Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 28 /12:56

Maskva pasiutusi dėl JAV dronų virš Juodosios jūros: grasina tiesiogine konfrontacija su NATO

Rusija penktadienį pareiškė pastebėjusi, kad virš Juodosios jūros padaugėjo Jungtinių Valstijų dronų skrydžių, ir pažadėjo į tai reaguoti, įspėdama dėl „tiesioginės konfrontacijos“ su NATO.
JAV pajėgų naikintuvas virš Juodosios jūros
JAV pajėgų naikintuvas virš Juodosios jūros / „AFP“/„Scanpix“

Gynybos ministerijos pareiškimas paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Kremlius apkaltino Jungtines Valstijas atsakomybe už Ukrainos raketų ataką aneksuotame Krymo pusiasalyje, per kurią žuvo keturi žmonės.

Rusijos gynybos ministerija atkreipė dėmesį į padidėjusį „JAV strateginių bepiločių orlaivių skaičių virš Juodosios jūros vandenų“ ir apkaltino Vašingtoną, kad šis naudojasi šiais skrydžiais siekdamas padėti Ukrainai smogti Rusijos taikiniams.

„Tai rodo, kad Jungtinės Valstijos ir NATO šalys vis labiau įsitraukia į konfliktą Ukrainoje Kyjivo režimo pusėje“, – teigė ji.

„Tokie skrydžiai didina incidentų oro erdvėje su Rusijos oro ir kosmoso pajėgų orlaiviais tikimybę, o tai didina tiesioginės Aljanso ir Rusijos konfrontacijos riziką“, – priduriama pranešime.

Gynybos ministras Andrejus Belousovas nurodė kariuomenei „pateikti pasiūlymus dėl priemonių, kurios galėtų būti operatyvinis atsakas į provokacijas“, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Jungtinės Valstijos reguliariai vykdo dronų skrydžius virš Juodosios jūros, o šios operacijos, pasak jų, vykdomos neutralioje oro erdvėje ir laikantis tarptautinės teisės.

2023 metų kovą Rusija virš Juodosios jūros perėmė JAV bepilotį „MQ-9 Reaper“, o šis incidentas pakurstę baimę dėl tiesioginės dviejų branduolinių galybių konfrontacijos.

Remiantis JAV vaizdo įrašu, dronas nukrito, kai rusų naikintuvas priešais jį numetė degalų. Rusijos gynybos ministerija tuomet teigė, kad dronas sudužo „dėl staigaus manevravimo“.

Naikintuvo Su-27 įgula buvo apdovanota Rusijos Drąsos ordinu. JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) tuomet komentavo: „Nesuprantu, kodėl jie skyrė apdovanojimą už drąsą pilotui, kuris, blogiausiu atveju, piktybiškai kėlė didžiulį pavojų sau ir amerikiečių turtui, o geriausiu atveju buvo tiesiog idiotas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius