Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija daro „labai brangiai kainuojančią“ taktinę klaidą: jos antrąją gynybos liniją bus lengviau pralaužti

Rusija padarė taktinę klaidą, nes per daug jėgų ir ginkluotės išleido pirmajai gynybos linijai, o giluminės linijos liko silpnesnės, „The Kyiv Independent“ sakė analitikai, kuriuos cituoja leidinys „Insider“.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / Imago / Scanpix nuotr.

Nors Rusija yra sukūrusi sudėtingą, daugiasluoksnę gynybą, kurią sudaro tankūs minų laukai, tankų kliūtys ir įtvirtinimai šimtų mylių ruože, ji nenaudoja jų strategiškai.

Iš pradžių lėtai vykęs Ukrainos kontrpuolimas pastarosiomis savaitėmis pasiekė pastebimų laimėjimų, ypač pralaužė pirmąją gynybos liniją Zaporožės fronte šalies pietuose.

Gynybos analitikas ir Carnegie Endowment for International Peace vyresnysis bendradarbis Michaelas Kofmanas laikraščiui „The Kyiv Independent“ sakė, kad Ukraina dabar stengiasi pralaužti antrąją liniją.

„Wilson Center“ nuotr./Michaelas Kofmanas
„Wilson Center“ nuotr./Michaelas Kofmanas

Ukrainos generolai teigia, kad antrąją gynybos liniją tikriausiai bus daug lengviau pralaužti, pranešė „Kyiv Independent“.

Nors Rusija yra sukūrusi „gynybą gylyje“, kurią sudaro daugybė pozicijų, išsidėsčiusių visoje teritorijoje, leidžiančių pajėgoms atsitraukti ir susilpninti priešo puolimą, didžiąją kontrpuolimo dalį ji praleido naudodama didžiąją dalį savo karių gynybai prieš pirmąją liniją, laikraščiui sakė analitikai.

Rusijos pajėgos taip pat rengė kontrpuolimus prieš šią liniją, o tai, pasak M.Kofmano, buvo „labai brangiai kainavusi strategija“, nes jos prarado daug šarvuotų kovos mašinų ir karių.

„Gynyba tikėjosi, kad [rusai] galės atsitraukti“, – laikraščiui sakė į pensiją išėjęs Ukrainos pulkininkas Viktoras Kivliukas, dirbantis analitiniame centre „Gynybos strategijų centras“. „Bet jei iš pirmosios linijos nebėra kam trauktis, kas gins antrąją?“, – kelia klausimą jis.

„Priešas turi daug pėstininkų, bet nepakankamai technikos ir pėstininkų kovos mašinų, tad yra priverstas bėgioti kojomis, kai kalbama apie manevrus“, – pastebėjo jis. „Jie daro tai, ką jiems liepia vadai, bet jų trūkumas neleidžia to daryti teisingai.“

Gynybinėms linijoms vadovavo Sergejus Surovikinas, Rusijos generolas, kurį buvę kolegos apibūdino kaip „absoliučiai negailestingą“ ir „menkai vertinantį žmonių gyvybes“, kaip anksčiau pranešė „Insider“.

S.Surovikinas, pramintas „generolu Armagedonu“, po birželio mėn. įvykusio „Vagnerio grupės“ maišto dingo iš visuomenės akiračio dėl savo ryšių su šia grupuote.

Dabar, vadovaujant generolui Valerijui Gerasimovui, Rusijos pajėgos, atrodo, naudoja kitokią strategiją, nei ta, kuriai buvo sukurtos gynybinės linijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai