.

Kyjivas taip pat pranešė, kad Rusija panaudojo termobarinius ginklus praėjus kelioms savaitėms nuo invazijos pradžios.

Vakarų vyriausybės greitai patvirtino, kad 2022 m. pradžioje Ukrainoje buvo naudojama daugkartinio paleidimo raketų sistema TOS-1A su termobarinėmis kovinėmis galvutėmis.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje

15min verdiktas: melas. Iš sprogimo padarinių aišku, kad tokio galingumo bomba negalėjo būti panaudota Ukrainoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito